Quantcast
Channel: זאב גלילי –היגיון בשיגעון
Viewing all 229 articles
Browse latest View live

"העולם כמרקחה"– מקור הביטוי, משמעותו וגלגוליו

$
0
0

צפון קוריאה מאיימת במלחמה גרעינית * איראן מתקרבת בצעדי ענק לקו האדום של נתניהו * מלחמת אזרחים בסוריה גבתה כמאה אלף קרבנות * פיצוץ גדול במפעל דשנים בטקסאס * הרוגים ופצועים בפיגוע טרור בבוסטון * בקיצור: "העולם כמרקחה" * ומה בין קוקטייל למרקח

הביטוי הזה הוא אחת מאגדות העיתונות הישראלית. לפי הסיפור, עורך לילה בעיתון "דבר" התלבט בשאלה איזו כותרת לתת לעיתון.

זה היה יום שהתרחשו בו אירועים דרמטיים בכל פינות הגלובוס: שיטפונות בסין, התפרצות הר געש באיטליה, ומהפכה בדרום אמריקה. אותו עורך התקשה להחליט איזה מכל האירועים ראוי להבלטה בכותרת אחת והחליט על מתן כותרת כוללת – "העולם כמרקחה.

Davar_1

לא מצאתי במאגר העיתונות הדיגיטאלי של הספרייה הלאומית את הכותרת האגדית, אך מצאתי שימוש בכותרת זו בכמה מאמרים שהופיעו ב"דבר" במרוצת השנים, אם כי לא כותרת ראשית.

אף נמצא מישהו ב"דבר" ששיבח כותרת זו. במאמר שכותרתו "גאולת הכותרת". נאמר כי יש מקרים שבהם העורך במבוכה ואינו יודע איך להכתיר מאמר או ידיעה. ואז "העולם כמרקחה" יכול להוות פתרון.

אך אבוי, אומר הכותב, זה היה טוב בימים המפוארים שבהם ברל כצנלסון היה עורך העיתון. אבל בימינו מי יודע עברית כמו אז? הרי הקוראים יחשבו שכשאומרים מרקחה מתכוונים לריבה או לתרופה.

‫אפה הימים שידעו עברית

כאן המקום לברר אכן את מקור הביטוי ומשמעותו.

משמעות המלה מרקחה

המלה מרקחה נגזרת מן הפועל רקח שמשמעותו לערבב ולמזוג [לרקוח] בשמים או סמים רפואיים [ומכאן המלה בית מרקחת – בית שרוקחים בו סמי מרפא].

אנו מוצאים בתורה "מעשה רוקח" [שמות ל לה] ובתנ"ך "ומן בני הכהנים רוקחי המרקחת לבשמים" [דברי הימים א' ט-30].

וממרקחת של סמים ובשמים נוצרה המלה מרקחה במשמעות של
ערבוביה "ירתיח כסיר מצולה ישים כמרקחה" [איוב מא-כג].
בלשון העברית המודרנית הפכה המרקחה בהשאלה לבלבול, התרגשות, סערה נפשית, או "בלגן" בלשון קצת פחות תקנית..

הבלשן הנודע יצחק אבינרי הציע [בספרו "יד הלשון"] חידוש לשוני שלא נקלט למלה קוקטייל. במקום לומר קוקטייל נאמר מרקח. ואבינרי מנמק: "קוקטייל היא אחת המלים שהנחלתנו [כלומר הנחילה לנו –ז.ג.] ממשלת המנדאט [הבריטי] ומצווה עלינו לעקרה משום צורתה הזרה".

"העיר כמרקחה – מי הגנב"

ובספרות העברית החדשה השתרש הביטוי והתפרס לגוונים שונים: "אותו יום הייתה העיר כמרקחה: מי הגנב". [ שאול טשרניחובסקי]. "כל העתונות היהודית וגם הרוסית הייתה כמרקחה. הקהל התרגש" [ א.ד. ברקוביץ]. "ייקחכם השד, שוב הרקחתם מרקחה" [אברהם שלונסקי]. "הקץ למרקחה הזו שהייתה לזרא" [נתן אלתרמן].

בעיתונות העברית של המאה ה-19 היו הרבה סיבות להשתמש בביטוי הזה. כך למשל אנו קוראים ב"חבצלת" משנת 1908 כי איזה פרופסור יהודי עורר את כל העולם כמרקחה בחללו את קדושת כנסיית הוותיקן ואז החליט להתנצר "וחמת הקתולים שככה". בעיתון אחר נהיה העולם כמרקחה עם פיתוח זרם החילופין.

אך דומה שאת הסיכום הטוב לנושא זה נתן אחד הכותבים בן ימינו שאמר כי כותרת זו הפכה מופת לשלומיאליות עיתונאית "אבל בכל זאת יש בה משהו".

ברל כצנלסון [במרכז]ביום הראון לייסוד דבר

ברל כצנלסון [שני מימין]ביום הראון לייסוד דבר

‫חלודניאל בלוך-56-06

תגובות

 האם זלמן רובשוב הוא המקור

האגדה האורבנית מייחסת את הכותרת, הייתה או לא הייתה, לזלמן רובשוב. שמעתי זאת מפי פרופסור צבי יעבץ ז"ל כששרתנו יחד בקח"ר במלחמת יום הכיפורים.

  [זלמן רובשוב ידוע יותר בשם זלמן שז"ר נשיא המדינה השלישי. הוא היה גם עורך "דבר" לאחר מותו של העורך המייסד ברל כצנלסון וכיהן בתפקיד זה בשנים 1944-1949]זלמן שזר

 שמוליק אייל

 ————————————————————————-

העולם עדיין כמרקחה

אך סיימתי לקרוא את המאמר ונתברר כי העולם עדיין כמרקחה. להלן צילום מאמר של חמי שלו מ"הארץ" [היום 18.4.13].

אמריקה כמרקחה

ג. יסמין

 

ראה

הימים בהם היה "העולם כמרקחה

http://www.zeevgalili.com/1999/06/27

 עיתוני ירושלים במאה ה-19

http://www.zeevgalili.com/2009/05/3242


"החרדים והישראלים הם כמו שני עמים"– טוען הפרופסור

$
0
0

מול ה"לא תגנוב" של עשרת הדיברות אומר הישראלי "אל תהיה פראייר * מחקר אקדמי מצייר את דמותו של הישראלי שבין מאפייניו – "יאללה, חפיף, תאלתר". * גירסה אקדמית ל"אין לי אחות" של אמנון דנקנר * המסקנה: ארבע מדינות לארבעה עמים

פרופ’ גד יאיר, מן המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטה העברית לא אוהב כנראה חרדים. יותר מזה, הוא חושב שהחרדים בכלל לא שייכים לעם היושב בציון.

נביא דברים בשם אומרם:

"החרדים והישראלים הם כמו שני עמים נפרדים. הם עומדים זה מול זה כבתמונת ראי, האחד היפוך של משנהו".

"ישראלים וחרדים הם עמים נבדלים. לא במשפחה מדובר, לא באחים ואפילו לא בשכנים טובים. מדובר בשתי קהילות­ המנהלות מלחמת חורמה של זהויות".

"התנהלות של חרדים רבים במהלך השבוע הכואב ביותר לישראלים, ממחישה עד כמה הישראלים הם האחר המוחלט בעיני העם החרדי".

שער הספר צופן הישראליות

שער הספר צופן הישראליות

היחס ליום הזיכרון לחללי צה"ל

במאמרו מתייחס הפרופסור המלומד להתנהגות "החרדים" [כולם?] ביום הזיכרון לחללי ישראל. תאר את השידורים בטלוויזיה בהם נראים חרדים מתהלכים בכוונה בעת עמידת הדום, מפגינים בשק ובאפר.

הוא מביא ציטוטים מן העיתונות החרדית שבה החרדים מדירים עצמם מן "הישראלים" . הוא מביא את הציטטה הבאה:
"מה לכם ‘אחי’ החילונים כי תלינו על מעט אנשים שלא עומדים בצפירה? או על אותם בחורים שיצאו לגן סאקר ועשו מנגל? וכי חלק יש לנו באותו יום? וזאת עוד לפני שהתחשבנתי אתכם על בתי קפה ופיקניקים ביום תשעה באב".

והפרופסור מסיים בנימה החלטית:

"התנהלות של חרדים רבים במהלך השבוע הכואב ביותר לישראלים, ממחישה עד כמה הישראלים הם האחר המוחלט בעיני העם החרדי. המסקנה המתבקשת: ישראל – שלוש מדינות לשלושה עמים".

חבל שהפרופסור המלומד שכח שבשטח שבין הים לירדן קיימת גם מדינת חמסטן בעזה, כך שמדובר איפה בארבע מדינות לארבעה עמים.

עמידת דום ביום הזיכרון ויקישיתוף

עמידת דום ביום הזיכרון ויקישיתוף

מהו "צופן הישראליות"

כותב שורות אלה אינו חרדי ורואה עצמו יהודי וישראלי. הואיל ולפי פרופסור גד יאיר יש כאן עם ישראלי [הוא אינו מזכיר את המלה יהודי], החלטתי לבחון מהי הדרך שבה יכול יהודי [חרדי לגווניו, חילוני, מסורתי, חוזר בשאלה, חוזר בתשובה, דתל"ש] לעבור גיור כהלכה ולהפוך מיהודי לבן העם הישראלי.

מחבר המאמר נתן לנו תשובה לשאלה זו בספר שפרסם לא מכבר: "צופן הישראליות".

הספר הוא פרי מחקר המבוסס על תצפיות, איסוף עדויות בראיונות ובשאלונים וניתוחי עומק. נחקרו ונשאלו לא רק ישראלים אלא גם סטודנטים זרים, שנחשפו לזהות הישראלית במהלך שהותם כאן.

מה מאפיין את הישראלי?

תשובת גד יאיר:

במקום "לא תגנוב" – "לא תצא פראייר"; במקום "כבד את אביך ואת אמך" – "בוז להיררכיה"; במקום "לא תענה ברעך עד שקר" – "יאללה, חפיף, תאלתר".
ואלה עשרת הדברות כפי שהם מוצגים בפרקי הספר –
• הדיבר הראשון: שקשק מפחד
• די לכיפוף
• קום והשתלט בארץ
• תיתנו, תקבלו
• לא תצא פראייר
• אני מדבר משמע אני קיים
• יאללה חפיף, תאלתר
• שלא יחליטו עליך
• העסק שלך הוא העסק שלנו
• עשה אינטימיות אבל לא אהבה

האם אלה הישראלים ישאל עצמו הקורא?
עם כל הכבוד לאקדמיה אם נסתכל סביבנו יש אכן ישראלים כאלה, אך האם זהו עם ישראל היושב במדינת ישראל?

הנחל החרדי [צילום מסך יו טיוב משרד הביטחון]

הנחל החרדי [צילום מסך יו טיוב משרד הביטחון]

אם זהו העם הישראלי אני חוזר בי מכוונתי להימנות עם העם הוירטואלי של הפרופסור ומעדיף להמשיך להיות סתם יהודי ישראלי בארץ ישראל.

אם נסכם את המחקר המלומד : זו בסך הכל גרסה אקדמית ל"אין לי אחות" של אמנון דנקנר. דנקנר רק כותב טוב יותר.

תגובות

גם אני הקטן מסכים עם דבריך.

ו- רק בקטנה, בצילום עמידת הדום בצפירה , רואים בפינה הימנית אשה הולכת, תוך כדי שיחה בסלולארי, לא נראית חרדית במיוחד… (גילוי נאות, אני אישית עומד בצפירה וחושב בלב על משניות/תהילים).

 בברכה

אבישלום פויכטונגר

נריה

========================================================================

 

 

=======================================================================

אם מאמר זה עניין אותך ראה קישורים למאמרים העוסקים בחרדים ובישראלים

 הכה ביהודים החרדים ותציל את המדינה

 http://www.zeevgalili.com/2013/02/17660

 מה בין יהודי לישראלי

http://www.zeevgalili.com/2005/12/249

 המאבק בין הישראלים לבין היהודים

 http://www.zeevgalili.com/2005/07/267

 מדוע תוחלת החיים בבני ברק מן הגבוהות בארץ

http://www.zeevgalili.com/2012/01/18027

 הישראליזציה של החברה החרדית

http://www.zeevgalili.com/2007/06/429

 אמנון דנקנר "אין לי אחות" באת"ר "הארץ"

http://www.haaretz.co.il/opinions/1.1986549

 קישור לסרטים על הנח"ל החרדי

https://www.youtube.com/watch?v=b6EeEx07sPA

 https://www.youtube.com/watch?v=0JZ4FwqIQlk

ביקורת על הספר מאת יהושוע סיימן באתר וואלה

http://e.walla.co.il/?w=/266/1874670

אסון מירון בל"ג בעומר 1911 בו נספה סבי

$
0
0

שנים אני הולך בעקבות סבי שנספה באסון במירון לפני 102 שנים * ראיינתי עשרות בני משפחה וחוקרים של התקופה * נברתי בספרי זיכרונות ובספרי מחקר וגיליתי רק חלק מתמונת פסיפס ענקית * ולפתע נתגלתה נינה בלתי ידועה מקנדה, שהביאה עמה יומן של סבתה, המתאר את כל התקופה והתמונה הושלמה * ובעקבות הגילוי – איחוד עם בני משפחה של דודי, שירד מהארץ לפני 103 שנים * סיפור משפחה מארץ ישראל וסיפור של גילוי זהות שראשיתו בשנת 1820 בצפת * טיוטת פרק מן הספר "הבריחה מצפת"

בראשית יולי 2011, פתחתי עם בוקר את המחשב, והמייל הראשון שריצד על המסך הכה בי כמכת ברק.

אישה אלמונית כתבה כי קראה באינטרנט מאמר שכתבתי לפני כתריסר שנים על סבי, משה רוזנטל, שנספה באסון שארע בל"ג בעומר 1911 במירון. הכותבת, שידעה כי היא נינה של משה רוזנטל, ביקשה לדעת כיצד אנחנו קרובי משפחה. היא הוסיפה כי יש בידה ספר זיכרונות, כתוב כיומן בכתב יד, שכתבה סבתה, יוכבד סגל ז"ל.

כמעט נפלתי מכיסאי מהפתעה ומהתרגשות. יוכבד סגל הייתה אחותה הצעירה של אמי ודודה אהובה מאד. לא ידעתי שהייתה לה נכדה בקנדה – פרופסור למתמטיקה, לאה אדלשטיין-קשת.

 זו הייתה רק הראשונה בסדרה של התרגשויות. נכדת דודתי ה"חדשה" סיפרה כלאחר יד כי עלתה על קבר סבי בצפת במהלך ביקור בן שבועיים בארץ. קבר שנעלם לפני כ-90 שנה ואני חיפשתי ללא הצלחה בעשרים השנים האחרונות.

בתוך זמן קצר שלחה לי לאה קשת את היומן אותו קראתי בנשימה אחת (היומן מחזיק כמאה עמודים בכתב יד ברור] .

כבר בקריאה הראשונה נתברר לי כי היומן הוא אוצר בלום של מידע על המשפחה ועל התקופה. כמה ימים לאחר מכן עליתי על קבר סבי עם רעייתי ועם בתי, להגיד שלום וגם פרק תהלים לסב שלא זכיתי להכירו.

עליה לקבר לאחר מאה שנים

תחקיר במבוי סתום

לפני שנים רבות החלטתי לכתוב ספר על משפחתי שבמרכזו דמותו של סבי. על הנסיבות שהביאו אותי להחלטה זו כתבתי במאמר שהביא את לאה קשת להתקשר אליי.
במהלך השנים ראיינתי והקלטתי בשיטתיות את בני משפחתי לכל ענפיה ודורותיה בכל הזדמנות – בימי שמחה ובימי אבל. נברתי בארכיונים, בספרי זיכרונות ובספרי מחקר. ראיינתי עשרות בני משפחה וחוקרים.

לעומת שפע החומר שאספתי על משפחת אבי [ משפחת טויסטר, המונה אלפי דודנים מדרגה שניה שלישית רביעית וחמישית] לא הותיר הסבא משה רוזנטל איש. לא אחים ואחיות, לא דודנים, לא קרובים רחוקים. מאומה. כל שידעתי עליו היה רק מסיפורי אמא.

ידעתי שהמשפחה הגיעה מאי שם, בספינת מפרש שאיתרתי את זמנה בסוף המאה ה-18. לפי סיפורי המשפחה בדרך לארץ פסקה הרוח והספינה עגנה בסמוך לאי. נוסעיה ירדו להמתין עד שתתחדש הרוח. כשחזרו לאוניה בחיפזון עם התחדש הרוח נתברר כי שכחו את אחד הילדים על האי.

החומר שליקטתי בעמל רב משך שנים היה עד לאותו מייל כמו פסיפס ענק שחסרים בו חלקים מרכזיים.

מי היה סבי

דמותו של הסב חקוקה בתודעתי מאז עמדתי על דעתי ואינה נותנת לי מנוח. אפשר לומר שינקתי את סיפור חייו ומותו עם חלב אמי.

הוא נולד בצפת בשנת 1858. נשא את סבתי אסתר בהיותו בן 18, למד חמש שנים בישיבה ואז החליט לעשות מעשה ולחולל מהפך בחייו, חיי בן הישוב הישן של צפת.

  סבי היה – כפי שכותב דוד תדהר באנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו – "בין תלמידי הישיבה בצפת שהובאו לאדמת ראש פינה לסקל את האבנים ולהכשיר את הקרקע".

בראש פינה החל בחיים חדשים, שונים בתכלית מן החיים בצפת בה נולד ובה נולדו הוריו ואבות אבותיו. הוא הביא לעולם שני בנים וארבע בנות: ישראל, שמואל, רבקה, פנינה , שושנה, יוכבד.

אמי, שושנה, היא החמישית בילדיו ונולדה 14 או 15 שנים לאחר הירידה לראש פינה.

מאמי למדתי כי סבי עבר מהפכה נפשית ואינטלקטואלית במעבר מצפת לראש פינה. למרות העבודה המתישה, הרעב, המחלות, התנכלות השלטון הטורקי וערביי הסביבה הוא הצליח להרחיב את השכלתו בנוסף להשכלה התורנית שרכש בישיבה.

אחד מתלמידיו, עמרם שניידר בנתניה, סיפר לי בילדותי (זה היה ב-1945) כי סבי למד צרפתית, למד מדעים, למד בעיקר עברית על בורייה.

בראש פינה החל בעבודת כפיים מתישה, עבר לתפקיד ניהולי בבית החרושת למשי של הברון ועבד בו כשמונה שנים. לאחר סגירת המפעל ב-1905 היה למורה בראש פינה, במשמר הירדן ובמטולה. ב-1911 נספה באסון במירון והוא בן 53 בלבד, כשהוא מותיר אלמנה וארבע בנות.

ראש פינה  בראשית המאה וצמודה אליה ג'עוני

ראש פינה בראשית המאה וצמודה אליה ג'עוני

 בנו הבכור, ישראל, ירד שנתיים לפני כן מן הארץ ונעלם. בנו השני, שמואל, מת מקדחת שחור השתן במשמר הירדן, כמה חודשים לפני מות האב.

עם מותו של האב באו לקיצן 29 שנים של חיים שהיו – למרות הקשיים הפיסיים – חיים של אושר וכבוד. חיים בחיק הטבע ופרנסה בעמל כפיים. חיים בעולם תעשייתי למחצה המרוחק אלפי שנות אור מן החיים בצפת, שבניו ובנותיו לא הכירו כלל. כולם נולדו בראש פינה והכירו רק את העולם החדש של אותה תקופה. עולם מושבות הברון.

האסון במירון

לפני 102 שנים, בל"ג בעומר 1911, ארע אסון גדול במירון. מעקה מרפסת עליו הצטופפו מאות חוגגים שצפו בהדלקה המסורתית, התמוטט. עשרות חוגגים נהרגו ונפצעו.

 

 

 

ב"הפועל הצעיר", שראה אור כחודש וחצי לאחר האסון תואר האסון במילים הבאות:"... הרב עלה על הגג לעשות את ההדלקה על קבר ר' שמעון בר יוחאי... דממת האלוהים שורה על הטבע הנקי והפלאי שמסביב. בשעה זו הדחקות והצפיפות גדולות מאד.

"והנה פתאום נקרע מעל הגג מעקה הברזל הרעוע (גזוזטרא), הלך וסחף אתו אבנים כבדות והמון הנשענים עליו נפלו על ההמון הצפוף העומד למטה. נתגלה חזיון דמים נורא, אבני הבניין ומטילי הברזל כאילו התקשרו יחד להשחית ולחבל בלי חמלה. מספר ההרוגים מגיע לעשרה ומספר הנפצעים והנגועים לשלושים. ה'הילולה' נהפכה ליללה. נהרי דם ונחלי דמעות רחצו את חצר הצדיק".

הסופר ש"י עגנון, שהגיע אותו יום למירון [ברגל מיפו[ וניצל בנס, כתב:
"...ואני שעמדתי שעה קלה ביניהם בזמן שהיו חיים נושא מתים נעשיתי."

בין ההרוגים באסון היה סבי, ר' משה רוזנטל.

המרפסת שהתמוטטה  צילום משנת 1885

המרפסת שהתמוטטה צילום משנת 1885

 

כך נודע ליוכבד על האסון

מיומנה של יוכבד אני לומד לראשונה איך קבלה המשפחה את הידיעה על האסון. וכך היא כותבת:

"הגיע ל"ג בעומר ואבא לא חשב בכלל לנסוע למירון כי המצב לא הרשה וגם הבית שגרנו היה רחוק מן המושבה [במועד זה התגוררה המשפחה במטולה. האם, אסתר, שהתה אז בירושלים כדי לטפל בהכנות לנישואי הבת הבכורה, רבקה] כך שלא רצה להשאיר אותנו [ ארבע האחיות] לבד. אך האיכרים פיתו אותו שהם נוסעים בעגלה עד צפת והם ייקחו אותו הלוך וחזור. איכר אחד ידיד שלנו לקח אותנו אליו עד שאבא יחזור.

"הם נסעו [ב]יום ראשון [מתוך כוונה] לחזור ביום רביעי כי [זו היתה] נסיעה של 12 שעות. אנחנו חזרנו הביתה ביום שלישי בצהריים כי הצטרכנו להכין צרכי שבת ולעשות כביסה ומים לא היה.

" היו צריכים לנסוע למרחק ולהביא על חמור ארבעה פחים מים בתוך ארגזים. ביום רביעי בערב חיכינו לאבא. כל האיכרים חזרו ואמרו לנו שיבוא למחרת. הם כבר ידעו כי הוא נפל במירון מן הגג עם עוד עשרה יהודים והוא פצוע בבית חולים, אך אנחנו לא ידענו כלום…

" רק למחרת נודע לאיכרים כי הוא מת. והילדים במושבה שמעו את זה. ואני נסעתי להחזיר את החמור עם הפחים שהלווינו אצל איכר אחד ואחד הילדים רץ ברחוב וצעק אליי: אבא שלך מת ואת נוסעת לך. אני עזבתי את החמור עם הפחים ורצתי הביתה בבכי כי שמעתי שאבא מת. תיכף רצנו כולנו אל האיכרים והם אמרו שזה לא נכון שהוא רק פצוע קל והוא יחזור לשבת.

" רק בערב ביום חמישי באה ידיעה למושבה כי זה נכון שהוא מת והם [האיכרים] פחדו שאנחנו ניפול למעמסה עליהם. אז הם הביאו שתי פרדות וסוס ואנחנו ארזנו כמה חפצים ובחצות לילה יצאנו עם בחור אחד לדרך. נסענו 12 שעות בלי מעט מים …הלב שלנו כבר היה שבור כי איבדנו את ראש המשפחה. את האבא היקר.

"לקחו אותנו לצפת שם היה לאמא משפחה גדולה גם הורים עוד הי[ו] לה. אותנו הובילו לאחות של אבא שגם היא גרה בצפת… היא ישבה שבעה. וגם אנחנו התיישבנו על הארץ עד הדלקת הנרות כי היה יום שישי אחרי צהריים כאשר הגענו. ואז התאספו כמה מבני המשפחה וכולם נדו לנו על שנשארנו בלי אבא וגם אמא טרם חזרה [מירושלים] כי היא לא ידעה על האסון שקרה לנו."

עד כאן תאורה של דודתי , יוכבד סגל, ביומנה.

זו לא הייתה שיבה לצפת אלא הגליה לצפת. ארבע האחיות נזרקו לעיר שלא הכירו. בבת אחת הצטמצם אופק חייהן למעמד הנחות ביותר האפשרי לנערות בגילן – מעמד היתומה בצפת שאין לה גואל.

הגלות הזו השפיעה על משפחתי לאורך מאה שנים. וכשאני מסתכל לאחור על כל המידע שאספתי אני מגלה שבחיפושי אחרי סבי חיפשתי בעצם את זהותי שלי.

עיר אוכלת יושביה

צפת של המאה ה-19 וראשית המאה העשרים לא הייתה "עיר קסומה". זו הייתה עיר אוכלת יושביה.

לאורך המאה ה-19 הכו בעיר שלוש רעידות אדמה איומות, שקצרו קציר דמים של אלפי הרוגים ופצועים. רבים מצאו מותם במגפות ושארית הפליטה נבזזו בהתקפות של ערבים, בדואים ודרוזים.

אחרי הרעש הגדול של 1837 נותרו בעיר החרבה רק 1500 יהודים מתוך 3500 שהיו בה לפני הרעש. עד ראשית המאה העשרים עלו לצפת אלפים רבים, אך רבים נמלטו ממנה. במפקד שנערך ב-1922 נמנו בה רק 3000 יהודים.

לא רק פגעי הטבע והתנכלות השכנים גרמו לקשיי החיים בצפת. זו הייתה עיר שאווירה מורעל – רעל של חרדה קיומית, עוני מנוול, אמונות תפלות וקנאות דתית.

ידועה הממרה היידית (המתחרזת) – היזהר מצפתי ומטברייני כמו מפני אש ומפני מים. (זאלסט זיך היטען פון א טבריאנער און א צפאסער אזוי ווי פון פייער און וואסער).

המודרניזציה שהחלה לחלחל אל ארץ הקודש עם בוא העלייה הראשונה והקמת ישובי הברון רוטשילד, פסחה על צפת.

בצפת לא היו מוסדות ציבור. לא היה בה ועד מרכזי, מערכת חינוך, שרותי בריאות, ושרותים מוניציפליים. הייתה בה עוינות לכל צורה של חינוך והשכלה שאינם מסורתיים. בעלי יוזמה היו צריכים להיאבק על הקמת בית ספר, ספריה, גן ילדים. רק העשירים המעטים שהיו בצפת (והיו כאלה) הקנו לילדיהם השכלה באמצעות מורים פרטיים ששכרו. עניים שרצו שילדיהם ילמדו מקצוע שיוכל לפרנסם נאלצו לפנות למוסדות המיסיון. הניסיון הראשון להקים בית ספר עברי מודרני בצפת ביוזמת הברון רוטשילד נדחה בבוז על ידי המסד הרבני האשכנזי. כל 120 התלמידים שהתקבלו למחזור הראשון היו בני העדה הספרדית

הקללה הגדולה ביותר שרבצה על צפת – כמו על כל הישוב הישן בארץ ישראל – הייתה קללת ה"חלוקה". זה השם שניתן לאורח חיים המבוסס על קצבה חודשית מכספים שנאספו בחוץ לארץ. הכספים חולקו על ידי "כוללים". כל "כולל" העניק כספים לחבריו על פי מפתח מוצאם. ה"כולל" קבע כללי התנהגות של חבריו – איך יתלבשו, היכן יתפללו, איך יחנכו את ילדיהם. מי שלא עמד בתנאים הודר מן החלוקה. כספי החלוקה הספיקו אמנם רק לשכירת דירה ולמים, אך הם היו הגבול בין קיום כלשהו לבין חידלון.

 "העטלפים השחורים" והחרם על נשים

על אופייה של העיר ניתן ללמוד מן התגובה לאסון במירון:

"וקנאי צפת התחילו מיד בפעולה וקראו לאספת עם גדולה בבית הכנסת של האר"י הקדוש, כדי למצוא את האשם. בחרם גמור גזרו על הנשים שלא תיסענה יותר בל"ג בעומר למירון, וכן אסור לנשים ולעלמות לצאת לטיול בעיר ואפילו אל השוק לקנות דגים ובשר כדי שלא יבואו במגע עם גברים. אסור לנגן בכלי זמר במירון. ועל כל אלו התקנות תקעו בשופר…"

(הפועל הצעיר א' תמוז תרע"א 1911)

ר' משה דוד שוב, ממייסדי ראש פינה, מספר בספרו "זכרונות לבית דוד" על יוזמתו להביא את המודרניזציה לצפת. הוא יזם הקמת בית ספר עברי וספריה.

וכך הוא כותב על הקמת ספריה ובית ספר::

"… ספריה זו היא שהביאה את שביבי האור הראשונים לעיר צפת והפיצה אותם במבואות האפלים וסייעה רבות לפיתוח רוחם של צעירי הדור שהתגעגעו להשכלה. יסוד ספריה בצפת בעת ההיא הייתה מהפכה שלמה… צריכים היינו להזדיין למלחמה ב"עטלפים השחורים".

בהמשך הוא מספר מה עשו "העטלפים השחורים" בתגובה. הם רדפו את כל השותפים לפרויקט ואיימו עליהם להפסיק לתת להם את חלקם ב"חלוקה" רדפו את באי הספרייה בקללות ובחרפות.

זוהי צפת אותה עזב משה רוזנטל. זו צפת אליה נאלצו אלמנתו וארבע בנותיו לחזור.

אחת המסקנות אליהן הגעתי היא שסבי לא עזב את צפת אלא ברח מן העיר ומעטלפיה השחורים. האסון גרם לכך שבנותיו, ובהן אמי, נאלצו לחזור אחור אל חשכת העטלפים. ואז הבנתי מדוע אסון שארע לפני מאה שנה השפיע כל כך על משפחתי ומעורר בי תחושה כי האסון הזה ארע אך אתמול והוא אסוני הפרטי.

ביומנה מתארת יוכבד את החיים היפים במיוחד במשמר הירדן (לשם עברו מראש פינה):

"קיבלנו דירה יפה. גם המשכורת הייתה די טובה שישים פרנק לחודש [סכום נאה מאד. שכררופא בראש םינה היה כ-100 פרנק]. זה היה אז סכום גדול. אחי שמואל ז"ל היה לו גורן גדול מכל מיני תבואות והוא היה מכניס לביתנו חיטים חומצה ועדשים ואנחנו גידלנו גם כמה עיזים כי שם היה מרעה טוב גם כמה תרנגולות וברווזים. בחצר עשינו גינת ירקות כך שהיה כל טוב בבית. אמא ז"ל הייתה עושה מן החלב כל מיני גבינות וחמאה ושמנת".

הגילוי הנפלא של לאה קשת

רוב המידע שלמעלה – שהוא רק אפס קצהו ממה שנתגלה לי בחודש האחרון – הגיע אלי תודות לפרופסור לאה קשת-אדלשטיין. גילוי הנינה הזו חשוב בעיניי וריגש אותי לא פחות מגילוי סיפור המשפחה שנחשף בעזרתה.

                                                                                        לאה קשת

לאה היא נכדה של דודתי יוכבד, מחברת הזיכרונות ובתה של בת דודתי, תקוה.

תקוה הייתה מדענית נחשבת, שיצאה לקנדה בשנת 1962 עם בעלה ובתה היחידה, לאה, שהייתה אז בת 9.

שנים של ריחוק הביאו גם לניתוק. גילוי היומן הביא אותה ואת בעלה פרופסור יהושוע אדלשטיין לביקור בצפת ולקשר עמי.

איך נתגלה הקבר שנעלם

פרשת גילוי הקבר של סבי וגם של בנו, שמואל, היא צרוף מקרי של נסיבות שזקני צפת היו אומרים כי הוא מסוג הנסים שצפת נשתבחה בהם.

לאה קשת אדלשטיין ובעלה יהושוע [שוקה] באו לצפת וביקרו במוזיאון המאיר. הם שאלו שם איך להגיע לקברו של משה רוזנטל ונאמר להם לשאול בעצתו של אליהו בן טובים, שהתמחה באיתור קברי צדיקים וקברים שנעלמו בצפת.

הם פנו אל בן טובים והוא הוביל אותם אל קברו של משה רוזנטל ולקבר נוסף הסמוך לו של דודי שמואל רוזנטל. השמות ותאריכי הפטירה, לא הותירו מקום לספק כי אלה הקברים האמיתיים.

 

הקבר לפני שיפוצו

אליהו בן טובים עוסק מזה שנים בהתנדבות באיתור קברי קדושים בבית הקברות של צפת. בתקופה זו חשף בעמל רב, תוך שהוא מסיר מפולות עפר וזוחל במערות, עשרות קברי צדיקים. גולת הכותרת של גילוייו היה, בשנת 2009, איתור קברו של המקובל אלעזר אזיכרי, מחבר הפיוט "ידיד נפש", הנאמר בקבלת שבת.

בעבר שרת בן טובים בצבא הקבע כ-29 שנים ולאחר מכן עבר לעבוד במחלקת הלוגיסטיקה של המשטרה ואת חיפוש הקברים הוא עושה בהתנדבות בזמנו הפרטי.

שאלתי את בן טובים איך הגיע לקבר סבי שלא חיפש כלל. הוא סיפר לי כי מפקדו בצבא, ששמו רוזנטל, ביקשו לאתר את קברי משפחתו בצפת. בן טובים איתר חלקה גדולה ובה קברים רבים של אנשים ששם משפחתם רוזנטל. לא ברור כלל אם אלה קרובי משפחה שלנו. אך בין הקברים נמצאו קבריהם של משה רוזנטל ובנו שמואל. כשנפגש, באורח מקרי, עם בני הזוג קשת אדלשטיין הוא נזכר כי קרא על סבי במאמר שפרסמתי ב"מקור ראשון" וגם נמצא באינטרנט. אזכור זה הוא שהפגיש ביני לבין לאה קשת.

בני הזוג קשת שניהם עוסקים בענפים שונים של המתמטיקה עם זיקה חזקה לסטטיסטיקה.  הם אמרו לבן טובים כי ההסתברות למה שארע סביב גילוי הקבר היא כל כך זניחה סטטיסטית שקשה להאמין כי התרחשה. על כך השיב להם כי על צדיקים לא חלה הסטטיסטיקה. בכך הלך בעקבות חז"ל  שאמרו כי גם האיצטגנינונות (הורוסקופים) אינה חלה על ישראל.

  חידת הדוד שנעלם

היומן של יוכבד חשף הרבה חידות הנוגעות להיסטוריה המשפחתית שלנו. אך נותרה חידה שיוכבד לא יכלה לפתור – חידת האח שנעלם – ישראל.

לאה נחלצה לאיתור חידה, המעיקה על המשפחה מאז 102 שנים.

האח הבכור במשפחת רוזנטל ירד מהארץ בשנת 1909 והוא אז בן 26 בלבד. ירידתו הייתה קשורה באיזו טרגדיה משפחתית. לפי סיפורי המשפחה הוא הסתכסך עם אשתו, אולי על רקע מחלת האפילפסיה שבה לקה בנם. אולי על רקע חילוקי דעות לגבי אורח חיים דתי.

בסיפורי המשפחה נשארה הפרשה סתומה. סופר כי הילד הסתובב כחסר בית והופקר על ידי אמו ומת באיזה ואדי. הקשר עם האח שהגיע לארצות הברית היה רופף והתבטא בכך ששלח מדי פעם 5 דולר לאמו סבתי אסתר רוזנטל]. עד שנדם לבו לפתע בשנת 1932.

 

                                                     הדוד ישראל רוזנטל שנעלם בשנת 1909  ונמצא היום

זמן רב הוסתר דבר מותו של האח מידיעת אמו (סבתי). אמי הצליחה ליצור קשר עם אלמנתו של האח משך שנים לא מעטות ובשנים אלה המשיכה להסתיר את דבר מותו מאמה על ידי כך ששלחה לארצות הברית דולרים לאלמנה כדי שזו תשלח אותם חזרה לאם כאילו בשם בנה החי.

בשלב מסוים נותק הקשר ולא חודש אלא בשנת 1911, תודות לתושייתה של נכדת דודתי.

איחוד משפחתי לאחר 102 שנים

לאה קשת הצליחה לאתר באמצעות רשימת הבאים לארצות הברית דרך אליס איילנד את מועד בואו של הדוד ישראל רוזנטל. שם ציפתה הפתעה ראשונה: הוא לא בא מפלסטינה אלא מפריס שם נשארה כנראה אשתו הראשונה. בהצלבה בין מסמכים שונים הועלתה האפשרות שהוא חזר לארץ התגרש כאן ונשא אישה מצפת, חוה שמה, שהצטרפה אליו בארצות הברית. העובדות הללו לא היו ידועות במשפחה ונחשפו רק עתה תודות למסמכים האמריקניים.

על פי מפקדי האוכלוסין שנערכו בארצות הברית ב-1920 וב-1930 מצאה לאה קשת כי לישראל נולדו 6 ילדים שניים מתו בינקותם והיתר גדלו וחלקם הקימו משפחות והביאו צאצאים.

לאה קשת לא ידעה לאות. שיגרה מסרים לכל פינה חיפשה באתרים גנאולוגיים ויום אחד קבלתי מסר: "אאוריקה מצאתי". אחת מצאצאיו של הדוד ישראל, שרון שמה, הגיבה לפניה.

לא חלפו אלא ימים מעטים ובני הזוג קשת אדלשטיין עשו את הדרך במכונית מונקובר שבקנדה לניו ג'רסי. הם פגשו שם כמה מבני המשפחה, ביניהם איזידור (יצחק). הוא הבן האחרון שנותר בחיים לדודי, דהיינו הוא ממש בן דוד ישיר שלי בדרגה ראשונה. כך התאחדה מחדש משפחה יהודית מארץ ישראל לאחר פרידה של 102 שנים. 

גרסה ראשונה – 20 ביולי 2011

גרסה שניה – ל"ג בעומר 28.4.13

 

שלשלת הדורות –סאמבור, צפת , גיא אוני

מאז נכתבה הגרסה הראשונה של פרק זה [שהיא טיוטה של פרק מספרי] נחשפה שלשלת הדורות של המשפחה עד לשנת 1819.

בשנה זו עלתה לארץ משפחת שיינקיר מסאמבור שבגליציה. אבי השושלת, שמואל, מוזכר בספרו של ל.א. פרנקל "ירושלימה" . [פרנקל נשלח בשנת 1856 על ידי הנדבנית עליזה הרץ מווינה, כדי להקים כאן את בית הספר המודרני הראשון בירושלים - בית ספר למל].

לודוויג אוגוסט פרנקל

לודוויג אוגוסט פרנקל

בעמוד 380 במהדורה העברית של ספרו מתאר פרנקל ביקור בצפת, בביתו של אדם ששמו שמואל מסאמבור, מוכר יין ובעל מלון. פרנקל מתאר אדם נעים הליכות שארח אותו במלון, שבלט בניקיונו על רקע צפת המלוכלכת, והגיש לו ארוחה טעימה.

מי היה אותו שמואל?
במסורת המשפחתית [וגם ביומנה של דודתי יוכבד] נותרו חלקיקי עובדות מעורפלות על אותה תקופה. בדיקה ברשימות מונטיפיורי העלה כי שמואל עלה לארץ עם הוריו בשנת 1819 או 1820 בגיל 15 או 16. בשנת 1849 כבר היה שמואל נשוי לאשה ששמה שרה ולהם ארבעה ילדים – אברהם, מרדכי [מאטיל], ביילה ורייזל.

בשנת 1875 היה מרדכי בן 32 נשוי לאשה ששמה פייגא ולהם שלושה ילדים שאחת מהם אסתר, היא סבתי.

בשנת 1878 [תרל"ח] ירד מרדכי [שהיה ידוע יותר בשם מוטל] לגיא אוני בקבוצה של 17 משפחות שהקימו את הישוב החקלאי הראשון של בני הישוב הישן [זמן קצר לפני הקמת פתח תקווה].

הניסיון הזה הסתיים באסון והישוב חרב עד שבאו עולים מרומניה והקימו את ראש פינה. אך על כך יסופר בפרקים הבאים.
[ותודה לחוקרת צפת רבקה אמבון, אוצרת בית דונה גרציה בטבריה, על עזרתה בפענוח שושלת משפחתי].

===============================================================

קישורים

טויסטר – סיפורה של משפחה צפתית

 http://www.zeevgalili.com/2011/08/15824

 למה החרימו רבני צפת את אז"ר

 http://www.zeevgalili.com/2012/07/16951

 דפוס הגליל

http://www.zeevgalili.com/2012/07/16997

 כלה אלמנה בעיר לא קסומה

 http://www.zeevgalili.com/2012/12/17446

 צפת במאה ה-19 תחיה לאחר חורבן [ מאת רבקה אמבון]

http://www.zeevgalili.com/2011/11/16086

 שתי כלות שנרצחו בצפת

http://www.zeevgalili.com/2004/08/310

סבי שהיה מבוני ראש פינה

http://www.zeevgalili.com/2009/05/2836

תגובות

 

סיפור מרתק, כאילו נלקח מעולם הדמיון.
כה לחי. אשריך.

אריק ברהום

 

 תגובות [שנשלחו לגירסה הראשונה של הפרק]

להוציא לאור את היומן

זאב ידידי,
אני מודה לך ששלחת אלי את הסיפור המדהים של קורות משפחתך.
בעיקר אני מתלהב מן העובדה שיש בידך יומן בכתב יד, מקור אותנטי המתעד את המציאות המשפחתית והסביבתית בתקופת ראשית היישוב. צפת, משמר הירדן, ראש פינה – יש אמנם לא מעט עדויות וספרים אך כל עדות נוספת כזו המתגלית כעבור למעלה ממאה שנה היא ממש מחייה נפשות ומרגשת לב.
אני מקנא בך שזכית לכך, ומקווה שתעולל מתוך החומרים האלה עוד ועוד פרטים ותכתוב עליהם. ואולי תוציא את היומן בחוברת?
 
שימחתני, זאב , בזה הערב
 
 
אליהו הכהן

==============================================================
מידע חדש על המשםחה

תמיד מרתק לקרוא את הטורים שלך.
על אחת כמה וכמה כשהטור חושף מידע מקיף ומחדש על המשפחה

עמית שטרן (הנכד של מרים והבן של צביקה)

============================================================== 

מצב הקברים במירון

סיפור מדהים. אני יודע  שכמה מהרוגי מירון קבורים בבית העלמין הקטנטן שליד הציון של רבי שמעון בר יוחאי. לפני כשנה נתבקשתי לסייע בניקוי בית העלמין הזה , שכל "שומר סביבה" זורק לאזור הזה לכלוך , אולי בלי ידיעה שיש שם קברים. ביטאון העדה החרדית., "העדה",במוסף שלו "דורות",  הקדיש באייר האחרון, כמה עמודים על האסון במירון במלאת 100 שנה. אתה פשוט נהדר.

שאול שיף
הערה:

אבל הבטאון הזה חוזר על מה שאמרו חכמי צפת שהאשימו את הנשים באסון.
ז.ג.

 ==============================================================
אין לי מילים כדי לתאר לך את ההתרגשות בקוראי את המאמר. אמץ ויישר כוחך להמשיך במלאכתך…אני נהנית מפירות עמלך – המון תודה!

ורד

 ================================================================

אוסף סיפורי ארץ ישראל

הסיפור מדהים. אני חוקר ואוסף סיפורי ארץ ישראל מזה שנים וסיפור משפחתך הוא בשבילי מתנה.
כתבת כבדרך אגב שמשפחת אביך היא משפחת טויסטר. בימי ראשית הטלוויזיה הישראלית היה לי איש צוות, תאורן בשם אליעזר טויסטר.איש מופלא שמאד אהבתי. הוא נפטר כבר לפני שנים אבל היה בקשר איתי גם לאחר שעזבתי את הטלוויזיה. אם אני לא טועה הוא סיפר תמיד ששורשיו בצפת.

 

עמנואל דודאי

==============================================================

כמו מהרומן גיא אוני

זה מ צ מ ר ר. פשוט כך.
איזה סיפור- אישי- לאומי- אישי. חלקים מתוכו נשמעים כאילו נלקחו מהרומן גיא אוני.
ובין השורות מבצבצת חריצות בלתי נלאית של זאב גלילי ושל לאה קשת. אי אפשר בלי המחפשים והזוכרים המסורים הללו.
 
מרגש מרגש.

תמר

תגובה שנכתבה בספטמבר 2012 

מסתבר שקלעת למטרה בלי שידעתי. אכן אבי סבתי ירד לגיא אוני ועל כך אספר בהמשך.

ז.ג.

==============================================================

בעל ניסיון מגיב

זאב.
רק עכשיו קראתי את סיפורך על סבא רוזנטל. כמי שכתב בעצמו את סיפור משפחתו ויודע כמה קשה לקשור קצוות כאלה, אני יכול לומר לך שקראתי בנשימה עצורה ובסקרנות רבה את מה שכתבת. מזלך שהגיע לידיך היומן הישן. לא הרבה משפחות יכולות להתברך במקור מידע חשוב כזה. ובנוסף לכל, כדרכך בקודש, כתבת בשטף ובשפה קלה והעלית תמונות מהעבר כמו הן חיות היום.
ברכותיי על הישגך זה.
בני

משפחת רוזנטל סיפור של 100 שנים בצילומים

  

צפת 1895

 

מטוויית המשי בראש פינה בה עבד סבי כמנהל

 

הפתיחה של זכרונות דודתי יוכבד סגל

ראש פינה 1913

יוכבד סגל

אליהו בן טובים הצדיק שתודות למאמציו חסרי הלאות נתגלה הקבר

 

איחוד משפחתי לאחר 103 שנים. במרכז לאה קשת ולימינה יצחק רוזנטל ומסביב בני המשפחה

איחוד משפחתי לאחר 103 שנים. במרכז לאה קשת ולימינה יצחק רוזנטל ומסביב בני המשפחה

הימים בהם היתה ירושלים משולש ובליבה חומה

$
0
0

ספרו  של דוד קרויאנקר (" רחוב יפו" – ביוגרפיה של רחוב, סיפורה של עיר) הוא בעל כוח לעורר בכל מי שהיה פעם ירושלמי את הביוגרפיה האישית שלו. כי לכל אחד הרי יש ירושלים משלו וגם לחתום מעלה יש חלקיק של ירושלים בנשמה.

סכנה אוייב לפנייך ירושלים 1951

סכנה אוייב לפנייך ירושלים 1951 ויקישיתוף

הייתי ירושלמי שנה אחת בלבד. שנה בה למדתי באוניברסיטה העברית, לפני גיוסי לצבא. ירושלים של אז, לפני כשישים שנה, הייתה עיר קטנטנה. כל ירושלים התרכזה במשולש הרחובות יפו – המלך ג'ורג' – בן יהודה. התגוררתי אז בחדר ששכרתי יחד עם חברי יגאל כהן [לפני שהיה כהן-אורגד, לעתיד שר האוצר] ברחוב ישעיהו, הסמוך למאה שערים. חדר זול שחלק משכר הדירה שולם בסיוע לבעלת הדירה, קשישה נכה, בחליצת נעליה מדי ערב.

הייתי אז כתב עיתון " חרות" בירושלים ובמסגרת תפקידי סיקרתי גם חלק מדיוני הכנסת. העבודה הייתה קלה למדי כי לכל מקום אפשר היה להגיע ברגל. ההפגנות בכיכר השבת התקיימו ממש מתחת לחלון חדרנו. הליכה לכנסת (ששכנה אז בבנין " פרומין" ברחוב בן יהודה) ארכה כעשר דקות. ומשם עוד עשר דקות ברגל והגעתי לאוניברסיטה ששכנה בבניין טרה סנטה. אם רצית לפגוש מישהו די היה לערוך שני סיבובים במשולש המפורסם כדי למצוא אותו, ברחוב או באחד מבתי הקפה.

ירושלים של אז הייתה עיר שרובה סטודנטים. בר אילן הייתה בחיתוליה ויתר האוניברסיטאות עוד לא היו אפילו במחשבה. סטודנטים הסתובבו בכל מקום ובקושי ניתן היה להבחין בירושלמים מקוריים (פרט לחרדים כמובן, שבלטו בלבושם). ערבים בכלל לא היו בעיר. פרט לערביי אבו גוש, הכפר הידידותי שתושביו מוכיחים עד היום כיצד יכלו להיראות היחסים בין היהודים לערביי ארץ ישראל, אילו קיבלו והשלימו עם שיבת ציון היהודית.

" בליבה חומה" לא היה עדיין שורה בשיר שטרם נכתב. בכל כיוון שהלכת נפגשת בחומה. ניתן היה לצפות בה ממרומי בנין " טרה סנטה" בו התקיימו הלימודים, כי הר הצופים היה מעבר לגבול. מובלעת קטנה, שנשמרה על ידי חיילים שהתחפשו לשוטרים והתחלפו במשמרות, כשהם מביאים עמם בכל סיבוב כמה מספרי הספרייה הענקית שנותרה על ההר.

שטח ההפקר בין ירושלים המערבית והמזרחית ויקישיתוף

שטח ההפקר בין ירושלים המערבית והמזרחית ויקישיתוף

יש לי יחס רגשי עמוק לרחוב יפו. אולי מפני שבו מצאתי, ליד בניין העמודים, את אהבת חיי. אולי מפני שהיה סמוך למערכת העיתון והוא טבוע בזיכרוני יותר מהרחובות האחרים של העיר. ברחוב יפו פינת המלך ג'ורג' הייתה מסעדת " טרבלוס" ומולה מסעדת פפרברג. הצומת שידע את הפיגוע ב" סבארו" , אחד מרבים שפצעו את הרחוב הזה בשנים האחרונות.

לרוב סעדתי ב" טרבלוס" , שם ניתן היה לקבל ארוחה שכללה נקניקיה אחת, מחית תפוחי אדמה (פירה בלשון אותם ימים), מרק ולחם ללא הגבלה תמורת לירה וחצי. הייתי אמנם בעל משרה מכובדת ומשכורת טובה (80 לירות לחודש). אבל הנהלת העיתון התייחסה למשכורת כאל מחווה של רצון טוב שמגלים מדי פעם – לא תמיד. ודאי לא כל חודש. פעם התווכחנו עם יעקב חסדאי שביקר בחדרנו, אם ניתן להתקיים בלירה ליום, ואם מנת בוטנים היא בעלת ערך תזונתי של ארוחה.

בוטנים יכולת לקנות אצל רוכלים ניידים שמכרו אותם, חמים ופריכים, בתוך קונוס עשוי נייר עיתון. לא הרחק משם בפינת המלך ג"ורג" היה דוכן פלאפל שהיה חלוץ הלאפות במדינה. ולידו דוכן למכירת סופגניות בייגלה שטעמן כצפיחית בדבש.

אפשר לספר סיפורים אינסוף על ירושלים של אותם ימים. על בתי הקפה שבהם התנהלו ויכוחים סוערים – " טעמון" שבו התרכזה הבוהמה של אותם ימים, " עטרה" של סטודנטים, וינה של בעלי יכולת לשלם ועוד ועוד. וזו הייתה גם ירושלים של חנויות ספרים שבהם מצאת מכל טוב אם היה לך במה לשלם.

באתי לספר על ספר  ואני מספר על עצמי ועל הרגשות שהוא מעורר בי. אולי גם זו דרך לעורר את סקרנות הקורא בספר הנפלא הזה. על " רחוב יפו" של קרויאנקר ניתן לומר טוב מראה עיניים. הספר מכיל אמנם טקסטים מקסימים אך בלעדי הצילומים והשרטוטים והמפות הנלווים לטקסטים לא היה בו מטעמה וריחה של ירושלים.

סיפורו של רחוב יפו הוא סיפורה של ירושלים ב-150 השנים האחרונות. ראשיתו בדרך עפר, שנכבשה ביציאה משער יפו כדי להכשיר דרך לביקורו של הקיסר האוסטרי פראנץ יוזף וסופו בתחנה המרכזית של ימינו. קרויאנקר מוביל את הקורא לאורך השנים ולאורך הרחוב. הוא חושף את שכיות החמדה שלאורכו, וגם את פצעי הזמן וחרפת ההזנחה, את האירועים הגדולים והקטנים, את תהלוכות הפאר ואת הדם שנשפך.

שער ספרו של קרויאנקר רחוב יפו ירושלים

שער ספרו של קרויאנקר רחוב יפו ירושלים

זהו ספר שהעין לא שבעה מלחזות בציוריו וצילומיו והנפש אינה שבעה מלקרוא שוב ושוב את התיאורים המגיעים לדרגת פיוט. שווה כל רגע וכל פרוטה המושקעים בספר.

 

ראה

מפות ירושלים בציר הזמן

http://nli-labs.net/jerusalem_maps/

יום ירושלים קישורים לכל המאמרים

http://www.zeevgalili.com/2012/05/16702

שבועות –חג הקציר, חג הביכורים, זמן מתן תורה, חגה של רות

$
0
0

מה מקור החג ומשמעותו * מה הם הלכותיו ומנהגיו * מדוע אוכלים מאכלי חלב * מה הוא תיקון ליל שבועות * מדוע קוראים את מגילת רות בחג – כאן תמצא תשובות לשאלות אלה וסיפורים בני ימינו על גויים שהסתפחו לעם ישראל ואמרו "עמך עמי" * וגם על פצצת הזמן היהודית של יהודה עמיחי

800px-PikiWiki_Israel_5423_Shavuot_holiday

כל מה שרצית לדעת על חג השבועות

סרטו של יעקב גרוס חגיגות הביכורים בתל-אביב 1932

 http://www.youtube.com/watch?v=sVBQQL3U-mU

 http://www.zeevgalili.com/2011/06/15349

 סלינו על כתפינו

http://www.zeevgalili.com/?p=432

קבלת החומש היא מסירת הלפיד הבינדורי

http://www.zeevgalili.com/?p=9056

 גרים

 סיפורו המופלא של גר הצדק דודו של גנראל נאצי

http://www.zeevgalili.com/2009/03/1765

 דרכו של הכומר היפני נובוטקה הטורי אל היהדות

http://www.zeevgalili.com/2006/10/345

 הנערות המאומצות מברזיל

http://www.zeevgalili.com/2007/05/423

 המצבות של פצצת הזמן היהודית

http://www.zeevgalili.com/2005/04/268

 הכומר המומר שהציל אלפי יהודים

http://www.zeevgalili.com/2013/03/17888

 צעיר יהודי ערבי מחפש את זהותו

http://www.zeevgalili.com/2007/05/426

איך כמעט הוקמה המדינה בשנת 1940

$
0
0

                                                           - מאת בני גבירצמן -

בקיץ 1939, בעת שענני המלחמה התקדרו מעל אירופה, בדק זאב ז'בוטינסקי תכנית של אברהם (יאיר) שטרן [שהיה אז בין ראשי אצ"ל] להנחית בחופי הארץ צבא יהודי, שיתפוס את השלטון מידי הבריטים ויקים מדינה יהודית.
הבדיקה התבססה על כך ששלטונות פולין היו מוכנים לסייע למימושה ואצ"ל החל בהכנות מעשיות לביצועה. אלא שב-1 בספטמבר 1939 פלשו הנאצים לפולין ובמקום עצמאות ניחתה על העם היהודי השואה.

המטרה: להיפטר מן היהודים

בשנות "המרד הערבי" 1936-1939 זכה אצ"ל לסיוע צבאי נדיב מאוד ממקור שלכאורה היה בלתי סביר לחלוטין: ממשלת פולין האנטישמית.

לא היה זה מ"אהבת מרדכי". המניע לסיוע הזה היה רצון להיפטר מן היהודים בפולין. אם תעזור פולין ליהודים להשתלט על ארץ-ישראל ולהקים בה מדינה עצמאית – יעלו אליה יהודי פולין בהמוניהם וישחררו את הפולנים מנוכחותם.
כדי לקבל החלטה זו נדרש מממשלת פולין אומץ רב. שכן, נוכח האיום הגובר מצד גרמניה הנאצית, נזקקה פולין לסיוע מבריטניה. אולם הרצון להיפטר מהיהודים גבר על כל השיקולים האחרים.

הגנרלים ששלטו אז בפולין העדיפו את הקשר עם אצ"ל [ארגון צבאי לאומי] ולא עם ה"הגנה", כי מנהיגי האצ"ל, זאב ז'בוטינסקי, ובאותה תקופה גם אברהם שטרן [יאיר], דיברו במונחים של כיבוש הארץ והעברה מיידית של מיליון יהודים מפולניה. לעומתם, מנהיגי ההסתדרות הציונית, כמו חיים וייצמן, דיברו על תכנית להשגת העצמאות לאחר תקופה ממושכת. הפולנים הבינו כי לאחר הקמת המדינה, מתכוונים ראשי הציונות לקלוט רק עד 30 אלף יהודים פולניים בשנה. הפולנים הסתייגו גם מן האופי הסוציאליסטי של רוב מנהיגי ההסתדרות הציונית, ובראשם דוד בן גוריון. לעומת זאת היו "ההוד וההדר" של הרוויזיוניסטים קרובים לליבם של הגנרלים ששלטו בפולין.

זאב ז'בוטינסקי במדי הגדוד העברי במלחמת העולם הראשונה

זאב ז'בוטינסקי במדי הגדוד העברי במלחמת העולם הראשונה

"הקסם של ז'בוטינסקי"

יוסף שופמן, לימים ח"כ מטעם תנועת החרות, תיאר בזמנו כך את הקסם שהילך ז'בוטינסקי על שליטי פולין:
"הציונות הפוליטית בסגנונו של ז'בוטינסקי, עם הדרישות לעצמאות יהודית בארץ ישראל ועלייה גדולה, עוררה את התעניינותם של חוגי השלטון בפולין, אשר גדלה והלכה ואף הפכה לאהדה ממש, עם ראשית פעולות התגובה של הארגון הצבאי הלאומי נגד הערבים בשנות המאורעות.
"הפולנים… הם עם רומנטי… בעל הבנה ואהדה למרד נגד כובש זר. וכאשר נתקלו לראשונה בגישה דומה אצל ז'בוטינסקי ותלמידיו, משכה תנועה זו את לבם והלהיבה את דמיונם. אל ז'בוטינסקי עצמו התייחסו באהבה ובהערצה. בייחוד התיידד עם ז'בוטינסקי הרוזן לוביינסקי, מנכ"ל משרד החוץ הפולני. הוא ממש התאהב בז'בוטינסקי. הוא סיפר לי, כי את השעות המעניינות ביותר בחייו בילה בשיחות עם ז'בוטינסקי…"
הרוזן לוביינסקי הביע את אהדתו גם במעשים וארגן פגישות רבות חשיבות בין ז'בוטינסקי לבין ראשי השלטון הפולני.

גנרל רידז שמיגלי

גנרל רידז שמיגלי

תכנית האבאקואציה

בפגישת ז'בוטינסקי עם שר החוץ הפולני יוזף בק הוא הציג בפניו תכנית שאפתנית ל"אבאקואציה" (פינוי) מאירופה לארץ ישראל של מיליון וחצי יהודים, 750,000 מהם מפולין, תוך עשר שנים. בק אהב את התכנית והפגיש את ז'בוטינסקי עם עמיתיו בצמרת הפולנית.
הפגישה הבאה של ז'בוטינסקי הייתה עם ראש ממשלת פולין דאז, גנרל פליציאן סלאבוי-סקלאדקובסקי . בפגישה זו ביקש ז'בוטינסקי שממשלת פולין תלחץ על חבר הלאומים להשפיע על הבריטים לפתוח את שערי ארץ-ישראל לעלייה המונית של יהודי פולין. בקשתו נענתה ולפי דרישתה של פולין נערך במועצת חבר הלאומים דיון בדבר ההגירה היהודית לארץ-ישראל. אך הבריטים מנעו אז קבלת החלטה.

שיא המפגשים של ז'בוטינסקי בוורשה היה עם גנרל רידז-שמיגלי
השליט האמיתי של פולין באותם ימים. גם מפגש זה הסתיים ברוח טובה.

סיוע בנשק, הדרכה ועליה

הפגישות של ז'בוטינסקי עם ראשי השלטון הפולני הניבו סיוע מעשי של הפולנים בשורה של נושאים:

• עליית "אף על פי ". זו היתה יוזמת ההעפלה החלוצית שארגנה תנועת ז'בוטינסקי [הצ"ח – הציונות החדשה], כמה שנים לפני העפלת "עליה ב", שארגנה ה"הגנה".
• אספקת נשק שהוברח על-ידי האצ"ל לארץ.
• הדרכה צבאית בפולין לחברי בית"ר וללוחמי אצ"ל שבאו מהארץ.

הפולנים הודיעו לז'בוטינסקי שהם מוכנים לספק לאצ"ל כמויות נכבדות של נשק, במימון של 212,000 זלוטי (40 אלף דולר באותם ימים). המימון עמד להינתן כהלוואה תמורת "התחייבות של כבוד" להחזירם לאחר שתוקם המדינה היהודית.
לאחר זמן העניקו הפולנים לאצ"ל עוד 100,000 זלוטי. בסופו של דבר היו הפולנים נדיבים כל כך בתחום זה, שכמות הנשק שסופקה על ידם לאצ"ל גלשה הרבה מעבר לתקציב שבו דובר.
אצ"ל זכה גם למענק של כ-125,000 זלוטי, שבאו מכיסו של מארקוביצ'י קלאֶז' – מיליונר יהודי רומני, שהיה אוהד של ז'בוטינסקי. בשנת 1938 הוא תרם לאצ"ל סכום שכיסה את כל תקציב הארגון למשך שישה חודשים.

הבית בו אוחסן הנשק

הבית בו אוחסן הנשק

יוזמתו של אברהם שטרן [יאיר]

בעוד ז'בוטינסקי מנהל שיחות בדרג גבוה בוורשה, נפתח בירושלים ערוץ תקשורת נוסף בין האצ"ל לפולנים. יוזם ערוץ זה היה אברהם ("יאיר") שטרן, מבכירי הארגון בארץ [ולעתיד מפקד לח"י לאחר שהתפלג מן האצ"ל].
שטרן, שדיבר פולנית על בוריה, יצר קשר הדוק מאוד עם הקונסול הפולני בירושלים, ויטולד הולאניצקי. הקשר נוצר על ידי ידיד משותף, הפסל משה צ'סלר, שהיה חבר באצ"ל, והשניים הפכו לידידי-נפש.

אברהם שטרן [יאיר] ויקיפדיה

אברהם שטרן [יאיר] ויקיפדיה

בפגישותיו עם הקונסול העלה יאיר את זהות האינטרסים בין הארגון לבין ממשלת פולין. בזכות יאיר נעשה הולאניצקי תומך נלהב בציונות ובאצ"ל. השניים אף ניסחו טיוטת זיכרון-דברים בין ממשלת פולין והאצ"ל. לפי מסמך זה התחייב האצ"ל לארגן מחנות אימונים לצעירים יהודיים שיגייס בפולין ואחר כך יביא אותם ארצה. ממשלת פולין תספק לאצ"ל נשק ומחנות אימונים. בהסכם נאמר גם שממשלת פולין תשתדל ללחוץ על ממשלת בריטניה להתיר את כניסת יהודי פולין לארץ-ישראל. בסוף יולי 1938 יצא יאיר לוורשה כדי לארגן את מחנות האימונים. הולאניצקי העביר את בקשת האצ"ל אל משרד החוץ הפולני בוורשה. הבקשה נענתה בחיוב ובאביב 1939 נפתח בפולין קורס צבאי מיוחד למפקדי האצ"ל. במקביל הוחל באספקת נשק פולני לארגון.

נשק לחימוש דיוויזיה

נאמנים להסכמים עם ז'בוטינסקי, החלו הפולנים לספק לאצ"ל כמויות גדולות של נשק. באותה תקופה היו בשימוש הצבא הפולני 24 סוגים שונים של רובים ישנים. הם החליטו להוציאם מן התקן ולהחליפם בהעתק פולני של ה"מאוזר 98" הגרמני. בעיקבות זאת היו מחסני הצבא הפולני מלאים באלפי רובים צרפתיים מהדגמים "לבל" ו"ברתייה", מאות מכונות יריה צרפתיות מדגם "הוצ'קיס" וכן מיליוני כדורים וכמות גדולה של חומרי חבלה. כל אלה ניתן היה לספק מייד לאצ"ל.

הצבא הפולני התחייב לספק לאצ"ל 20 אלף רובים, אבל עד פרוץ המלחמה הספיק למסור רק 8000 רובים. רק חלק מהם הגיעו לארץ.

הנשק אוחסן במבנה בפרבר מרוחק של ורשה. יעקב מרידור, מבכירי האצ"ל, שטיפל אז בהברחת הנשק ארצה, סיפר כי תכולת המחסן הספיקה לחימוש דיוויזיית חי"ר פולנית מלאה.
מרידור מספר: "כאשר נכנסתי למחסן לראשונה, כמעט התעלפתי. בבניין הצר הזה אוחסנו מאות ארגזים של נשק קל ותחמושת – והייתי מוכן לנשק כל אחד מהם."

איך הוברח הנשק לארץ

לאחר קבלת הנשק מהפולנים, היה מרידור צריך לדאוג להברחתו ארצה. אחת הדרכים לכך הייתה להטמין אותו במכונות כבדות שונות, כגון בדודי מכונות כביסה תעשייתיות לניקוי יבש. המכונות הועברו בדרך היבשה לנמל קונסטנצה שברומניה או לנמל וארנה בבולגריה והוטענו שם על אוניות שהפליגו לחיפה. פקידי המכס ברומניה שוחדו כדי שלא יבדקו את המטענים הללו. בבולגריה, לעומת זאת, לא היה לאף אחד עניין במשלוחים. הבריטים לא גילו אף מטען נשק מוברח אחד, שנשלח בדרך זו.

ההברחה האחרונה הייתה של ארגז שבו הוסתרו שתי מכונות ירייה "הוצ'קיס", 130 רובים צרפתיים משומשים וכמה מאות אקדחים מתוצרת פולין. הארגז נשלח לכתובתו הפרטית של מרידור ברמת-גן שלושה שבועות לפני הפלישה הנאצית והוא הגיע ליעדו לאחר פרוץ המלחמה. מרידור החביא את הארגז הזה בחצר ביתו.

אחד מדודי מכונות הכביסה בהם הוסתר הנשק המוברח

אחד מדודי מכונות הכביסה בהם הוסתר הנשק המוברח

הדרכה צבאית למפקדים

במקביל לאספקת הנשק, החלו קציני צבא פולניים לאמן חברי בית"ר בירי ובהכנת מטעני חבלה. המתאמנים היו חברי תאים סודיים של אצ"ל, שצצו בתוך שורות בית"ר בפולין בעידודו של יאיר.

בקיץ 1939 נערך קורס צבאי מתקדם ל- 25 מבכירי המפקדים באצ"ל, שהגיעו במיוחד מהארץ. הקורס, שהתקיים בהרי באסקיד, בלב הקרפטים בדרום פולין, אורגן על ידי "הדיוויזיה השנייה" (המודיעין הצבאי הפולני), בשיתוף שני אנשי משרד החוץ הפולני – אפולוניוס זאריכטה וויקטור דרימר. תוכנית הקורס כללה אימון הפרט, הכיתה והמחלקה, הרצאות על הפעלת גופים גדולים יותר, טקטיקה צבאית וטופוגרפיה, הכרת אמצעי חבלה, שיטות לוחמה פרטיזנית ובניית תאים מחתרתיים.

אחד ממשתתפי הקורס, אליהו לנקין [לימים מפקד "אלטלינה"] סיפר: "יום יום היינו יוצאים ליערות לאימונים. הסביבה רעמה מקולות נפץ אדירים, טרטור נשק אוטומטי ויריות רובים. התכנית הייתה רחבה מאוד והזמן מצומצם, לכן היו האימונים אינטנסיביים ביותר. היינו יוצאים למסעות ארוכים בבוקר השכם וחוזרים בלילה לבסיס – עייפים, קפואים, מזוהמים אך מלאי סיפוק. רוחנו הייתה מרוממת והקצינים הפולנים היו מלאי התפעלות מכושר עמידתנו ורצוננו העז ללמוד."

הקורס הסתיים באוגוסט 1939. למבחני הסיום הגיעו גנרל קאזימייז' פאבריצי מהמטכ"ל הפולני ושני קולונלים מ"הדיוויזיה השנייה" – יוזף סמולנסקי ותדיאוש פלצ'ינסקי.

לנקין מספר, כי לפני הבחינות נערך מסדר חגיגי. "הגנרל ואברהם שטרן, שהגיע לאירוע, עברו בין השורות. הגנרל שוחח עם כל חניך וחניך ולהפתעתו גילה, כי הם נקבצו מכל קצווי העולם, החל מסין וכלה בדרום-אמריקה. (אליהו לנקין עצמו היה נציב בית"ר בסין לפני שעלה ארצה ב-1933).

"… שטרן נאם תחילה בפולנית, אמר דברי תודה והשווה את המלחמה שלנו למלחמת השחרור הפולנית. אחר כך עבר לעברית וסיפר על התכנית לכיבוש הארץ על ידי צבא של נוער עברי חמוש מהארץ ומהגולה".

קצין פםולני מאמן לוחמת ביתרית

קצין פולני מאמן לוחמת ביתרית

רוב משתתפי הקורס חזרו לארץ מייד עם סיומו. כמה מהם ובראשם יעקב מרידור, נותרו בפולין כדי לסייע בהברחת הנשק הפולני ארצה. אלא שתוך זמן קצר פרצה המלחמה וכולם נאלצו להימלט מפולין.

ההיסטוריון פרופ' יהודה לפידות קובע, כי "קורס הקצינים בפולין חולל מפנה יסודי בהדרכה ובאימונים של הארגון, ותוצאותיו ניכרו במערכותיו גם בשלבים מאוחרים".

תכנית ארבעים האלף

הנשק הפולני הרב והאימונים הצבאיים שניתנו לחברי בית"ר בפולין, איפשרו ליאיר להתוות את "תוכנית 40 האלף". לפי תוכנית זו, היה האצ"ל עתיד להקים בפולין צבא של 40 אלף לוחמים יהודיים מאומנים, שיפליגו באוניות לחופי הארץ, ישתלטו עליה בכוח, יסלקו את השלטון הבריטי ויקימו מדינה יהודית. לדעת יאיר, אפשר היה לבצע את התוכנית תוך שנתיים לאחר אישורה.
ז'בוטינסקי נרתע בתחילה מן התוכנית השאפתנית, כי חשש שאינה מעשית. אבל נוכח פרסום "הספר הלבן" במאי 1939 ורוחות המלחמה המתגברות באירופה, החליט בכל זאת לבדוק את ההיתכנות של פעולה כזו.

לפי תוכניתו של ז'בוטינסקי, נועד הכוח היהודי החמוש להפליג, עם ז'בוטינסקי בראשו, באוניית מעפילים אחת לחוף תל-אביב וכאשר ינחת, יכריזו חברי האצ"ל בארץ על התקוממות חמושה, יתפסו את בנייני הממשלה בירושלים ליממה אחת לפחות ויניפו עליהם את הדגל הלאומי. באותו זמן יוכרז על הקמת ממשלה עברית זמנית. אם הבריטים יגברו על המתקוממים, תפעל הממשלה הזאת בגולה. ז'בוטינסקי הטיל על יוחנן בדר (לימים ח"כ מטעם "חרות") לבדוק אם התוכנית ניתנת לביצוע. מסקנת בדר הייתה שהתוכנית אכן מעשית וכי אפשר יהיה לבצעה בקיץ 1940.

ההכנות הרבות לביצוע התוכנית הגיעו אפילו לשלב שבו התקיימו דיונים בין נציגי אצ"ל לחברת הספנות הפולנית "גדיניה-אמריקה", על רכישת אוניית נוסעים גדולה של החברה, כדי להעביר בה את הכוח היהודי ארצה. פלישת הגרמנים לפולין ב-1 בספטמבר 1939, שמה קץ לכל התוכנית.

אצ"י במרד גטו ורשה

האימונים הצבאיים שעברו חברי בית"ר בפולין באו לביטוי במרד גטו ורשה ובמרידות בגטאות אחרים.

חלקו של ארגון צבאי יהודי [אצ"י], שהוקם על ידי אנשי בית"ר בגטו ורשה טושטש לאחר השואה. כתר נס המרד נישא
באורח בלבדי, על ידי אנשי תנועות השמא שנטלו את המונופול על הזיכרון הלאומי
רק בשנים האחרונות, בעקבות שורה של מחקרים, נשפך אור חדש על חלקו של אצ"י במרד.

לפי יומנו של הגנרל הנאצי יורגן שטרופ, שפיקד על חיסול המרד בגטו ורשה, התמקדה הלחימה בכיכר מורנובסקי. בכיכר זו התבסס "האירגון הצבאי היהודי" (אצ"י), שחלק מחבריו היו בוגרי הקורסים הצבאיים של בית"ר.

בפרוץ המרד, בליל הסדר תש"ג, הניפו מפקדי הארגון, פאבל פרנקל וסגנו ליאון רודל, על גג בית מס' 7 בכיכר מורנובסקי, שני דגלים: הדגל הפולני האדום-לבן, והדגל היהודי הכחול-לבן. (על פי גירסה אחרת, הונפו הדגלים על ידי נער ונערה מחברי אצ"י – יאצק אייזנר וחברתו האלינה).

הדגלים נראו בכל רחבי ורשה וראש הגסטאפו הימלר הורה לגנרל סטרופ "להסיר את הדגלים מייד ובכל מחיר". רק לאחר ארבעה ימי לחימה, כאשר חוסל המקלע שהוצב סמוך לדגלים, עלה בידי הגרמנים להורידם.

בפסח תשע"ג, במלאת 70 שנה למרד גטו ורשה, הוציא דואר ישראל בול, בו מופיע ציור של מפקד אצ"י, פאבל פרנקל, על רקע הבניין הבוער בגטו, כששני הדגלים מתנוססים מעליו.

בול לציון חלקו של ארגון צבאי יהודי במרד גטו וארשה

בול לציון חלקו של ארגון צבאי יהודי במרד גטו וארשה

סיוע במאבק נגד הבריטים

תהפוכות המלחמה הפגישו ב-1942 שוב את יעקב מרידור עם הגנרל הפולני פאבריצי. מרידור היה אז מפקד האצ"ל וגנרל פאבריצי הגיע ארצה עם "צבא אנדרס".
הגנרל הפולני תרם תרומה חשובה לשיטות הלחימה של אצ"ל. לפי עצתו הוקמה יחידה שמנתה 200 לוחמים שעברו קורסים שהכשירו אותם לפעולות מיוחדות.

בינתיים הגיע מנחם בגין לארץ והועמד בראש האצ"ל. בתחילת 1944 הוא הכריז על ה"מרד" נגד הבריטים ותוך זמן קצר נתנו ההדרכה והייעוץ הפולניים את אותותיהם בתוצאות המרשימות של ההתקפות ומעשי החבלה על מרכזי השלטון הבריטי.

למה נרצח הקונסול הפולני

אחד משושביני ההסכמים בין אצ"ל לפולנים היה, כזכור, הקונסול הפולני בירושלים, ויטולד הולאניצקי.
הולאניצקי, שהיה מתומכי הממשלה הפולנית הגולה בלונדון, הודח מתפקידו על ידי השלטונות הקומוניסטיים בוורשה. הוא המשיך לגור בירושלים ומילא שורה של תפקידים בממשלת המנדט. הוא שמר על קשר טוב עם המנהיגות היהודית בארץ ועם ארגוני המחתרת. הוא אפילו סייע לקרן הקיימת לקבל רכוש של יהודים שנספו בגרמניה.

כשפרצה מלחמת העצמאות, החליט הולאניצקי לעבור ללונדון עם אשתו ושלוש בנותיו. יום לפני נסיעתם, ב-26.2.1948, בלכתו ברחוב בנימין מטודלה בירושלים, ניגשו אליו שני אנשים, אמרו לו שהם מה"הגנה" וביקשו שיצטרף אליהם.

למחרת נמצאה גופתו, כפותת ידיים ונקובת כדורים, ליד הכפר הערבי שייך באדר (כיום גבעת רם). אלמוני הודיע בטלפון למערכות העיתונים, כי הולאניצקי הוצא להורג על ידי הלח"י, בגלל סיועו לערבים.

ההודעה הייתה תמוהה מאוד, נוכח אהדתו של הולאניצקי לציונות והקשרים הידידותיים האמיצים שהיו לו עם מייסד הלח"י, יאיר.
נתן ילין-מור, שהיה אז מפקד לח"י, נשאל כעבור שנים לסיבת הרצח. תשובתו המתחמקת הייתה, שהדבר נעשה בגלל שמועה שהולאניצקי מסייע לערבים. אולם באחד מספריו כתב ילין-מור, כי הרצח בוצע בטעות וכי הוא מצטער על כך.

ויסולד הולאניצקי

ויסולד הולאניצקי

ב-2011 הועלתה גרסה חדשה על נסיבות הרצח. ההיסטוריונים איזבלה גינור וגדעון רמז ממכון טרומן באוניברסיטה העברית חוקרים את חתרנותה של בריה"מ בישראל. במחקרם הגיעו למסקנה כי נתן ילין-מור שיקר, כי אנשי הלח"י ידעו בדיוק את מי הם רוצחים וכי עשו זאת כשירות לבריה"מ.

ב-2011, בעיקבות חשיפת הסיבה האמיתית לרצח הולאניצקי, הוזמנה ארצה אחת משלוש בנותיו, ברברה, מעצבת אופנה ידועה בלונדון, ונערכה לה "פגישת פיוס" עם בנו של יאיר.

מה היה קורה אילו

למרות המימרה הידועה ש"אין 'אילו' בהיסטוריה", קשה שלא להרהר בעצב, כמה שונים יכלו להיות פני המדינה, אילו בפרוץ מלחמת העצמאות היו בידי כוחות המגן הישראליים 20 אלף הרובים, מאות מכונות הירייה ומיליוני הכדורים, שהעניקה פולין לאצ"ל – אך נמוגו כעשן בפרוץ מלחמת העולם השנייה.

עם פירוק האצ"ל אחרי פרשת "אלטלנה", הגיע למחסני צה"ל כל הנשק של הארגון, כולל הרובים והמקלעים שסופקו על ידי פולין. ייתכן כי השרידים האחרונים של נשק זה הם הרובים ומכונות הירייה הצרפתיים, המוזכרים בדו"ח מצבת הנשק של צה"ל בשלהי מלחמת העצמאות.

מקורות עיקריים:
A marriage of convenience: the New Zionist Organization and the Polish Government, 1936-1939.
By Dr. Laurence Weinbaum.
פרק "האצ"ל בפולין", מתוך "לידתה של מחתרת", מאת פרופ' יהודה לפידות, באתר האינטרנט "דעת", ללימודי יהדות ורוח, של מכללת הרצוג בגוש עציון.

מחבר המאמר

בני גבירצמן

בני גבירצמן

בני גבירצמן, היה משך כ-35 שנים עורך חדשות ועורך מדור התחבורה ב"ידיעות אחרונות",  עד שפרש לגימלאות.  גבירצמן הוא בעל תואר ראשון של אוניברסיטת בר-אילן בגיאוגרפיה ובלימודי ארץ ישראל. כיום הוא מתמקד, כתחביב, בהכנת מצגות בנושאים הקשורים בידיעת הארץ ובהיסטוריה יהודית. המצגת המלאה שמאמר  זה הוא תמציתה  ניתנת לצפייה בקישור הבא. 

http://www.scribd.com/doc/141814135/1940

 

 

 

      קישורים

צוואת ז'בוטינסקי ב"שמשון" ברזל מלך וצחוק

http://www.zeevgalili.com/2007/09/461

 וראה גם קישורים בסוף המאמר

 שיר אסירי עכו של ז'בוטינסקי

http://www.zeevgalili.com/2010/08/9924

                                                                                               

                                                                                                 

========================================================================

תגובות

אילו יאיר לא פרש

הכותב מעלה את שאלת – "מה היה קורה אילו?" מכל התסריטים של האילו, יש רק אחד ריאלי כיוון שכל התסריטים האחרים הם דמיוניים בגלל פרוץ מלחמת העולם השניה. אבל מהמאמר עולה דמותו של אברהם שטרן כמנהיג בעל יכולת מרשימה, אסטרטג, איש ארגון. כשרואים את יכולתו אי אפשר שלא לתהות מה היה קורה אלמלא עשה את הטעות של פרישה מאצ"ל והקמת לח"י. מנהיג כמוהו לא היה צריך לתקוע את עצמו לסימטה אפילה כמנהיג של ארגון מחתרתי קטן. עם ישראל היה זקוק לו כמנהיג מרכזי בארגון מרכזי. איפה הוא ואיפה יעקב מרידור. לאור תפקודו באצ"ל שלפני הפילוג אי אפשר שלא לראות את הקמת לח"י כטעות היסטורית טרגית. בכך מזכיר שטרן מנהיג אחר שעלה לגדולה אחריו: משה סנה. אלמלא פילג סנה את מפ"ם ופרש למק"י, מעבר לבנקט השמאלי של הציונות, הוא יכול היה להיות מנהיג מרכזי בישראל של שנות ה-50 ועד שנות ה-70. אפשר רק לדמיין את הגלריה הפוליטית אם בנוסף לבגין היו בסביבה גם אברהם שטרן ומשה סנה, שני כוכבי שביט שכיבו את עצמם. אחד בדרך טרגית, השני בדרך טרגי-קומית.
אמנון לורד

DEADLINE ["דד ליין" ] –משמעות הביטוי, מקורו וגילגוליו

$
0
0

 המושג היסודי הזה של התקשורת בעידן דפוס העופרת היה תקף כל עוד למלה הכתובה היה תוקף יותר ממראה עיניים

"דדליין" [DEADLINE] הוא אחד ממונחי היסוד בתקשורת. ליתר דיוק: התקשורת של פעם. הוא רלבנטי לתקשורת בעידן האייפון כמו הכרכרה הרתומה לסוסים בעידן הסילון.

משמעות הביטוי: נקודת הזמן האחרונה בה על הכתב או הצלם להביא את החומר לקראת פרסומו.

מקור הביטוי הוא במלחמת האזרחים האמריקנית. צבאות הצפון והדרום הצליחו לשבות לוחמים רבים. לא הייתה אפשרות להקים מחנות מאובטחים וגם לא גדר תיל. הם ריכזו את השבויים באזור מישורי, ציירו סביבם קו, או בנו מחיצה סמלית, אותם כינו .DEADLINE כלומר: קו המוות. כל שבוי שהעז לחצות קו זה אחת דינו למות בירייה ממגדלי השמירה שהוצבו מסביב לקו.
[מקור: BREWER'S DICTIONARY PHRASE& FABLE ]

העובדה שמונח זה נבחר כדי לציין נוהל עבודה בתקופת העיתונות המודפסת יש בה כדי ללמד על חשיבותו של ה"דדליין". חשיבות זו נבעה מן הצורך לקצר ככל האפשר את הזמן החולף בין התרחשות אירוע לבין פרסומו.

 הפיכת חומר כתוב לחומר מודפס היא תהליך מורכב וארוך. לפיכך כל אחור במסירת החומר לדפוס, כלומר פגיעה ב"דד ליין" נחשבה מכת מוות לעיתון.

המתאר-איך-נולד-המושג-גדר-סמלית-במחנה-שבויים-במלחמת-האזרחים1.jpg

ציור המתאר-איך- נולד המושג גדר סמלית-במחנה שבויים במלחמת-האזרחים

כך גבר ידיעות על מעריב

"ידיעות אחרונות" הצליח לגבור על "מעריב" בשנות החמישים השישים והשבעים, בין היתר בכך שהקדים את מועד הופעתו ברחובות [בקיוסקים או בידי מוכרי עיתונים, רובם ילדים ממוצא תימני]

ידיעות נקרא אז "עיתון הערב של ארץ ישראל" והחל להימכר בשעה 4 אחר הצהריים וכך גם מעריב.. מדי פעם הקדים ידיעות את שעת ההופעה ברבע שעה ומעריב הלך בעקבותיו. המו"ל של ידיעות, נוח מוזס, הקפיד שתמיד יהיה פער בזמן ההופעה בין ידיעות למעריב. במהלך השנים הפך עיתון הערב לעיתון צהריים, לעיתון בוקר ולעיתון שחר.

נוח מוזס הקפיד לרדת בכל יום לדפוס ולהאיץ בפועלים להקדים. כשהיה חשש שהעיתון לא יראה אור במועד, נהג לבטל את תיקוני ההגהה ובלבד שהעיתון יגיע ליעדיו. משובש אבל יגיע בזמן.

כדי להגיע בזמן לכל הארץ הופעלו מטוסים שהעבירו את העיתון לראש פינה ולאילת. מחלקי העיתונים טסו במהירות מטורפת ולא פעם היו תאונות קשות, שלפחות אחת מהן נסתיימה באובדן חיי אדם.

ילד מוכר 945 [לעם]

ילד מוכר עיתונים בתל אביב 945 [לעם]

עיתונים כמקור אינפורמציה

היו זמנים שעיתונים היו מקור האינפורמציה העיקרי ולפעמים היחיד של רוב הישוב בארץ. הרדיו שידר שלוש מהדורות חדשות ביום ולא בכל מקום היה רדיו (על הטרנזיסטור עוד לא חלמו). עיתוני הערב [ידיעות אחרונות ומעריב והיו גם "עיתוני ערב" אחרים שנסגרו במהלך השנים - "הדור" של מפא"י, "יום יום" של "הארץ", "מברק" של יוצאי לח"י ועוד]. העיתונים היו יוצאים ממכבש הדפוס בשעות הצהריים ונמכרים ברחובות על ידי ילדים (רובם תימנים) שקראו בקולי קולות את הכותרת.

הפער בין התרחשות אירוע לבין מועד הופעת העיתון ארך לעתים מחצית היום. זה היה מהיר יותר מעיתוני המאה ה-19 שהופיעו בירושלים ושהמברקים מחוץ לארץ הגיעו אליהם מיפו באיחור של יום או יומיים.

זה היה דור שבו המלה הכתובה הייתה חזקה יותר ממראה עיניים. עזריאל קרליבך, העורך המיתולוגי שייסד את מעריב, נהג לומר שצריך לכתוב בפרוט על מצעדי צה"ל ביום העצמאות. כי מי שלא
ראה את המצעד [ואלה היו מיעוט] רוצה לקרוא עליו. ואלה שראו אותו רוצים עוד יותר לקרוא עליו.

דפוס הארץ שנות השלושים

דפוס הארץ שנות השלושים

את האלמנט הזה ידע לנצל דב יודקובסקי, העורך המיתולוגי של "ידיעות אחרונות". יודקובסקי הלך פעם לאצטדיון הכדורגל ברמת גן, הסמוך לביתו. הוא נדהם לראות את גודל הקהל שבא לצפות במשחק. כמו קרליבך הבין שמי שרואה אירוע רוצה גם לקרוא עליו. כך נוסד מדור הספורט.

השרפה בבית "צים"

ב-4 בפברואר 1966 ארעה שרפה בבית "צים" בתל-אביב. זו היתה אחת השרפות הגדולות בתולדות המדינה. בבניין נמצאו אותה שעה כ-500 איש שרובם חולצו בידי כבאים וחלקם בעזרת מסוק של חיל האוויר. המסוק הוזמן על ידי אזרח פרטי ששרת בחיל האוויר ושהה בבנין.67 אנשים נפצעו ואדם אחד שניסה להימלט בקפיצה נהרג.

על אופי התקופה ניתן ללמוד מן העובדה שאחת ממסקנות החקירה של השרפה הייתה שצריך להתקין טלפון בביתו של מפקד שרותי הכיבוי בתל אביב.

השרפה פרצה בשעה 9.45 בבוקר יום שישי. ישבתי אז בדסק החדשות של "ידיעות אחרונות" והידיעה הגיעה ממש כמה דקות לפני ה"דד ליין". רשמתי את פרטי השריפה שהעביר לי הכתב צבי רימון שנכח במקום ומיד סגרנו את העיתון.

לאחר הסגירה הסתקרנתי לראות את השרפה במו עיניי. לא הייתי היחיד. סביב הבנין העולה בלהבות התגודדו אלפי אנשים [לפי אומדן כ-15 אלף] . מפיץ עיתונים זריז שלח למקום מוכרי עיתונים. נדהמתי כיצד אנשים צופים בשרפה ובאותה עת קוראים עליה בעיתון, שכמות המידע בו היתה מינימאלית.

הטכנולוגיה של הדפוס השתכללה וכיום אתה מקבל לידך עיתון המדווח על אירוע ומספק צילום של אותו אירוע בהפרש של חצי שעה או שעה. אבל בעידן שבו אתה מקבל את כל המידע במבזקי
חדשות ברדיו, בפלאפונים דור שלישי ובאינסוף אתרי חדשות באינטרנט אין בכך רבותא.

כך קורה שכאשר אתה פותח את עמודי החדשות בעיתון [אם יש כאלה שעדיין עושים זאת] אתה מגלה שאין בהם שום מידע שלא שמעת עליו ברדיו, צפית בטלוויזיה או קראת באינטרנט. וגרוע מזה. אתה קורא לפעמים מידע שכבר התיישן וה"חדשות" הופכות לישנות.

השרפה בבית צים דבר 8.2.66

באתרי החדשות האינטרנטיים אין כבר שום משמעות ל"דד ליין" [וכמובן גם לא לסקופ]. האתר היריב יכול להקדים אותך בשניה. הדרך היחידה להקדים את האתר היריב היא לפרסם על אירוע בטרם התרחש. כך למשל בישר אתר Y-NET על נחיתתה בשלום של החללית "קולומביה" כמה דקות לפני שהתברר שהחללית התפוצצה על יושביה, ביניהם האסטרונאוט אילן רמון.

אפשר בשקט גמור לבשר על מותו של ה"דד ליין" ולהספיד אותו.
בעידן התקשורת האלקטרונית – בה המרחק בין האירוע לבין הדיווח עליו שואף לאפס – העיתונות  המודפסת הולכת והופכת מוצג ארכיאולוגי.

תגובות

 ברצוני להסב את תשומת ליבך לכך, שגם בעולם ההיטק, יש משמעות מאוד חשובה לדדליין.

אם פרויקט עלול להתאחר ולא להיות מוגש בזמן בגלל שחלק מביצועו שנקבע לשעה מסוימת לא עמד בלוח הזמנים, מועד הסיום של חלק זה [ ושל הפרוייקט כולו] הוא דדליין לא פחות מהעיתונות הכתובה.

 אברהם גולן

ראה

העולם כמרקחה  - מקור הביטוי משמעותו וגלגוליו

שבוע הספר נפתח –הספרים שכדאי לקרוא

$
0
0

הערב נפתח שוב שבוע הספר העברי. במקום לחטט בערמות המיגעות. במקום לחפש מציאות של ארבעה ספרים במאה שקל. מוגשת כאן רשימת ספרים שתמיד כדאי לרכוש ולקרוא – מלובנגולו מלך זולו ועד מורה נבוכים, מהנסיך הקטן ועד באה הרוח.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ציידי הספר העברי

http://www.zeevgalili.com/2006/05/6737

פתאום קם אדם בבוקר ומתחיל לרצוח

http://www.zeevgalili.com/2012/01/16257

דוכן נוסח שוק הספרים של הגששים

http://www.zeevgalili.com/2007/03/6686

הבנאליות של הרוע והרשעות של חנה ארנדט

http://www.zeevgalili.com/2011/04/14827

תש"ח של קניוק מול 1948 של בני מוריס

http://www.zeevgalili.com/2010/08/10005

השפעת מיקי מאוז על השמאל ההזוי

http://www.zeevgalili.com/2010/07/9833

עמוס עוז בעקבות מולוטוב

http://www.zeevgalili.com/2010/06/9326

הנסיך הקטן האם היה ההיפי הראשון?

http://www.zeevgalili.com/2010/06/9291

"מאז ומקדם" הספר שתיקן את ההיסטוריה של ארץ ישראל

http://www.zeevgalili.com/2009/10/6933

ראיון עם חיים סבתו

.http://www.zeevgalili.com/2009/06/3967

נפלאות המתמטיקה וחדוות התסונה

http://www.zeevgalili.com/2009/05/3356

ראיון עם יהודה מלצר ["עליית הגג"] שגילה את חיים סבתו

http://www.zeevgalili.com/2009/01/1067

מהארי פוטר לבואי הרוח

http://www.zeevgalili.com/2007/12/536

מה קרה לספר מכתם לעגנון

http://www.zeevgalili.com/2007/11/493

מה עושה טרזן בספריית ראש הממשלה

http://www.zeevgalili.com/2007/07/438

מלוב נגולו מלך זולו ועד מרה נבוכים

http://www.zeevgalili.com/2007/06/436

האוטו כבר לא שלנו וגם לא ירוק

http://www.zeevgalili.com/2007/03/410

דוכן נוסך הגששים בסטימצקי

http://www.zeevgalili.com/2007/03/410

סיפורי יידיש של לוין קיפניס

http://www.zeevgalili.com/2007/02/382

מלחמת העגלה הריקה בעגלה המלאה

http://www.zeevgalili.com/2006/10/356

ציידי הספר העברי נוסח אינדיאנה ג'ונס

http://www.zeevgalili.com/2006/05/6737

על מלחמה מדינאות וקריאה בספרים

http://www.zeevgalili.com/2006/05/211

מי הזיז את הגבינה של שאול מופז http://www.zeevgalili.com/2006/03/218

רקוויאים לחלוציות בעידן הפוסט ציוני

http://www.zeevgalili.com/2006/01/228

מה בין יהודי לישראלי ומה בין ברל ליורם

http://www.zeevgalili.com/2005/12/249

הרצל איננו רק שם של רחוב

http://www.zeevgalili.com/2005/05/261


מי רצח את חיים ארלוזורוב

$
0
0

בימים אלה מלאו 80 שנה לרצח חיים ארלוזורוב, שהיה ראש המחלקה המדינית של הסוכנות ומן המנהיגים הבולטים של תנועת העבודה ושל הישוב בארץ ישראל. יש תשובה לשאלה הזו אך חוקרים ואישי ציבור מתעלמים ממנה.

כותרת עיתון חיים ארלוזורוב נרצח

כותרת עיתון חיים ארלוזורוב נרצח

 

הרצח הזה פילג את הישוב הקטן של ארץ ישראל לשני מחנות יריבים ששררה ביניהם שנאה תהומית. הרצח גם היה גורם מרכזי לעלייתה של מפא"י לשלטון ולדחיקת רגלי תנועת ז'בוטינסקי, שהואשמה ברצח באחת העלילות הנפשעות ביותר בהיסטוריה של הישוב.
לכאורה כל העובדות הקשורות ברצח ידועות, אך מדי פעם עולות הרוחות הרעות מאוב ומחזירות אותנו אל אותם הימים האפלים. לפני כ-15 שנה פגשתי באקראי את מירב, נכדתו של ארלוזורוב שעבדה אז ב"ידיעות אחרונות" [כיום היא פרשנית בכירה ב"גלובס"] והופתעתי לשמוע כי היא עדיין מאמינה באשמת הרביזיוניסטים ובראשם אברהם סטבסקי ברצח.
בעקבות מאמר שפרסמתי אז ב"מקור ראשון" קיבלתי גל של מכתבי שיטנה בנוסח "אתם הרוצחים". ובשנים האחרונות התבטא שאול ארלוזורוב, בנו של הנרצח, לא פעם בנושא וחזר על העלילה.
בכל הויכוחים הציבוריים שהתקיימו מאז הרצח נעלם או הועלם גילוי חשוב של ההיסטוריון שמואל דותן ז"ל שחשף כי הרצח בוצע בידי ערבים שליחי הקומינטרן.
אך בטרם נספר את סיפור הגילוי כמה פרטים לאלה שעדיין סבוריםם כי ארלוזורוב הוא רק שם רחוב.

רצח על שפת הים

חיים ארלוזרוב ז"ל, ראש המחלקה המדינית בסוכנות היהודית, אדם ברוך כשרונות שניבאו לו גדולות. בליל שבת, ה-16 ביוני 1933, נורה ארלוזרוב בעת שטייל על שפת ימה של תל-אביב עם אשתו סימה. כמה שעות לאחר מכן מת על שולחן הניתוחים בבית החולים 'הדסה'.
שלושה ימים לאחר הרצח עצרה המשטרה הבריטית את אברהם סטבסקי, את צבי רוזנבלט ואת אב"א אחימאיר. אב"א אחימאיר עמד בראש קבוצה שכונתה "ברית הבריונים" ושני העצורים האחרים נמנו עם חסידיו. בתקופה שקדמה לרצח מתח אב"א אחימאיר ביקורת חריפה מאוד על חיים ארלוזרוב בשל מגעים שקיים עם ממשלת גרמניה הנאצית, בניסיון להגיע להסכם להעברת יהודי גרמניה ורכושם לארץ-ישראל (הסכם ה'טרנספר').
החשד שנפל על אנשי ברית הבריונים היה כאילו טבעי – הם הסיתו נגד האיש והם ביצעו את הרצח. דוד בן-גוריון, שבעת הרצח נמצא בווילנא, הכריז, עוד בטרם הובא הנרצח למנוחות, הכרזה שממנה ניתן היה להבין כי האצבע המאשימה היא כלפי תנועת ז'בוטינסקי.
זמן מה לאחר פתיחת הדיון בבית המשפט לפשעים חמורים, שוחרר אחימאיר מן האשמה. צבי רוזנבלט שהואשם בביצוע הרצח, זוכה בתום הדיון. אברהם סטבסקי, שנאשם כי האיר את פניו של ארלוזרוב כדי לזהותו, הורשע על פי עדותה של אשת הנרצח, סימה ארלוזרוב, ונידון למוות. הוא זוכה בערעור הואיל ולפי החוק שהיה נהוג אז, אי אפשר היה להרשיע אדם במשפט רצח על פי עדות עד יחיד, בלי שיהיה לעדות זו חיזוק ע"י עדות נסיבתית.

אברהם סטבסקי

אברהם סטבסקי

בכך לא נסתיימה הפרשה. אווירת השיסוי של השמאל הציוני כנגד התנועה הרביזיוניסטית שהחלה מיד לאחר הרצח, ונמשכה בניסיון לבדות ראיות כדי להדק את החבל סביב צווארו של סטבסקי, לא נפסקה לאחר הזיכוי. השיסוי נמשך ושימש מנוף בידי מפא"י להשתלט על היישוב למשך שנות דור.

ספרו של שבתאי טבת

במרוצת השנים נדמה היה שעלילת הדם על אחימאיר וחבריו נמחקה מההיסטוריה. רוב גיבורי הפרשה הלכו לעולמם. מפא"י ההיסטורית לא קיימת עוד. המדינה השתנתה, העם היושב בארץ כבר אינו אותו עם שישב בה בשנת 1933.
אף הפרשה סירבה למות. בשנת 1982 פרסם העיתונאי שבתאי טבת את הספר 'רצח ארלוזרוב', בו שיחזר את הפרשה וטווה אותה מחדש ביד אמן של עיתונאי מחונן. שבתאי טבת הוא בראש ובראשונה עיתונאי מוכשר וגם היסטוריון רב פעלים, שבנה מפעל מונומנטלי בכתיבת הביוגרפיה של דוד בן-גוריון.

אב"א אחימאיר מובל למעצר

אב"א אחימאיר מובל למעצר

אך בספר 'רצח ארלוזרוב' גבר העיתונאי שבטבת על ההיסטוריון שבו. הספר כתוב כעלילה מרתקת, שסופה ידוע מראש. דומה שטבת קבע את המטרה, אברהם סטבסקי, וצייר סביבה את העיגולים. הוא הגיע למסקנה שסטבסקי הוא אכן הרוצח.
בעת הרצח נמצא סטבסקי במלון בירושלים. לפי התיאוריה הוא עזב את המלון בלי שאיש ירגיש בכך הגיע לשפת הים וחזר עוד באותו לילה למלון.
טבת לא הצליח להסביר כיצד יכול היה סטבסקי להימצא בירושלים, לרדת לתל אביב ולבצע את הרצח ולחזור למלון בו שהה בירושלים. באותה תקופה לא היו הליקופטרים ומספר המוניות והמכוניות היה זעום. לא נמצאה כל עדות מסייעת מי הסיע אותו ובאיזה רכב.
ולא פחות חשוב: איך ידע סטבסקי היכן יימצא ארלוזרוב בעת הרצח? יציאתו של ארלוזרוב לשפת הים הייתה מקרית ובלתי מתוכננת. כדי לבצע את הרצח צריך היה להיות ארגון שיעקוב אחר המנהיג הנרצח, לדווח לסטבסקי בירושלים (כיצד? בפלאפון או בסלקום?) להביא אותו לזירת הרצח ולהחזירו לירושלים. זה היה מעבר לאמצעים שעמדו לרשות 'ברית הבריונים' ומעבר לאפשרויות של אותה תקופה.
שבתאי טבת לא הצליח להסביר גם את העובדה שעשרות השנים שחלפו מאז הרצח לא הביאו לחשיפת הארגון שעמד מאחורי הרצח. היום אנחנו יודעים בדיוק מי נתן את ההוראה ובדיוק מי לחץ על ההדק בהוצאה להורג של ברנדוט ב-1948 וכמעט כל פרשייה היסטורית נחשפה ברמה זו או אחרת.
בפרשת רצח ארלוזרוב – יוק.

אבא אחימאיר

אבא אחימאיר

בגין מקים ועדה

בעקבות פרסום ספרו של טבת יזם ראש הממשלה מנחם בגין, בשנת 1982, הקמת ועדת חקירה ממלכתית בראשות השופט בדימוס דוד בכור, כדי לחקור את הפרשה. הוועדה לא הצליחה לתת תשובה לשאלה מי רצח את ארלוזרוב, אך קבעה כי לסטבסקי ולרוזנבלט לא היתה יד ברצח. פסק הדין של הוועדה לא שכנע את משפחת ארלוזורוב ואולי כמה אחרים שעדיין ממשיכים להתבוסס בדם העלילה.
לאלה אני ממליץ לקרוא את הספר 'אדומים בארץ ישראל', פרי עטו של שמואל דותן ז"ל. הספר הופיע לראשונה בשנת תשנ"א ומהדורה שניה בשנת תשנ"ה.

חריטה על אדן החלון תא 19 כלא ירושלים

חריטה על אדן החלון תא 19 כלא ירושלים

התגלית של שמואל דותן ז"ל

הספר 'אדומים בארץ ישראל' הוא ספרו השלישי של שמואל דותן שזכה לפרס יצחק בן צבי על מפעלו המחקרי. הספר אינו עוסק בפרשת ארלוזרוב, אלא בתולדות המפלגה הקומוניסטית הארצישראלית על גלגוליה השונים. זהו ספר חובה, המאיר את מה שהייתי מכנה הפתולוגיה של הקומוניזם היהודי, פתולוגיה שהתפשטה לא פעם אל תוך המחנה הציוני.

שמואל דותן

שמואל דותן

כשקוראים את 'אדומים' אפשר להבין את חמת הזעם של אב"א אחימאיר ז"ל, שהיה היסטוריון בעל שיעור קומה המרחיק ראות, שתפס את עומק התהום אליו מוביל השמאל את העם היהודי. (אחימאיר היה, אגב, אחד ההוגים הבודדים שחזה את נפילתו ההכרחית של הקומוניזם). חקירת המשטרה הבריטית – אומר דותן – התמקדה ב"בריונים" ופסחה על המבצעים האמיתיים שהם חברי פק"פ (פאלעסיטינער קומוניסטישע פארטיי – שמה היידי של המפלגה הקומוניסטית הפלשתינאית, שהוקמה ב- 1922). שום מידע לא דלף משום שהנוגעים בדבר הוברחו מהארץ ונשלחו לברית המועצות, שם חוסלו כעבור כמה שנים יחד עם מאות מיוצאי פק"פ.
דותן, שספרו מבוסס על מסמכים רבים שלא נבדקו ע"י חוקרים אחרים, ובעיקר על גביית עדויות מפי שרידי המפלגה הקומוניסטית, עלה על עקבות הרוצחים האמיתיים תודות לשיחה שקיים עם אחד מאנשי פק"פ, שסיפר לתומו כי גילה שמנהיגי מפלגתו ברחו מן הארץ. ביגיעה רבה ובאיטיות מכאיבה הרחיב דותן את הפתח הצר שנפתח מאמירה זו. הוא בדק ואימת שבע פעמים את הנושא בדיקה שעכבה את פרסום הספר תקופה ארוכה.
התעלמו מהחשדות
מתברר שאחד מחוקרי פרשת הרצח, יצחק שטיינברג, חשד שהקומוניסטים הם הרוצחים. מתברר שבפני סימה ארלוזרוב הוצגו 600 צילומים של יהודים והיא הצביעה על שניים-שלושה צילומים של קומוניסטים שמעלים במוחה את דיוקן המתנקשים. היא הכחישה זאת במשפט, וגם הכחישה כי בעדות הראשונה אמרה כי היורה הוא ערבי או מזרחי והכחישה גם שביקשה להניח לפניה תמונות של חשודים ערבים.
המשטרה הבריטית 'איבדה' את הדוח שרשם השוטר מפי סימה ארלוזרוב שעה קלה לאחר ההתנקשות. התביעה לא הביאה למשפט את השוטר שרשם את הדוח, וגם התעלמה מעדותו של אליעזר קפלן, ממנהיגי מפא"י, שסיפר כי שמע מפי ארלוזרוב עצמו כי הרוצחים אינם יהודים.
לכאורה הכל בסדר. לבסוף הועמדו לדין שני ערבים שהודו במעשה. אך היום אנו יודעים כי הללו שודלו ליטול על עצמם את האשמה תמורת תשלום, ואלה אכן חזרו בהם מן ההודאה.
היה מניע, היה מודיעין
ואלה עיקרי ממצאיו של דותן, המבוססים על ראיונות ומסמכים שאסף:
• ארלוזרוב נצטייר בעיני הקומוניסטים כמי שמארגן את ההכנות הצבאיות של הישוב למתקפה על ברית המועצות בתיאום עם בריטניה. ארלוזרוב נחשב לכוח העולה בהנהגת מפא"י, אחראי לקשר בין הישוב לשלטונות, ידידו של הנציב העליון שהסגיר את חברי פק"פ לבולשת. גם מעורבותו בהסכם עם גרמניה היתה סיבה טובה לרצח בעיני הקומוניסטים.
• לקומוניסטים היה מודיעין טוב. חברות מסורות של המפלגה הושתלו כעוזרות בית אצל אישים מרכזיים בישוב ואפילו אצל קציני משטרה, ויכלו לספק מידע לשולחיהן. [עובדה זו אני יכול לאשר מידע אישי. קרובת משפחה, שכבר הלכה לעולמה, עבדה כעוזרת בית בביתו של אחד ממנהיגי הישוב. העבודה שבחרה לעסוק בה היתה מוזרה לאור העובדה שהיתה בעלת השכלה רחבה וכישורים רבים. אך היא היתה קומוניסטית שרופה ועל המניע שלה לעבודה זו אפשר רק לנחש].
• מועד הביצוע לא היה מקרי. ליל הרצח היה יום השנה השלישי להוצאתם להורג של שלושה ערבים שהורשעו ברצח עשרות יהודים במאורעות 1929, והשלושה תוארו כ"קדושים" בגילוי הדעת של המפלגה הקומוניסטית. ליל הרצח היה גם המועד בו קבעו השלטונות לפנות את אדמות עמק חפר מיושביהם הבדואים ופק"פ קראה לערבים: "התנגדו בכוח לכל ניסיון לנשל אתכם מחלקתכם האחרונה". שלושה חודשים לפני כן פרסמה פק"פ כרוז, שבו שלחה אצבע מאשימה לעבר "המנהיג הציוני האדון ארלוזרוב", האחראי יחד עם האימפריאליזם "לנישול הפלחים והבדווים העניים".
• המטרה: לחולל מהפכה בישוב. הקומוניסטים שכנעו עצמם שרצח ארלוזרוב יחולל את המהפכה שלה ציפו. הם התכוונו לקחת על עצמם את האחריות למעשה, אך כשראו את כיוון החקירה, העדיפו שלא לקחת אחריות כי ראו את השסע בישוב כראשית התפוררות הציונות.
• מסקנתו של דותן: המתנקשים היו יהודים שנצטוו להתחזות לערבים. יתכן שמספר המתנקשים היה ארבעה. לאחר הרצח הם הוברחו מן הארץ ומצאו את מותם בברית המועצות. "מעשה הרצח" – אומר דותן – "מלמד מה רבה הייתה שנאתם של המתכננים והמבצעים לציונות. הוא מעיד מה רבה היתה התנוונותם המוסרית ומה עז היה יצר התעתועים בנפשם".

הצילומים באדיבות יוסי אחימאיר ארכיון בית אחימאיר ברמת גן

================================================================

תגובות

ערב הרצח קרא ארלוזורוב להשתלט בכוח על הארץ

בראשית דרכו המדינית נקט חיים ארלוזורוב בעמדה מתונה. בשנת 1921, על רקע ההתנקשויות האלימות בארץ, התנגד לאסטרטגיה של נקיטת יד קשה כנגד הערבים.

יחד עם זאת, הוא היה מהראשונים  שטען כי אנו עומדים כנגד תנועה לאומית ולא נגד  כנופיות פרחחים.

"התנועה הלאומית הערבית היא כוח שאסור לזלזל בו, אפילו שאינו תואם אמות מידה אירופאיות ביחס למה שצריכה  להיות תנועה לאומית".

 ובסיום דבריו  אמר: "רק מדיניות של שלום והשלמה היא הדרך".

אבל ב-1929, בעקבות המאורעות  עמדתו אינה  חד משמעית. הוא המשיך לצדד בדרך של הסכם מדיני עם  הערבים. עם זאת הצהיר כי בתנועה הלאומית הערבית שולטים כוחות ריאקציה חברתית ועריצות פוליטית. הוא מגלה פסימיות בנוגע לסיכויים להגיע להבנה עם ערביי א"י כי: "הערבים מאמינים שיוכלו לחסל באלימות את הציונות"

ומכאן מכתבו של ארלוזורוב לויצמן ב-1933, המעיד על מהפכה מוחלטת בגישתו ואימוץ עמדה אקטיביסטית הן ביחס לבריטים והן ביחס לערבים.

מבחר ציטטות מהמכתב:

"בנסיבות של  עכשיו אין להגשים את  הציונות ללא תקופת מעבר, שבה ישלוט מיעוט יהודי שלטון מהפכני מאורגן. כי אין אפשרות להגיע לרוב יהודי או  אף לשווי משקל בין שתי האומות או לכל הסדר אחר שיש בו כדי  ליצור בסיס למרכז תרבותי בדרך של  עליה והתיישבות שיטתית,  ללא תקופת  ביניים של ממשלת מיעוט לאומנית, אשר תכבוש את  מנגנון המדינה כדי למנוע את  הסכנה של השתלטות הרוב הלא יהודי…

"במשך תקופה זו תוגשם מדיניות שיטתית של פיתוח,  עליה והתיישבות". 

 "אפשר",  ממשיך ארלוזורוב במכתבו,  "שתפיסה זו סותרת את  התנאים שבהם אנו נתונים  בתוקף המנדט  הבריטי. אבל דבר אחד אני מרגיש בכוח הרגשה עצום  כי לעולם לא  אשלים עם תבוסת הציונות לפני שייעשה ניסיון שיהא שקול ברצינותו כנגד מלוא חומרת מאבקנו לחידוש חיינו  הלאומיים וכנגד   קדושת הפקדון שהפקיד בידנו העם היהודי"

 

ב-1933 , זמן לא רב לפני הרצח, הקצין ארלוזורוב את עמדותיו ואומר: "הערבים שוב אינם די חזקים שיוכלו להרוס את מעמדנו, אלא שלדעתם עוד כוחם אתם לבצע הקמת מדינה ערבית בארץ ישראל  בלי להתחשב בתביעותינו המדיניות.

"ואילו היהודים הם די חזקים לשמור על עמדותיהם הקיימות, אלא שאין כוחם מספיק להם כדי  להבטיח את גידולו של הישוב על ידי עליה והתישבות וקיום השלום והסדר בארץ.."

 שמואל אייל  מעלה אדומים

 

יורם קניוק 1930 – 2013

$
0
0

 

kanyuk

                                                        יורם קניוק בצעירותו בשער ספרו נייר של זכוכית

יורם קניוק, שנפטר אתמול, נמנה כאילו עם סופרי דור הפלמ"ח. זה נכון מבחינה כרונולוגית אך יורם לא היה שייך לשום אסכולה. הוא חרג מן המסגרת ובלט במקוריותו וביצירתיות השופעת שלו שנמשכה עד יומו האחרון. פרק מיוחד בחייו הוא המעבר שעשה הפלמ"חניק איש השמאל, מזהות ישראלית לזהות יהודית. תחילה דרך הזדהות עם יהודי השואה ואחריה עם חיפוש שורשים במקורות רחוקים יותר.

התנ"ך כמקור השראה

על נושא זה דיברתי עם יורם קניוק בעקבות ערב שנערך לכבודו בבית ביאליק, לפני כמה שנים, בו אמר שהתנ"ך הוא מקור ההשראה העיקרי שלו.

עלי להקדים ולומר כי אני אוהב את יורם קניוק למרות ששנינו בכלל לא מאותו הכפר. אמו של יורם קניוק הגיעה מאודיסה עם העליה השניה ב-1909. הגננת שלו, חיה ברוידא, היתה אלמנתו של הסופר חיים יוסף ברנר. סבו היה מורה בנוה צדק והיה חברם של ביאליק ורבניצקי. ביאליק היה הסנדק שלו.

קניוק הוא איש העולם הגדול שצייר בפריז וחי בניו יורק, כשרוב הישראלים עדיין לא ידעו היכן נמצאות ערים אלה על המפה. יורם קניוק נפצע קשה בקרב על הר ציון ולאחר מלחמת השיחרור הפך לתרמילאי הישראלי הראשון. יורם קניוק היה משך שנים רבות , הישראלי האולטימטיבי, בוגר תנועות הנוער, מכור לנופיה של ארץ ישראל ולריחותיה. הוא כתב ספרות שהיא תערובת של בידיון, מציאות ופנטזיה. אם אסכם את אהבתי לקניוק במשפט אחד אומר כי הוא הסופר הישראלי האמיתי ביותר שאני מכיר .

מהפך פוליטי

נפגשנו בדירתו השכורה במרכז תל אביב הישנה. מוקף ספרים וציורים ועל השולחן תנ"ך גדול בכריכה שחורה. סיכמנו לדבר תנ"ך בלי פוליטיקה. אך קניוק לא יכול היה להמנע מלהסביר את המהפך שחל בו מאז היה איש שמאל, שהאמין בשלום עם הערבים, קיים מגע עם אש"ף בשנות השישים וכתב בעד מדינה פלסטינית. הוא סיפר על האכזבה הקשה שבאה בעקבות הסכם אוסלו מידידיו הפלסטינים, על ההבנה שהפלסטינים בעצם הכניסו לתוכנו סוס טרויאני ועל המסקנה שאין סיכוי לפתרון של שלום. הוא לא הפך חסיד ארץ ישראל השלמה. יש לו ביקורת קשה על המתנחלים ועל המימסד הרבני. הוא מתגעגע לתבונה הבנגוריונית. אינו מאמין במאומה. לא באלוהים ולא בקידמה. כל הטבע בנוי על כך שהחזק מכה את החלש ושורד. ואני, אומר קניוק, רוצה להיות החזק. לא מפני שזה מוסרי יותר, אלא מפני שאני שייך לשבט הזה. השבט הישראלי והשבט היהודי.

יורם קניוק צילום זאב גלילי

יורם קניוק צילום זאב גלילי

"היינו אנטי יהודים"

"בדור שלי חינכו אותנו לא להיות יהודים. כי יהודי היה משהו גלותי. אני נהייתי יהודי, גם בכתיבה שלי וגם בחיים שלי, בעקבות הפגישה עם ניצולי שואה. פגשתי אלפים מהם, מיד לאחר הקמת המדינה. באוניות, בנמלים במקומות מסתור. משך השנה בה הייתי ימאי שהביא עולים. "לאט לאט הרגשתי כמה אנחנו, ילידי הארץ, קטנים לעומתם. כמה אנחנו אפס לעומתם. חשבנו פעם שאין כמונו הפלמ"ח. ופתאום ראיתי שמה שכל ילד בן 14 עבר שם כדי לשרוד את אושוויץ אני לא אעשה אף פעם בכל המלחמות שאני אשתתף בהן.

בר מצווה ללא אבא

"תמיד אהבתי את המסורת של עם ישראל. למרות שגדלתי בבית חילוני קראתי מחזור וסידור. נהייתי דתי מגיל 12 בהשפעת סבי, אבא של אבא, מרדכי קניוק. הוא הגיע לארץ ב-1938 כמה חודשים לפני המלחמה. פה הקים בית כנסת ליד בית המטבחיים בצפון תל אביב, נהיה אופה ועשה את החלות הכי יפות בעיר. הוא היה דתי מאד. לא כמו הדתיים היום. הוא היה פתוח מאד. לא ביקש מאמא שלי לעשות מטבח כשר בשבילו. אהבתי את האווירה של בית כנסת שהוא בנה. הייתי דתי לאיזה שנתיים. לא לגמרי דתי כי גם הייתי בתנועת הנוער "מחנות העולים". לא הלכתי עם כיפה אבל הנחתי תפילין שנתיים אחרי הבר מצווה. עליתי לתורה בבית כנסת בשדרות קרן קיימת. אבא שלי לא בא לבית הכנסת כי אמר שזה מנהג שלא מעניין אותו.

"פעם ראשונה שפגשתי עיר יהודית היה כשהגעתי לאמריקה. יצא לי לגור בלואאר איסט סייד. זה היה איזור יהודי שבו מכרו רק טליתות וספרים, בעברית וביידיש. היה תיאטרון יידי ודברו יידיש. במסעדה יכולת לאכול בשבת ולשלם ביום ראשון. היו שם קומוניסטים וסוציאליסם והיבראיסטים עולם מופלא שהועבר מוארשה ומאודסה.

אכזבה מאלוהים

"המפגש עם השואה חיזק את הצד היהודי שבי אבל גמר לי את העניין של אלוהים. את הענין של השגחה, או שיש אל שהוא קשור אלינו. קראתי רמב"ם אבל לא אהבתי לקרוא אותו. גם אלוהים לא קרא את הרמב"ם. יש לי משחק של חתול ועכבר עם אלוהים.
יש לי ספריה של ספרי קודש בבית. אני מאד אוהב לקרוא את מדרש רבא או את מדרש תנחומא. יש לי את ההכשרה הנפשית והטקסטואלית לקריאת הטקסט הזה. פיתחתי את זה בעצמי. לא ישבתי עם מישהו ולמדתי. אבי, שהיה "יקה" (כינוי ליוצאי גרמניה) כזה, וקרא רק גתה והיינה, היה גם למדן גדול. מצאתי אצלו שמאחורי הספרים שלו החביא כל מיני מדרשים.

"הייתי החילוני הראשון שלמד אצל גרשום שלום קבלה. שנה שלמה זוהר ושבתאות. וכולם היו מסתכלים עלי כי אז הקבלה לא היתה באופנה. כשאני נוסע לחוץ לארץ אני לוקח אתי מחזור. אני אוהב את השפה הזאת. הלשון נורא חשובה לי ואין עוד דבר כזה כמו השפה העברית.
"הקריאה במקרא במחזור ובמדרשים שרובם עברית זו חגיגה. זו הפילוסופיה שלנו, ההיסטוריה, חכמה, הומור, כישופים הכל יש שם. מה היו החסידים? הם היו עושי כשפים כאלה. קראתי המון ספרות חסידית, דווקא את המעשיות. הייתי קונה בירושלים במאה שערים ערמות ספרים. את כל המעשיות, שכתובות בעברית איומה אבל הספורים נפלאים. ר' נחמן הוא כמובן הגדול שבהם. זה השפיע מאד על הכתיבה שלי: הקשר בין מציאות ודמיון בין מגיה לריאליזם. אני הייתי הראשון בעברית שחיבר את זה בכל הספרים שלו, כמו שהדרום אמריקנים עשו עם האינדיאנים. הכישוף הזה שפתאום משהו נהיה זה אצלי טבעי ולא מרגישים שזה כישוף. חושבים שזה חלק מן המציאות. ככה זה ב"אדם בן כלב", "היהודי האחרון". כל הספרים שלי.

המקרא המורה הגדול

"אבל המורה הכי גדול שלי זה המקרא. קראתי השבוע את פרק ד' בבראשית. רק פרק אחד, עמוד וחצי, ותראה מה יש בו. קין והבל. אלוהים נותן לקין אות שלא יפגעו בו. ואז הוא נע ונד בארץ אבל כעבור שני פסוקים נמסר שנשא אשה והוליד ילדים ומנין הגיעו הבחורות האלה? וסיפור למך ונשיו ומופיע שת ופעם ראשונה בימי אנוש התחילו לקרוא בשם אדוניי. בפרק הזה יש מספיק לשבעה כרכים של רומן. כל היחס של שני האחים האלה לאלוהים. איך אלוהים מתעלל בהם. למה הוא לא שעה לקרבנו של קין? אין בתנך יפים ויפות ואין תאורי נוף ובתים. אבל איזה כוח יש בטקסט הזה. "או פרק כ בירמיהו. המאבק של ירמיהו עם עצמו ועם עמו ועם אלוהים. איזה עוצמה אדירה יש בפסוקים הללו: פתיתני ה' ואפת, חזקתני ותוכל הייתי לשחוק כל היום… ארור היום אשר יולדתי בו אשר ילדתני אמי אל יהי ברוך. ארור האיש אשר בשר את אבי לאמר יולד לך בן זכר שמח שמחהו… ותהי לי אמי קברי ורחמה הרת עולם. למה זה מרחם יצאתי לראות עמל ויגון ויכלו בבושת ימי".
או תראה איך מספר התנ"ך סיפור ענק בכמה מלים: "וילך וימצאהו אריה בדרך וימיתהו ותהי נבלתו משלכת בדרך והחמור עומד אצלה והאריה עומד אצל הנבלה". (מלכים א יג-24). או הסיפור על רצפה בת איה המגוננת בשק על עצמות ילדיה מפני ציפורי הטרף וחיית השדה.

הרומן הכי מדהים

"לדעתי כל הסיפורים שמתחילים עם דוד ונגמרים בסוף מרד אבשלום זה הרומן הכי מדהים שקראתי באיזו שהיא שפה אי פעם. דוד הוא גם בוגד וגם גנגסטר שלוקח כסף ונשים מהחוואים ובסוף הוא יוצא איש פנטסטי.

"התנ"ך תמיד מפתיע מחדש. שירת דבורה או שירת משה. זה משהו שכל פעם שאני קורא אותו מחדש אני לא מאמין למה שאני קורא. היכולת הזו, הכוח הזה, מנין זה בא.

"מאברהם ועד דוד כולם אנשים עם יצרים. הגדולה של התנך היא שהדמויות שמופיעות בו אינן מלאכים כמו ישו והשליחים בברית החדשה. שם כולם טובים ויפים. אין אצלנו מלאכים. מלאך בתנ"ך זה תמיד שליח. המלאך רואה את סדום ועמורה ואין לו נקיפות מצפון. איזה מן מלאך זה. אתה רואה ארץ שלמה נחרבת ולא זולגת לך דמעה אחת? והכל כדי להציל את לוט מפני שיש לו פרוטקציה אצל אברהם? אין בתנך הסברים והתנצלויות. למה דוד הולך לפלשתים, מוכר עצמו להלחם בשאול. ואחר כך הוא בוכה על מות שאול ויונתן.

 

קריאה בלי פרוש

אני קורא את התנך בלי פרושים. אני קורא רק את רשי. הוא נותן לי ידע על ימי הביניים. הייתי בכול המקומות שבהם חי רש"י. זו היתה ממלכה יהודית עם שירה גדולה ואנשים גדולים. איך הם הסבירו את הסיפורים האלה במציאות שבה חיו, שהיתה שונה לגמרי מן המציאות התנכית. קשה היה להם להבין פסוק כמו "אחי בגדו כמו נחל כאפיק נחלים יעברו".(איוב ו-15.) נחל כזה קיים בארץ מדברית , בא ביעף מחריב הכל ומשאיר ואדי עם חריצים. בעיני, רש"י הוא המורה הכי טוב ליהדות ימי הביניים, יותר מכל הפרופסורים.

גמרא פחות עניינה אותי. למדנו בתיכון תלמוד. ניסיתי ללמוד בעצמי. גם בניו יורק הלכתי פעם לאיזו ישיבה וזה לא תפס אותי. אני אוהב את פרקי אבות ואת המשניות. אני פחות אוהב את התלמוד. ההרגשה שעם ישראל ברגע שיכול היה לעבור ללשון אחרת הוא נטש את העברית לטובת הארמית, האנגלית של אז, זה תמיד מעורר בי חימה.

"ההווה קבוע העבר משתנה"

 לפני כמה שנים  שלח יורם קניוק  מכתב למערכת "הארץ", שמפאת חשיבותו אני מביא אותו כאן בקיצורים מעטים. וכך כותב קניוק:

 "כידוע בישראל ההווה קבוע ורק העבר משתנה. ההווה היום מתאר את תולדות הציונות כמות שהיו, לא כמו שאנשים כמוני זוכרים…

"אם כן בשנות ה-30, כדי לעשוק את הערבים, החליטו הציונים להביא לארץ יהודים מגרמניה, אוסטריה ופולין…   עם פרוץ מלחמת העולם סירבו הציונים לשלוח את הפלמ"ח להילחם בנאצים, שכן הבינו שבקרוב יהיה הרבה סבל יהודי שיסייע להם בגירוש הערבים. עם תום המלחמה אכן נשלחו מכשירי מדידת סבל לאירופה ונמצאו מאות אלפי יהודים מבולבלים, שהציונים מנעו מהם בכוח להגר למדינות אחרות. הם השיטו את הסבל באוניות רעועות, וכדי לעשות יחסי  ציבור  הביאו יותר מ-4000 יהודים באונייה 'יציאת אירופה', כדי שהוועדה האנגלו אמריקנית שנשלחה לחקור את הנעשה בארץ תראה במו עיניה  את הסבל המפוברק. הם אף לא חסו על חיי כמה יהודים באונייה למען  יראו וייראו.

"… כשישים אוניות כאלו  הושטו אז בים והבריטים החמודים שלחו להם פרחים והובילו אותם מעדנות לנוח בחופי קפריסין הקסומה.

"אחר כך  הטעו הציונים את הערבים בקבלם בעורמה אופיינית את הצעת החלוקה ובמבצעים השונים שנהיו למיתוס שנופץ כבר  יצאו הארץ-ישראלים למלחמה . מעל הלוחמים הארץ-ישראלים חג צי של מבצרים מעופפים, מלווים בלהקי מטוסי קרב מסוג ספיטפייר. היו להם מאות טנקים ותותחים, כך שלערבים היחפים לא היה סיכוי. צבאות ערב שפלשו בלי נשק, על גבי חמורים וגמלים\ לא יכלו איפוא לסייע.

"…ועם צבא ענק שנקרא צה"ל ניקו היהודים את רוב חלקי הארץ מהערבים. 6000 ההרוגים היהודים נפלו, כפי שמתברר עתה באמצעות שחיטת הפרות הקדושות, בשל עיסוקם בטבח כדוגמת טבח טנטורה ובשל הטעויות הציניות שעשתה ההנהגה הציונית חסרת הלב.

"מיד לאחר תום המאבק חיפשה ישראל את הערבים שנשארו כדי לחסלם באמצעות פעולות תגמול מפוברקות. מה שלא הצליחו לעשות אז תוקן על ידי הטעיית הצרפתים והאנגלים וגרירתם למלחמת סיני. אולם כל זה לא הספיק ועל כן  כדי להכין את המתקפה על כל מדינות ערב, במה שנקרא במיתוסים מלחמת ששת הימים, הביאו הציונים במירמה  את אדולף אייכמן לישראל, כדי שבאמצעות משפטו הנמלץ תיווצר  אימה גדולה, אשר תסייע במלחמה הקצרה, שבה לערבים לא היה סיכוי.

"חרף המשפט היהודים לא הפנימו את לקח השואה ועשו לערבים מה שהנאצים עשו להם. אבל למזלנו  השקרים נופצו כולם וכבר אפשר לוותר על רעיון האיוולת של מדינת יהודים בתחומי הקו הירוק על ידי יצירת מדינת כל אזרחיה בתחום אותו קו למדינה שכולה פלשתינאית…

 מה הביא אותו לכתוב

יורם קניוק, סופר מחונן ופופולרי, היה לוחם בפלמ"ח ונפצע בקרבות על ירושלים. בציבור הוא מזוהה כאיש שמאל. שאלתי אותו מה הביא אותו לכתוב מכתב זה.

וזו תשובתו:

 נשארתי איש שמאל. שמאל אמיתי שהאמין כי אם יהיו שתי מדינות בארץ ישראל יהיה בסדר. אך השמאל איבד את שפיות דעתו. ברגע שערפאת דחה את הצעות ברק  היה ברור שכולנו חלמנו חלום לא נכון.  הגעתי למסקנה שלימין בישראל היתה הבנה עמוקה של הבעיה, אבל לא היה לו פתרון. לשמאל היה פתרון אבל הוא לא הבין את הבעיה.

ראה

שח של יורם קניוק מול 1948 של בני מוריס

http://www.zeevgalili.com/2010/08/10005

התנך ללא אלוהים של השומר הצעיר

 http://www.zeevgalili.com/2006/01/229

================================================================

תגובות

 

 

בכל זאת איש שמאל

נימוקו של קניוק למכתבו שציטטת: "נותרתי איש שמאל", אחרי תיאור האהבה הרבה כל כך שהוא מרעיף על העברית ועל היצירות העיקריות שנכתבו בה, ועל היהודים, מעלה למחשבה את הסיפור על העקרב והצפרדע. האם משמעות נימוקו היא כי אם הוא איש שמאל – הוא יעקוץ את ה"צפרדע" לפני שזו תגיע לחוף מבטחים?

דפנה

תגובה

דה גול אמר על סארטר הקומוניסט כי גם סארטר הוא צרפת. יורם קניוק הוא תופעה מורכבת אך מייצגת מאד את הסתירות הפנימיות שבדור הזה, ביהדות של תקופתנו ובישראליות המתלבטת למציאת זהותה. גם  קניוק הוא תופעה ישראלית מאד ובעיקר תופעה יהודית מאד. ואחרי מות קדושים.

זאב גלילי

שמעון פרס –הסיפור האמיתי מאחורי הפסטיבאל הצפון קוריאני

$
0
0

כושי אינו מסוגל להלבין את עורו ונמר אינו יכול להסתיר את חברבורותיו. נחש אינו יכול להפוך לציפור שיר ושמעון פרס היה ונשאר "חתרן בלתי נלאה".

שמעון פרס [ויקיפדיה אנגלית]

שמעון פרס [ויקיפדיה אנגלית]

אחרי שמעל בתפקידו כנשיא המדינה וקיים משא ומתן פוליטי עם גוש השמאל הדועך כדי לעמוד בראשו. אחרי שורה של התבטאויות פוליטיות, המנוגדות לדעת רוב הציבור בישראל. שבוע לפני הבחירות יצא  הנשיא החתרן בהתקפה על נתניהו בניו יורק טיימס. התקפה שממנה אפשר להסיק כי הוא ממש מאיץ בפלסטינים לחדש את הטרור.

ובפסטיבל הצפון קוריאני שנערך אמש המשיך פרס בשלו. האם יש ממשלה בירושלים? לא חשוב. פרס הוא מלך ישראל וחושב שלאחר ניסיון עזה אפשר להפוך גם את יהודה ושומרון למדינת חמס.

לשרות קוראי האתר מובאים בזה שורה של קישורים למאמרים שפורסמו במהלך השנים על מעלליו של פרס, שיצחק רבין כינה אותו חתרן בלתי נלאה ונחש.

אחרון משיחי השלום

http://www.zeevgalili.com/2013/01/17511

 כך ניסה פרס לטרפד הפצצת הכור בעיראק

http://www.zeevgalili.com/2012/08/17213

 "הנחש עדיין מכיש" אמר רבין על פרס

http://www.zeevgalili.com/2010/11/11192

 שמעון פרס לא אוהב יהודים

http://www.zeevgalili.com/2007/06/433

 ממשה סנה עד שמעון פרס

http://www.zeevgalili.com/2000/12/64

איך הפשפ עלה למעלה והעיקרון הפיטרי

http://www.zeevgalili.com/2005/06/259

 רק לא פרס לנשיאות

http://www.zeevgalili.com/2000/07/52

 כך התגשם החזון של מזרח תיכון חדש

http://www.zeevgalili.com/2007/07/446

 אליהו שפייזר האיש שחזה את קיצה של מפלגת העבודה

http://www.zeevgalili.com/2009/11/7800

 חידת היגיון כמה פוליטיקאים דוברי אמת

http://www.zeevgalili.com/2007/03/403

 הראיון של פרס בניו יורק טיימס

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4330644,00.html

המהפכה התרבותית מן הפטפון לאייפון

$
0
0

צעיר בן ימינו לא יבין זאת * בעבר הלא רחוק כדי לשמוע מוסיקה היית צריך להיות עשיר * לא רק כדי לרכוש כרטיס לקונצרט * גם כדי להאזין לתקליט * בין כל מהפכות הטכנולוגיות של ימינו תופסת המוסיקה מקום מרכזי כמהפכת תרבות

לפני כמה שנים נזקקתי לנסוע נסיעות רבות באוטובוסים – בעיר ומחוצה לה. החלטתי לנצל את הזמן הרב שביליתי בהמתנות ובנסיעות להאזנה למוסיקה. וכשאני אומר מוסיקה הרי בהקשר זה כוונתי בעיקר למוסיקה קלאסית.

האזנה למוסיקה, לטעמי, היא בראש ובראשונה באולם קונצרטים ובמגע המחשמל עם האמן והתזמורת. במקום השני: האזנה לתקליטור בכורסה, בעיניים עצומות ובריכוז. איני מתנזר כמובן מהאזנה, תוך כדי עבודת הכתיבה שלי. האזנה כזו היא גורם מפרה, מעורר ומרגיע. אך אין בה מן ההנאה השלמה של האזנה בלבדית. מעולם לא נמניתי עם חובבי המוסיקה המתרוצצים ברחובות כשאוזניות צמודות לאוזניהם.

אך במציאות החדשה בה אנו חיים ההכרח לא יגונה. פניתי אפוא לחנות גדולה למכשירי אלקטרוניקה. ביקשתי לרכוש "דיסקמן" – מכשיר שהיה אז בתודעתי הדבר החדיש ביותר כאמצעי להאזנה מחוץ לאולם הקונצרטים או הבית. מכשיר שיאפשר לי לשמוע גם בדרכים את אוצר התקליטורים שבביתי.

המוכר הסתכל עלי קצת בתימהון כשהצגתי את בקשתי. חיטט במעמקי המחסן וחזר עם המוצר בפנים מאירות.
"יש לך מזל", אמר לי, "זהו המכשיר האחרון. ויותר לא יהיו". שמחתי על המציאה, אך כשהבאתי אותה הביתה הסתכל עלי בן הזקונים שלי במבט מזלזל, כמעט ברחמנות.

"לרכוש היום דיסקמן", אמר לי, "זה כמו לרכוש עגלה רתומה לסוס במקום המכונית שלך". הוא שלף מכיסו גליל קטן בגודל של קופסת גפרורים, שאני עצמי קניתי לו כמתנה ליום הולדתו.
"קח", אמר , "בתוך הקוביה הזו תוכל להכניס את כל הסימפוניות של בטהובן, את כל הרביעיות והחמישיות של שוברט ועוד יישאר מקום לבאך ולויואלדי".

לפתע נפתח בפני עולם חדש ושוב נתברר לי שבמהלך חיי עברתי בתחום הטכנולוגי אבולוציה הזהה בערך למה שקרה בכדור הארץ מאז הדינוזאורים.

החלטתי להשתלב בעולם החדש וקודם לכן לספר מעט על ההיסטוריה הפרטית שלי כחובב מוסיקה. אני מניח כי היא גם ההיסטוריה של כל מי שנולד לפני הקמת המדינה.

מוסיקה ללא חשמל

בצפת, עיר ילדותי, לא היה חשמל, לא היו מים זורמים בבתים וגם לא שרותים. אבל היתה הרבה מוסיקה. אבי היה בעל תפילה וחזן לעת מצוא. רוב הזמן, במהלך עבודתו (במכולת ובמאפיה) היה מזמזם פרקי חזנות ונעימות חסידיות. אמא נהגה לשיר משירי ארץ ישראל שהושרו בראשית המאה הקודמת, במושבות הבארון בהם נדדה עם אביה, ר' משה רוזנטל, מראשוני המורים לעברית בארץ ישראל.

אוזני הילד שלי קלטו את המנגינות הספק שמחות ספק עצובות ששרו בסעודה השלישית ובמוצאי שבתות בבית הכנסת של חסידי ויז'ניץ בו התפלל אבא. גם הנעימות של מתפללי בית כנסת הספרדי הסמוך לביתנו ערבו לאוזני.

אברום סגל מנגן בחצר עבו בצפת

אברהם סגל, מגדולי הלכזמרים של ארץ ישראל, מנגן בהילות לג בעומר בחצר עבו בצפת

מקום נכבד, אם כי נדיר, במוסיקה של ימי ילדותי תפסו הכליזמר. הם ניגנו בעיקר בל"ג בעומר במירון, לשם נסענו מדי שנה. הם גם הוזמנו לשמחות משפחתיות. אני זוכר גם את נגינתם כשליוו את אחותי למקווה, ערב נישואיה.

נפלאות ה"פטפון"

בילדותי המוקדמת היה מצבם הכלכלי של הוריי סביר והם יכלו להרשות לעצמם נגן מכאני, שנקרא אז פטיפון ( מקור השם רוסי. לימים נקרא המכשיר גרמופון). זה היה מכשיר בגודל מזוודה. הוא כלל קפיץ שנטען באמצעות ידית הפעלה [מנואלה], ראש שהכיל ממברנה ומחט שעברה על חריצי התקליט. הקול יצא מרמקול שהיה חבוי במעמקי המזוודה. המכשיר, מתוצרת HIS MASTER'S VOICE היה החדיש מסוגו באותה תקופה. הוא החזיק מעמד במשפחתנו כמעט 30 שנה ואפילו ילדיי שיחקו בו.

בביתנו היו בעיקר תקליטי חזנות, יוסל'ה רוזנבלט, סירוטה ואחרים. היו גם כמה תקליטים של שירים עבריים (יוסף גולנד) ומשום מה התגלגל לביתנו גם תקליט של איזה שנסון צרפתי.

גרמופון

 

פטיפון מסוג זה היה מקור המוסיקה היחיד שלי מילדות ועד סוף התיכון

תקליטי 78

התקליטים באותה תקופה היו עשויים תערובת של חומרים שהיתה דומה לחומרים הפלסטיים בימינו. (שלא היו קיימים עדיין). התקליטים היו שבירים ורגישים לחום. תקליט שהושאר גלוי לאור השמש היה מתעקם עד שאי אפשר היה להפיק ממנו צליל אחד.

התקליטים הסתובבו במהירות של 78 סיבובים לדקה, כך שמכל אחד מצידי התקליט ניתן היה לשמוע יצירה או חלק מיצירה מוסיקלית באורך של 3 או 5 דקות, תלוי בקוטר התקליט.

לימים, כשנתוודעתי למוסיקה קלאסית, נתברר כי כדי לשמוע יצירה שלמה, כמו הסימפוניה התשיעית של בטהובן למשל (שאורכה כ-74 דקות) היה צורך ב- 15 תקליטים שנוגנו משני הצדדים. התקליטים היו יקרים ורק ברדיו ניתן היה לשמוע יצירות קלאסיות ארוכות. המאזינים התרגלו כל כך שבשמיעת הסימפוניה התשיעית יש 30 הפסקות הדרושות להחלפת התקליט או להפיכתו עד שהדבר נחשב כחלק מן היצירה. כשהופיעו התקליטים אריכי הנגן שניגנו את היצירה ברציפות
היו רבים שחשבו שמשהו לקוי בשידור.
מקלט עם סוללה של מכונית

בביתנו בצפת היה גם מקלט רדיו ששכב כאבן שאין לה הופכין, בהעדר רשת חשמל. אבא קיבל את המכשיר מאחד מלקוחותיו בתמורה לאיזה חוב והחזיק בו על מנת למכרו. באחד הימים הציע לו מישהו, שעזב את העיר ועבר לתל אביב, להחליף את המקלט החשמלי במקלט רדיו הפועל באמצעות מצבר של מכונית. לאבא לא היתה מכונית כמובן ואת המצבר היה סוחב מדי פעם על גבו הרחב למקום בו הוטען.
הפעלת הרדיו בביתנו היתה מאורע מסעיר. תחנת "קול ירושלים" המנדטורית הייתה תחנה עלובה שפעלה שעות ספורות ביום, והקליטה הייתה גרועה. אך תודות לרדיו חדרו לאוזניי ילדותי צלילים מסוג חדש ובלתי מוכר. משום מה נותרה בפאתי זכרוני הידיעה שאז שמעתי לראשונה את הפתיחה "אגמונט" של בטהובן, יצירה המרגשת אותי עד היום.

שנות החמישים רדיו חדש בתל אביב הישנה (כל הזכויות לאיתי בכר שהתמונה מתפרסמת באדיבותו)

 שנות החמישים. רדיו בבית בדרום תל אביב. [כל הזכויות לאיתי בכר ובאדיבותו]

החשיפה למוסיקה קלאסית

בהיותי בן 10 עברנו לעיר הגדולה תל-אביב (לאחר תקופה קצרה של מגורים בנתניה). בבת אחת נחשפתי למוסיקה קלאסית שהילכה עלי קסם שלא פג עד היום. (אף שנמשכתי ואני נמשך עד היום למוסיקה חסידית למוסיקת כלזמר ולשירי ארץ ישראל אך על כך בפעם אחרת).

התרבות המוסיקלית של הישוב היהודי בארץ בתקופת המנדט ובשנים הראשונות למדינה הייתה גבוהה במיוחד. הייתה כאן תזמורת פילהרמונית, שהייתה כבר אז מן הטובות בעולם. הארץ הייתה מוצפת עולים מגרמניה שהביאו עמם תרבות מוסיקלית עצומה. במערכת החינוך היה שעור "זימרה", שזכה אמנם לקיתונות של לגלוג, אך היקנה לדור שלם של תלמידים יסודות של ידע מוסיקאלי. קמו קונסרבטוריונים והיה היצע עצום של מורים פרטיים שגידלו את הדור של הפרלמנים, גיטליסים, צוקרמנים והבירנבאומים – מבצעים שהגיעו לצמרת המוסיקה העולמית.

מקום מרכזי בחינוך המוסיקלי בארץ מילאה החלילית. כלי נגינה פשוט, אך ניתן לבצע בו יצירות קלאסיות מסובכות ולרבים היווה מבוא לעולם המוסיקה. היו גם מלחינים ישראליים שכתבו יצירות ועיבודים מיוחדים לחלילית. בחינוך המוסיקלי מילאו תפקיד נכבד תנועות הנוער, שאירגנו ערבי ההאזנה למוסיקה מעל גבי תקליטים. כך גם נהגו העיריות. אני זוכר ארוע כזה בגן העצמאות, אליו באו אלפי צעירים וצעירות, שהשתרעו על הדשא והאזינו לקונצרט תקליטים. היו גם מוסדות חינוך שאירגנו מקהלות והביאו אמנים לבית הספר, ואף אירגנו קונצרטים מיוחדים לנוער. . לי נתמזל המזל ללמוד בתיכון שליד סמינר לוינסקי, שהאחראי למוסיקה בו היה המלחין יצחק אדל. הוא הקים מקהלה לתפארת שהוקלטה על ידי "קול ישראל". הוא הביא לפחות פעם בשנה אמן שנתן קןנצרט לתלמידים. את הקונצ'רטו לכינור של מנדלסון שמעתי לראשונה בקונצרט כזה. בניגוד לבתי ספר בהם ראו בשעור "זימרה" איזה סרח עודף נסבל קבע אדל עקרון אימתני: מי שאינו עובר בציון מינימאלי את השעור שלו מסולק מבית הספר. לימים למדנו להעריך את הדרישות החמורות שלו. הוא ייגע אותנו בלימוד קריאת תווים, נכס שכל אחד מאתנו נושא עמו כל החיים.

ילדים לומדים נגינה בחלילית, נתיבות שנות ה-70'

 ילדים לומדים נגינה בחלילית נתיבות שנות השבעים

האמא הפולניה והמוסיקה

מקום מרכזי בחינוך המוסיקלי של הדור היתה "האמא הפולניה". הורי, שבתל אביב כבר היו מרוששים לגמרי, רכשו לי בפרוטותיהם האחרונות כינור 3/4 ושכרו לי מורה פרטי. הוא לא היה כוכב גדול. את עיקר פרנסתו מצא במלצרות ולפסגת הצלחתו המוסיקלית הגיע כנגן בתזמורת המשטרה. אך הוא היקנה לי יסודות חשובים בהבנת מוסיקה בתקופה הקצרה בה יכלו הוריי לשאת בהוצאות. הורי רעייתי התגוררו בדירה קטנה בת שני חדרים שבה גידלו שלוש בנות, טיפלו בהורים קשישים. הדירה גם שימשה בית מלאכה לעבודות עור בהן עסק האב. בדירה זו נמצא מקום לפסנתר שעבר במשפחה מדור לדור והגיע לנכדיי. לא תמיד היה כסף לקנות בננה אבל בפסנתר ניגנו.

אחד המאפיינים של התקופה היה שלא היה נער שלא ניגן במשהו. אלה שהוריהם לא יכלו לשאת בהוצאה של לימוד פסנתר או כינור הסתפקו בחלילית. וכלי הנגינה הכי פופולארי של התקופה היתה מפוחית פה (שנקראה גם גרמושקה). אני זוכר שמפוחית מתוצרת honer הגרמנית נחשבה לאיכותית ביותר ומחירה היה זול. ניתן היה להפיק ממנה שירים בלי סוף וגם לא מעט יצירות קלאסיות. בעלי אמצעים יכלו לרכוש מפוחית בעלת שתי אוקטבות, מאז'ורית ומינורית, שבאמצעותה ניתן היה לנגן כמעט כל יצירה.

הרעב לשמיעת מוסיקה

המציאות המוסיקלית הזו נראית אידאלית לכל חובב מוסיקה. אך במציאות חשו כל הנערים בגילי רעב עצום למוסיקה שלא בא על סיפוקו.

צעיר בן ימינו לא יוכל להבין זאת. אך למרות מה שנראה כהצע אדיר היה קשה מאד לשמוע מוסיקה במבחר, בכמות ובזמן שרצית. היה "קול ישראל" שהיו לו תוכניות מוסיקליות פופולריות מאד, כמו החידון המוסיקלי של יצחק שמעוני ותכנית כבקשתך (או בנושא אחר: תכנית כבקשתך לפרקי חזנות). אך המבחר היה דל להחריד וחזר על עצמו. מדי יום כמעט נוגנו השהחרזדה של רימסקי קורסאקוב, הרפסודיה ההונגית של ברהמס, השוק הפרסי ועוד תריסר יצירות שכולם כבר ידעו על פה.

שעות השידור של קול ישראל היו מעטות. ועובדה חשובה מאד: לא היתה אפשרות לקלוט שידורי תחנות זרות אלא במקלט מיוחד שקלט בגלים קצרים והשמיע יותר צפצופים מאשר מוסיקה. מי שרצה להרחיב מעט יכול היה לשמוע את תחנת הרדיו הירדנית ברמאללה, שהיתה מתקדמת יחסית והשמיעה מוסיקת פופ חדישה. אני זוכר שבאחד מימי העצמאות בעיצומו של מצעד צה"ל הרמקולים ברחובות השמיעו שירי לכת מקול ישראל. וכשאלה פסקו עברו להשמיע פזמונים מרדיו רמאללה.

מוסיקה לעשירים

ההסבר לרעב המוסיקלי פשוט. כדי לשמוע כל מה שרצית ובכל עת שרצית היית צריך להיות עשיר מאד. מנוי לתזמורת הפילהרמונית היה מעבר להשג ידם של פשוטי עם. (שלא לדבר על כך שכל מי שהחזיק במנוי לא נפרד ממנו לנצח. גם אם היו בידיך מזומנים נאלצת לחכות למותו של מנוי ולנסות לרכוש אותו מידי יורשיו).

העשירים יכלו גם לרכוש לעצמם תקליטיה ולשמוע יצירות שלא הגיעו בכלל לרדיו. בתקופת התיכון יזמנו אני וחברי הרצל (לימים ד"ר הרצל מזור) רכישה משותפת של תקליטים עם חברים אחרים. רכשנו אז את הפתיחה אגמונט של בטהובן ומצאנו במחיר מציאה תקליט של נגינות צועניות של סאראסאטה. הוא נמכר בזול כי היה שבור בקצה, כך שניתן היה לשמוע רק חלק מן היצירה. את התקליטים שרכשנו בדרך זו שמענו בפטפון הישן של הוריי, שהמשיך להשמיע צלילים נעימים. מצאנו דרך לחסוך את ההוצאה על מחטים שעברו על חריצי התקליט על ידי כך שחידדנו ושייפנו את המחטים השחוקות והחלודות.

אחת הדרכים המקובלות אז לשמוע מוסיקה של ממש היה לעמוד בפתח אולם "אוהל שם" ברחוב בלפור בתל אביב ולהאזין לקונצרט מבחוץ. בני מזל הצליחו לשמוע גם חצי קונצרט בתוך האולם. לא כל מנויי התזמורת היו חובבי מוסיקה ובאו בעיקר כדי לראות ולהראות את הפרוות שלבשו הנשים. אלה נהגו לצאת בהפסקה ולעתים הסכימו לתת לנו את הכרטיס. פעם אחת בלבד אספנו מספיק כסף כדי לרכוש כרטיס לקונצרט מיוחד של התזמורת (דהיינו קונצרט שניתן מחוץ לסידרת המנויים). שמענו אז את הסימפוניה הרביעית של בטהובן בניצוחו של צ'ליבידקה וזו היתה חוויה בלתי נשכחת.

"פנטסיה" כגורם מכונן

אחד המקורות החשובים לשמיעת מוסיקה היו הסרטים שעסקו בחייהם של מלחינים. הגיעו אז לארץ סרטים רבים שהנושא המרכזי שלהם הוא מלחין ידוע: שוברט, ליסט, סרסטה, ורבים אחרים. העלילה לא היתה חשובה והלכנו לסרטים הללו שוב ושוב כדי לשמוע את היצירות המנוגנות בהם. חברי, הרצל, שהיה בעל שמיעה אבסולוטית נהג לרשום את התווים של היצירות ששמענו בסרטים ועל פי רישומיו חזרנו ופיזמנו אותם. תודות לו אני זוכר יצירות רבות על פה עד היום.

הסרט החשוב ביותר של אותה תקופה היה "פנטסיה" של וולט דיסני. פעם טרחתי ומניתי את מספר הפעמים שצפיתי בסרט והגעתי ל-45, כולל הפעמים שחזרתי וראיתי אותו בבגרותי. כמוני ראו את הסרט בני נוער רבים. התורים ליד קופות בתי הקולנוע היו ארוכים והסרט הוצג חודשים רבים.

אני זוכר עד היום את היצירות שנוגנו בסרט (אפילו לפי סדר הופעתם): פולחן האביב של סטרווינסקי, הסימפוניה השישית של בטהובן, מפצח האגוזים של צ'ייקובסקי, טוקטה ופוגה של בך, שוליית הקוסם של פול דיוקא, מחול השעות של פונקיאלי, ולסיום לילה על הר קרח של מוסורגסקי ואווה מריה של שוברט.

מבחינה אמנותית זה היה סרט גאוני ולא במקרה הוא נחשב לאחד מעשרת סרטי האנימציה הטובים של כל הזמנים. את היצירות ביצעה תזמורת פילהרמונית בניצוחו של ליאופולד סטוקובסקי. כל היצירות, פרט לטוקטה ופוגה של בך, הומחשו כסיפור עלילתי. פולחן האביב נראה כמו תאור האבולוציה. הסימפוניה השישית כסיפור מן המיתולוגיה היוונית. שוליית הקוסם תאר שוליה המנסה לחקות את הקוסם, מאבד את השליטה בקסם וגורם לשיטפון. רק לטוקטה ופוגה לא היה סיפור והיא תוארה במשחק של צבעים מרהיב ביופיו.

האנימציה היתה עשויה כך שכאילו המוסיקה המלווה אותה באה בעקבותיה ולא מה שהיה במציאות.
כל מי שראה את הסרט הזה באותה תקופה יצא מן האולם אדם שונה מכפי שנכנס לתוכו.

גורם חשוב אחר שהטביע חותמו על הטעם והידע המוסיקאלי של הדור היה הספר "עולם הסימפוניה" של פטר עמנואל גרדנוביץ. זה היה התנ"ך של חובבי מוסיקה ולא נמצא נער חובב מוסיקה שלא רכש את הספר בפרוטותיו האחרונות.

פיתוחים טכנולוגיים

התקדמות הטכנולוגיה הרחיבה במידה עצומה את האפשרויות לשמיעת מוסיקה מחוץ לאולם הקונצרטים. היא הפכה, באיטיות רבה, את שמיעת המוסיקה לנחלת המונים.

התקליט והגרמופון הומצאו על ידי יהודי יליד גרמניה שהיגר לארצות הברית, אמיל ברלינר בשנת 1887. העיקרון היה פשוט וגאוני. דיסק שטוח המכיל חריץ בצורת ספירלה . ההקלטה נעשית על ידי מחט קשורה לממברנה ויוצרת עליות ומורדות בחריץ בהתאם לצלילים. לאחר הקשחת הדיסק נעשית פעולה הפוכה בפטיפון המשמיעה בדייקנות את מה שהוקלט על התקליט.

דיקט]ון

כך זה התחיל. המצאת הדיקטפון  מכשיר ההקלטה הראשון

ההמצאה הזו שלטה בכיפה שנים רבות. אך כמובן שהיתה רק בידי תעשיות התקליטים או גופים גדולים. "קול ישראל" הקליט בשיטה זו את טקס הכרזת המדינה ב-14 במאי 1948.

התקליטים היו עשויים מחומר טבעי הדומה בתכונותיו לחומרים פלסטיים של היום (שלא היו קיימים אז). מגרעות התקליט הזה: רגישות לחום, שבירות, פרק זמן נגינה קצר ותוחלת חיים קצרה. נדרשו למעלה מ-60 שנה עד שנמצא חומר חדיש יותר, ויניל, התקליט החדש שהגיע לארץ באמצע שנות החמישים לערך היה איכותי בהרבה מקודמו. בלתי שביר והעיקר: ניתן להקליט עליו במהירות של 33 סיבובים לדקה (במקום 78 בתקליטים מן הסוג הישן). במהירות זו אפשר היה להקליט כ-25 עד 30 דקות מכל צד.

חלפו עוד 30 שנה ובאה מהפכה גדולה מקודמותיה: התקליטור. דיסק בקוטר קטן שההקלטה עליו דיגיטלית ואין בו אותן חריקות שהשמיעו התקליטים מן הדור הקודם (שיש חובבי מוסיקה המתגעגעים אליהם ומחפשים בנרות תקליטים ישנים).

תקךיטור

                              התקליטור – מוסיקה באיכות של אולם קונצרטים

מהפטיפון למערכת הסטראופונית

במקביל לפיתוח התקליטים התפתחו גם המכשירים להשמעת מוסיקה. את מקום הפטיפון המכאני החליף הגרמופון החשמלי. במקום מנוע קפיץ מנוע חשמלי. המחט העוברת על חריצי התקליט אינה עשויה ברזל מחליד אלא יהלום. הראש מכיל מיקרופון קל הנוחת על התקליט נחיתה רכה.

הטכנולוגיה של המוסיקה התפתחה בצעדי ענק בשנות ה-70 וה-80. הטייפרקורדר הביתי פתח לראשונה אפשרות להקלטת מוסיקה לא תעשייתית. הטייפים הראשונים היו מסורבלים כבדים ויקרים להחריד. ההקלטה היתה על סרט מגנטי או חוט מתכת. בעלי מכשיר כזה לא יכלו להכניסו לאולם קונצרטים אך יכלו להקליט מתוך הרדיו או מתוך תקליטים של חברים. איש לא חשב אז על חיבור ישיר ממקור ההקלטה לטייפ. ההקלטה נעשתה על ידי קרוב המקרופון לרמקול של הרדיו או הפטפון שקלט באותה הזדמנות גם את כל החריקות.

רשמקול

כך נראה טייפ רקורדר ביתי שעלה הון עתק

והיה צורך בעמל רב לאתר יצירה שהקלטת בטייפ.. והגרוע מכל מחירם היה גבוה מאד. אני זוכר שכשנסגר עיתון הבוקר באמצע שנות ה-60 ניצל העורך הספרותי של העיתון חלק ניכר מן הפיצויים שקיבל לרכישת טייפ. וכמה שנים מאוחר יותר קניתי
טייפ לבר מצווה של בני והוא עלה לי כחצי משכורת.

אך המצעד הטכנולוגי הלך והתקדם. הופיעו הקסטות הקטנות ועמן הטייפים הביתיים הזולים יחסית. הכל יחסי. זכורני שכאשר נזקקה בתי לטייפ לצורך עבודתה כקומונרית בבני עקיבא חפשתי במודעות בעיתונים מישהו המוכר טייפ משומש. גם הקסטות לא היו זולות. מכל נסיעה שלנו ללונדון חזרנו עם מזוודה מלאה קסטות של מוסיקה קלאסית שניתן היה להשיג בסלפרידג'ס בחצי מחיר לעומת מחירן בארץ.

ואחרי הטייפים באו התקליטורים שבהם גם איכות המוסיקה המוקלטת כמעט התקרבה לאיכות השמיעה באולם קונצרטים..

בשלב זה אני אישית נעצרתי. השנים והגיל עושים את שלהם. ולרכוש תקליטור ב-160 ₪ (כפי שהיה בהתחלה) או במחצית הסכום כפי שהיה בהמשך זו הוצאה נסבלת. וכמו כל ישראלי מתברגן היה בביתנו ארון צר וארוך בו נשמרו תקליטורים בתוך קופסת פלסטיק לבל יינזקו חלילה כאילו היו אתרוגים בסוכות.
על המהפך שחל בתחום הזה בעקבות האינטרנט ונגן MP3 פסחתי. לא מצאתי צורך בחידושים נוספים אחרי שהוצאתי ממיטב כספי על סיפריה הגונה של דיסקים של יצירות האהובות עלי אותן יכולתי לשמוע בכל עת.

חילופי קבצים

ההערה הלגלגנית של בני [לאחר שרכשתי דיסקמן] הכניסה אותי באחת לעולם חילופי הקבצים [עשיתי זאת בתקופה שהדבר נחשב עדיין חוקי בארץ]. פתאום נתברר לי שספריית התקליטורים שלי – שחשבתי שהיא עשירה ומספקת – היא צל עלוב למה שיש בעולם. תחילה חיפשתי יצירות ישנות ואהובות (כמו אווה מריה של שוברט, טוקטה ופוגה של בך, הרקוויאם של מוצרט). לפתע גיליתי שיש עשרות ביצועים שאיני מכיר ושכל אחד מהם הוא בחזקת יצירה נפרדת. חיפשתי על פי מלחינים ועל פי מבצעים ועל פי נושאים והעליתי אוצרות שלא יסולאו בפז. לשמוע את גלן גולד מנגן על פסנתר בלבד את החמישית של בטהובן זו חוויה אדירה. ופתאום גיליתי גם מלחינים שלא הכרתי כלל כמו את קלאוד בולינג ואת ונסה מאה או שהכרתי בקושי: אלגר, ברבר, זלנקה ועוד ועוד.

מהפכת ההאזנה באינטרנט

היכולת לשמוע כל יצירה שתרצה באיכות נהדרת באמצעות גליל בגודל אצבע על בסיס פורמט MP3 היווה מהפרה תרבותית אדירה, שהיא חלק ממהפכת האינטרנט.

מהפכת האינטרנט בתחום הטקסטואלי היא שוות ערך למהפכת דפוס גוטנברג. גוטנברג הוציא את הידע ואת הכוח הטמון בו מידי הכוהנים והאצילים והעבירו להמונים. האינטרנט עשה אותו הדבר בתחום הטקסטואלי אך בהקף גדול פי מיליון ויותר.

בתחום המוסיקה המהפכה גדולה עוד יותר. מוסיקה [וגם ענפי אמנות אחרים] היא צורך אנושי בסיסי. התייחסות לאמנות נמנית עם אחת מארבעת התודעות האנושיות (לוגיקה, אתיקה, אסתטיקה, ודת). היכולת לספק את הצורך המוסיקלי הייתה נחלת מעטים עד להמצאת התקליט הראשון. המדיה המוקלטת הוציאה את המוסיקה מידי המעטים שיכלו להרשות לעצמם לשמוע מוסיקה בביצוע חי לידי המונים.

תעשיית המוסיקה שמכרה לקהל שוב ושוב אותן יצירות כשהיא רק מחליפה את החומר עליו מוקלטת היצירה הייתה מחסום שהגביל את הצריכה המוסיקלית לבעלי יכולת. חילופי הקבצים באמצעות האינטרנט המאפשרים לכל בעל מחשב לשמוע כל תקליט שנמצא בכל אוסף פרטי בכל מקום בעולם הביאה לחיסול המונופול רב השנים של המוסיקה, שאיפשר לה לעשוק את היוצרים, המבצעים והצרכנים גם יחד.

אייפון 1

חיסול תעשיית העושק המוסיקאלי הייתה התמריץ למהפכת האייפון של סטיב ג'ובס. מכשיר המוחזק בכיס ומאפשר לך לרכוש בפרוטות יצירות חדשות כישנות וליהנות מכל מנעמי המוסיקה , לכל גווניה וסוגיה.

קישורים

מוסיקה, יהדות פוסט מודרניזם

http://www.zeevgalili.com/2010/04/858

המנצח הקורא פרטיטורה כדף גמרא

http://www.zeevgalili.com/?cat=74&paged=2

יפנית חוקרת את שירת הבקשות של יהודי חלב

http://www.zeevgalili.com/?p=321

 הכליזמר כתת תרבות יהודית

http://www.zeevgalili.com/?p=526

מקור המנגינה ל"ירושלים של זהב"

http://www.zeevgalili.com/?p=274

 הניגון של חסיזי מודזיץ' לתפילת "אלה אזכרה"

http://www.zeevgalili.com/?p=63830

 

י

האם הגיע הזמן לאחד את צום ט'באב עם יום השואה

$
0
0

- ד"ר יואל רפל -

תשעה באב חל תמיד בחופשת הקיץ, עם תום שנת הלימודים. יום האבל הזה, בו חרבו שני המקדשים, אינו כלול בתכנית הלימודים. זו אולי אחת הסיבות לבורות הנוער בתחום זה ולהתאדות היום הזה מן התודעה הציבורית.
מי חושב על הסיבות לצום בפתח החופש הגדול ?
על חשיבותו של יום זה והצורך לציין אותו עמד  אחד המעצבים הגדולים של תנועת העבודה, ברל כצנלסון.

ברל היה חילוני כמו כמעט כל ראשי תנועת העבודה ואנשי העליה השניה. אך הוא היה יהודי שורשי עד עמקי נשמתו.

"היום שבו מבכה העם את חורבנו"

במאמרו 'חורבן ותלישות', שנכתב ב-1938, מתייחס ברל ל"אחת הסתדרויות הנוער [ש]קבעה את יציאת חבריה למחנה קיץ באותו הלילה [תשעה בא] שבו מבכה עם ישראל את חורבנו ,את שעבודו ואת מרי גלותו".
ברל מחפש את הסיבות לצעד הזה, שנראה בעיניו מביש ומעיד על בורות. על מדריכי הנוער שהחליטו לצאת למחנה הקיץ באותו לילה הוא אומר: "אין להעלות על הדעת כי הם עשו זאת מתוך ידיעה מה הם עושים".
ובסיום המאמר הוא כותב: "בעולמם הרוחני חסרה הידיעה וההרגשה של יום החורבן… מה ערכה ומה פרייה של תנועת שחרור שאין עימה שורשיות ויש עימה שיכחה… כלום היינו עוד מסוגלים כיום הזה לתנועת תקומה לולא היה עם ישראל שומר בליבו בקשיות עורף קדושה את זכר החורבן? לולא היה מייחד בזכרונו ובהרגשתו ובהליכות-חייו את יום החורבן מכל הימים? זהו כוחו של הסמל החיוני המגובש והמפרה בקורות העם"?

ברל כצבלסון 1934

ברל כצבלסון 1934

יום של חמישה אסונות

האם הסמל עליו מתרפק ברל כצנלסון ב -1938 עדיין קיים בתודעת העם בשנת 2013?
מה יודעים בני הנוער היום על תשעה באב, פרט לעובדה שבתי הקפה ובתי העינוגים סגורים על פי חוק? [ובחלק מן הערים בוטל חוק העזר העירוני האוסר על פתיחת בתי עינוגים].
לפי חז"ל חמישה אסונות לאומיים נחתו על העם ביום זה – מיציאת מצרים ועד מרד בר-כוכבא. כל האסונות ארעו בהקשר לארץ ישראל, והם ממוקדים בקשר שבין העם לארצו.
וכך אמרו חז"ל: "בתשעה באב נגזר על אבותינו שלא ייכנסו לארץ, וחרב הבית [בית המקדש] בראשונה ובשנייה, ונלכדה ביתר ונחרשה העיר".
נתשעה באב קבעו חז"ל, צמים וקוראים 'קינות' על כל חמשת האסונות ובראשן הקינה הגדולה ביותר 'מגילת 'איכה'. קריאה קורעת לב על חורבן המקדש הראשון וחורבן העם. קינה המבטאת את כל יתר החורבנות.
האם יש טעם בהמשך האבל?
מאז ראשית המפעל הציוני, ובמיוחד מאז הקמת המדינה והניצחון של מלחמת ששת הימים, היו רבים שטענו כי אין עוד הצדקה לבכות את החורבן.
מדוע לצום? מדוע להתענות? מדוע אסור לעבוד [כך על פי ההלכה?
יום הצום הזה, שנקבע על ידי חז"ל כביטוי לאבל חורבן המקדש,
גדוש במנהגים שהתפתחו בעדות ישראל.
יש עדות הנוהגות להעמיד קערת אפר בכניסה לבית הכנסת וכל מתפלל טובל את ראשו בקערה. יש שנהגו להביא קוצים לבית הכנסת ולהשליכם על המתפללים.
בעדות רבות נהוג ללכת בבוקר תשעה באב לבתי הקברות, להשתטח על הקברים ולבקש בזכותם רחמים. מנהג זה מבוסס על דברי האגדה המספרת כי ירמיהו, נביא החורבן, מיהר לעלות לקברי האבות במערת המכפלה, מיד לאחר החורבן, וביקש להעיר אותם כדי שיבקשו רחמים על ישראל.

ירמיהו מתאבל על חורבן הבית תחריט אבן של יעקב שטיינהארט

ירמיהו מתאבל על חורבן הבית תחריט אבן של יעקב שטיינהארט

נזכיר עוד מנהג אחד. לזרוק שום על הקברים. וכל כך למה? כי השום הוא סמל לאבל ובכי, ומי שאוכל אותו דומע. כל המנהגים שציינו ורבים אחרים [כמו לישון בליל תשעה באב על הרצפה, או לקרוא את הקינות ומגילת 'איכה' לאור נרות] הולכים ונעלמים ככל שמספרם של הצמים הולך ופוחת, גם בארץ וגם בתפוצות.
מציאות זו מחייבת לדעתי מתן משמעות חדשה לתשעה באב. משמעות הקשורה יותר לתקופתנו.
הרי מאז שקבעו חז"ל את היום הזה ליום אבל על החורבנות ידענו חורבנות רבים – ממסעי הצלב, גזרות ת"ח ת"ט, הפוגרומים לדורותיהם ועד לחורבן הגדול של תקופתנו – השואה. האם לא הגיע הזמן לאחד את יום האבל על חורבן המקדשים עם יום השואה?
יוזמת מנחם בגין

הרעיון לחבר את תשעה באב עם השואה עלה לפני שנים לא מעטות. ראש הממשלה, מנחם בגין, כינס בשעתו קבוצת חכמים גדולה שעסקה בנושא ביום דיונים שלם במכון ון-ליר בירושלים. אך הבשורה לא יצאה מכינוס זה. עדיין מציינים את 'יום הזיכרון לשואה ולגבורה' בנפרד מתשעה באב.

"משמעות עכשווית לאבל"

הרב עדיין שטייזלץ, מתרגם התלמוד ומפרשו, הכיר בבעיה החמורה והקשה ומשמעותה לדורנו ולדורות הבאים. הוא כתב: "כל אבל, ולו גם הצער העמוק ביותר, נוטה להישכח עם הזמן… בדור האחרון אירע הדבר המקפל וממצה את כל המהויות האלה -שואת יהודי אירופה. במשך שש שנים נגלו לעיני כל, על גופו של העם היהודי, כל הטרגדיות של החורבן, בכל תוקפן הנורא…זיכרון השואה בתשעה באב,עשוי לעורר ולהעצים את תחושת האבל ביום זה בקרב בני עמנו, בכך שייתן משמעות עכשווית לאבל"..
אני מבקש ללכת צעד אחד נוסף. צום תשעה באב יימשך. לא יתבטל ובכך ישמור על זיכרון האירועים הקשים שבעטיים נקבע בלוח השנה היהודי, אבל שהוא ייקרא 'צום השואה'.

הרב עדין שטיינזלץ ויקיפדיה

הרב עדין שטיינזלץ ויקיפדיה

מתמיה הדבר שעל אירוע שלא נהרג בו יהודי אחד, ניסיונו של המן להרוג ולהשמיד את היהודים, נקבע צום 'תענית אסתר'. ואילו על מאורע שבו נהרגו שישה מיליון יהודים לא נקבע יום צום. מי שמבקש לצום לזכר ששת מיליוני היהודים עושה זאת בעשרה בטבת. זה יום שייחודו כמעט נמחק מהלוח היהודי. הוא נועד לציין את תחילת המצור על ירושלים לפני חורבן בית המקדש הראשון.
הרבנים הראשיים (הרצוג ועוזיאל) מינפו בשעתם אתיום הצום הנשכח [עשרה בטבת] ונתנו לו משמעות חדשה. ראוי אף ראוי, למנף את 'תשעה באב' ולתת לו משמעות הלכתית חדשה 'צום השואה'.
המשמעות החדשה תדבר לליבותיהם של דתיים וחילוניים ותאחד את כל הציבור והעם היהודי ליום צום לזכר ששת המיליונים שנרצחו והושמדו בשואה. התאריך שבו מצוין כיום 'יום הזיכרון לשואה ולגבורה' יהיה מעתה 'יום זיכרון הגבורה היהודית' ובכך יתקשר היטב עם הימים הבאים אחריו. 'יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל' ובצמוד 'יום העצמאות'.
חיבור השואה עם יום האבל הכלל יהודי שקיים וכמעט לא מקוים, יקנה מחד ליום עצמו משמעות חדשה שתדבר אל כל יהודי באשר הוא ומאידך תמנע מחיקת תשעה באב כיום מיוחד מלוח השנה היהודי.

 קישורים

חורבן ירושלים ובנייתה – באגדה ובפיוט

http://www.zeevgalili.com/2000/07/54

 הניגון של חסידי מודזיץ' ל"אלה אזכרה"

http://www.zeevgalili.com/2009/09/6383

 על קמצא ובר קמצא חרבה ירושלים

http://www.zeevgalili.com/2004/07/300

 זעקת האבות על נפילת הל"ה

http://www.zeevgalili.com/2006/03/219

 החורבן בגלל שינאת חינם – סיפור

http://www.zeevgalili.com/2010/07/9771

אורי צבי – המשורר שחזה את השואה

http://www.zeevgalili.com/2009/04/2847

תשעה באב –כל הקישורים

$
0
0

 כותל מערבי 5

חורבן ירושלים ובנייתה – באגדה ובפיוט

http://www.zeevgalili.com/2000/07/54

 הניגון של חסידי מודזיץ' ל"אלה אזכרה"

http://www.zeevgalili.com/2009/09/6383

על קמצא ובר קמצא חרבה ירושלים

http://www.zeevgalili.com/2004/07/300

זעקת האבות על נפילת הל"ה

http://www.zeevgalili.com/2006/03/219

 

החורבן בגלל שינאת חינם – סיפור

http://www.zeevgalili.com/2010/07/9771

אורי צבי – המשורר שחזה את השואה

http://www.zeevgalili.com/2009/04/2847

האם הגיע הזמן לאחד את תשעה באב ביום השואה

http://www.zeevgalili.com/2013/07/18599

הניגון של חסידי מודזיץ'ל"אלה אזכרה"

$
0
0

ערב הימים הנוראים אשתקד, זכיתי לחוויה מרגשת ויחידה במינה: שמעתי ניגון. הניגון הזה ליווה אותי משך כל התפילות של ראש השנה ויום הכיפורים והוא הוסיף להתנגן בתוכי ללא הרף, משך כל השנה. הניגון עורר בי תובנות לגבי מקומו של הניגון בהוויה היהודית בכלל ובתפילה בפרט, ואני מבקש לשתף בהן את קוראיי.

המדובר בניגון החשוב ביותר של חסידות מודז'יץ. הוא הולחן, על ידי אבי השושלת, ר' ישראל ממודז'יץ, לפיוט נורא הוד, הנאמר בתפילת ראש השנה ובתפילת נעילה של יום הכיפורים.

 

מרן ר' ישראל טאוב זצוק"להרבי הראשון של חסידות מודז'יץ מחבר הניגון

ואלה מילות הפיוט:

אזכרה אלוקים ואהמיה
בראותי כל עיר על תילה בנויה
ועיר האלוקים מושפלת עד שאול תחתיה
ובכל זאת אנו ליה ועינינו ליה

מדת הרחמים עלינו התגלגלי
ולפני קונך תחינתנו הפילי
ובעד עמך רחמים שאלי
כי כל לבב דוי וכל ראש לחולי

יהי רצון מלפניך שומע קול בכיות
שתשים דמעתנו בנאדך להיות
ותצילנו מכל גזרות אכזריות
כי לך לבד עינינו תלויות
(הפייטן: אמיתי בן שפטיה),

שלא כניגונים רבים שחסידות מודז'יץ משופעת בהם המופצים ברבים, הלחן הזה נשמר בסוד ומושמע רק בארועים מיוחדים. זכיתי לשמוע את הניגון תודות לידידי, הסופר חיים באר, ששום דבר יהודי אינו רחוק מהשג ידו הברוכה.

ייחודו של הניגון

חסידות מודז'יץ העשירה אותנו באלפי ניגונים, שתוויהם נרשמו ורבים מהם הוקלטו, וניתן לשמוע אותם בכל עת מעל גבי תקליטורים.

לא כן הניגון ל"אזכרה", שאותו משמיעים החסידים רק פעם בשנה, ביום פטירתו של ר' ישראל ממודז'יץ (י"ג בכסלו), בבית המדרש של מודז'יץ בבני ברק, ונאסר להוציאו לרשות הרבים.

ייחודו של הניגון המופלא הזה הוא באיכותו המוסיקלית, שאי אפשר לתאר אותה במילים. אך הוא גם נעוץ באגדת היווצרותו של הניגון, המסופרת בגירסות שונות.

ניגון על ערש דווי

 

הנכד שמואל אליהו טאוב

לפי גירסתו של ר'  שמואל אליהו טאוב, נכדו של ר' ישראל, שכב סבו בשנת 1923 בבית חולים בברלין, לצורך ניתוח לכריתת שתי רגליו, בגלל מחלת הסוכרת. ר' ישראל סרב להצעת הרופאים שהניתוח ייעשה בהרדמה כללית, והניתוח בוצע כשהוא בהכרה מלאה. ר' ישראל התגבר על הכאבים הנוראים של הניתוח על ידי כך שבמהלכו התרכז בהלחנת הניגון.

סיפור זה, המזכיר את הסיפור על ר' אמנון ממגנצא, שחיבר את תפילת "ונתנה תוקף", קיבע את קדושתו של הניגון הזה בעיני חסידי מודז'יץ.

ניגון של שגב ותעצומות

על הניגון, נסיבות הלחנתו ומעמדו בחסידות מודזיץ' כותבת החוקרת שרה פרידלנד בן-ארי באתר הנפלא "הזמנה לפיוט":
"סיפור מכונן זה קשור בקשר עמוק בניגון ה'אזכרה' בתודעתם של השרים אותו והמאזינים לו, וקושר לראשו עטרה נוספת. אף מעבר לעוצמתו של הניגון הגדול הזה כשלעצמו, מעניקה לו שגב ותעצומות נוספות דמותו של הרבי השוכב בבית החולים שבברלין ומתייסר בשעה שנכרתת רגלו, וזעקות כאבו ואנחותיו מתרחבות מרגלו הנכרתת אל צער האומה וא-לוהיה, אל שפלות ירושלים ואבל השכינה… "

על המבנה המורכב של הלחן כותבת החוקרת:
"…הוא נחווה כגעש ספונטני… גלי מצבים רגשיים שונים גואים בו חליפות. למשמע קטעיו המינוריים, המתחננים, של הניגון, עשוי השומע להזדהות עם כאבו של העם במצוקתו הלאומית והדתית ועם מרירותו…"

 

מאוריצי גוטליב תפילת יום בכיםורים  1878

ייחודם של ניגוני מודז'יץ

על אופיה המיוחד של חסידות מדוזיץ ותרומתה למוסיקה היהודית כותבת החוקרת עוד:

לא בסיפורי מופתים על אודות מנהיגיה הרוחניים, לא בחדשנותה ההגותית ואף לא במספר החסידים שהיא מונה, שאינו גדול, נודעה חסידות מודז'יץ. שמה של חסידות זו, שהוקמה בפולין בשלהי המאה הי"ט, יצא לה בשל המקום המיוחד שתופסת בה הפעילות המוסיקלית… ניגוני מודז'יץ פשטו בכל רחבי העולם היהודי האשכנזי, ואולי אף מעבר להם.

 

סמל ארגון חסידי מודז'יץ

כל אחד מחמשת האדמו"רים לשושלת טאוב, שהנהיגו את החסידות הזאת לאורך למעלה ממאת השנים האחרונות, הלחין מדי שנה לקראת הימים הנוראים ובהזדמנויות נוספות לאורך השנה לחנים חדשים.

יצירה פוריה וענפה

משמעותה של עובדה זו כפולה היא: ראשית, ניתן להתרשם מפוריותה של יצירה ענפה ומתמשכת זו, המסתכמת בכ-4,000 לחנים. מעבר לעניין הכמותי הזה, ראויה לציון העובדה שהיוצרים המרכזיים במסורת זו הם מנהיגיה הרוחניים של העדה לדורותיהם.

שושלת של מלחינים

אף שידועים ניגונים שהולחנו על ידי צדיקים בחסידויות אחרות (נזכיר בזה רק את המגיד ממעזריטש, בעל התניא, ר' נחמן מברסלב, ר' לוי יצחק מברדיטשב ור' בן ציון הלברשטאם מבובוב, ר' שלמה מרדומסק. אך יש עוד רבים), רק בחסידות מודז'יץ שושלת הצדיקים כולה היא שושלת של מלחינים פוריים. בעובדה זו יש כדי להעיד כי הניגונים והתחדשותם הם המוקד המרכזי של עבודת הקודש במודז'יץ.

אמירה אילמת מול אמירה מפורשת

לצד 'האמירה האילמת' שבמעשה זה, בולטות לעין במודז'יץ גם אמירות מפורשות המדברות בערך הנגינה. למרות שהעולם החסידי העמיד את הנגינה כנתיב חשוב בעבודת ה', הנהגה זו התבטאה בעיקר בעידוד המעשי של דרך זו, ולא רבים הם דברי התורה העוסקים בזמרה. רובם הגדול מרוכז בכתביהם של ר' נחמן מברסלב, של אדמו"רי חב"ד, ושל האדמו"רים ממודז'יץ. יש להעיר כי שלוש חסידויות אלו נשתבחו ברפרטואר מוסיקלי עשיר, המשרת את החסידים בעומדם בתפילה ובישיבתם לשולחן.

ואולם, לעומת ר' נחמן מברסלב ואדמו"רי חב"ד, שמקום של כבוד מבוצר להם בעולמה של החסידות מבחינת פוריות יצירתן הספרותית-דרשנית וההגותית ועומקה וגם מבחינת היקף השפעתן החברתית… נוכח מורכבות ההגות והעושר הדרשני שבכתביהם של ר' נחמן מברסלב ואדמו"רי חב"ד, דרשותיהם בנושא הנגינה מצומצמות בהיקפן, ותופסות שם מקום שולי. בהשוואה לכך בולטת מרכזיותו של העיסוק במעשה המוסיקלי במסגרת דברי התורה שנאמרו ושנכתבו בשם הצדיקים ממודז'יץ."

עד כאן דבריה של החוקרת שרה פרידלנד בן-ארזה.

מן הניגון לכליזמר

הסיפור על ניגון "אלה אזכורה" החזיר אותי לנושא שכבר עסקתי בו והוא מקומו של הכלזמר בהיסטוריה היהודית ותרומתו הייחודית של חברי משה (מוסה) ברלין למסורת זו בארץ ישראל.

בשעתו כתבתי מאמר על תולדות הכלזמר במזרח אירופה "הכליזמר כתת תרבות יהודית".

מאמר זה התבסס על ראיון וקורס ששמעתי מפי פרופסור זאב פלדמן, מגדולי המומחים בעולם בנושא. המונח "תת תרבות" היה ניסוח שלי והוא התבסס על מה ששמעתי וקראתי בדבר מעמדם הירוד של נגני הכליזמר בחברה היהודית, שהעמידה את לימוד התורה בראש סולם הערכים שלה.

מאוחר יותר פרסמתי ראיון עם מוסה ברלין שהציג את הנושא מזווית אחרת לגמרי. הכליזמר לא היו חבורות פוחחים, שהתפרנסו מניגון בחתונות, אלא חוליה בשרשרת מפוארת שראשיתה בבית המקדש והיא לא פסקה אף לרגע אחד עד ימינו. מוסה ברלין, כממשיך נאמן של מסורת הכלזמר, רואה בניגון מעין תפילה.

בעקבות ניגון "אזכרה" חזרתי למוסה ברלין ושאלתי אותו על יחסיו לחסידות מודז'יץ ונגינתה.

מכיר את מדוז'יץ מנעוריו

אני בוש להודות שבראיון הראשון שלי עם מוסה ברלין לא העליתי בכלל את נושא מודז'יץ. הנחתי בטעות שאין קשר בין חלקים שונים של המוסיקה היהודית. בעוד שהמוסיקה הווקאלית (חזנות, שירי חסידות ועוד) עוסקת בענייינים שבקדושה הרי הכליזמר הם כאמור מעין "תת תרבות". זו היתה טעות לחשוב כך.

ואלה דבריו של מוסה בראיון שקייתי עמו לאחר ששמעתי את הניגון:

גדלתי על ניגוני מודז'יץ

"כשאבי הגיע ארצה הוא גר בדרום תל אביב. (אבי עבד בדפוס הפועל המזרחי ברחוב הרצל 78). הואיל והיה ממוצא חסידי הוא חיפש איזה שטיבל כי הקהילה שלו הושמדה בשואה. הוא מצא את השטיבל של הרבה ברחוב כפר גלעדי. כשהרבה נפטר הם עברו לרחוב דיזינגוף. אבי היה בא הביתה, שר שירים ואחר כך גיליתי שהם ממודז'יץ. למעשה גדלתי על ניגוני מודז'יץ. בברית שלי שרו אחד מניגוני מודז'יץ והוא מופיע באחד התקליטורים שלי. כך שיש לי סנטימנטים גדולים למודז'יץ ואני מנגן בחתונות ניגוני מודז'יץ. למטרה זו אני צריך נגנים שיודעים את הניגונים האלה. אם יש לי אותם אני מנגן ואם יש קהל של מודז'יץ אז זה נשפך.

 

אני מכיר את הניגון "אזכרה". מכיר אבל לא מנגן. זה ניגון ארוך עם שלושים ושתיים בבות. במודז'יץ שרים אותו רק ביארצייט של הרבי הראשון. יש לי אותו מוקלט וגם תווי הניגון הזה פורסמו.

אבל אני מנגן ניגונים מקבילים לניגון הזה. ניגונים בני ארבע בבות. בכל תקליט שלי יש ניגון אחד של מודז'יץ.

הפילוסופיה של מודז'יץ

שאלה: איך אתה מגדיר את הייחוד של מודז'יץ,
איפה הכלזמר בשרשרת המוסיקה היהודית. ואיפה מקומה בתפילה.

מוסה: הניגון של מודז'יץ מבטא את הפילוסופיה שלה. הם אומרים כך: כדי שהתפילה תעלה למעלה היא צריכה להתגבר על המכשולים. יש שני סוגי מקטרגים סוג אחד הם מקטרגים מלנכוליים וסוג אחר הם שמחים ועליזים. כדי להתגבר עליהם אתה צריך להשמיע ניגון קצת מלנכולי איטי ואחר כך שמח ובכל פעם הניגון מרגיז את הקבוצה השניה וכך הם רבים ביניהם ונפתח השער והתפילה שלך עולה.

לכן, ניגון קדוש או ניגון מיוחד הוא ניגון עם המבנה הזה. יש לי ניגונים של חמישה אדמו"רים כשלכל אחד מהם ניגון משמעותי המאפיין אותו.

אין הבדל בין כלזמר לניגון

בעיניי אין הבדל בין נגינה חסידת ונגינה כלזמרית. זה אותו הדבר. הכלזמרים השתמשו במוטיבים חסידיים והחסידים השתמשו במוטיבים כלזמריים והגבול מטושטש. ההבחנה היחידה היא שהכלזמר אינסטרומנטלי והחסידות היא יותר ווקאלית.

היום בחתונות החסידיות משתמשים הרבה במוסיקה ווקלית. יש זמרים וציוד הגברה חזק בניגוד למה שהיה פעם שהכלזמר הוביל את השמחה. זה קצת חבל אבל זה מה שקורה.

התאוריה בספר תהלים

 

"התאוריה שלי נמצאת במזמור קלז בתהלים". משה ברלין.

"על נהרות בבל". התחדשו לי כמה דברים מאז. השובים אומרים שירו לנו משיר ציון והם אומרים איך נשיר את שיר ה' על אדמת נכר. כלומר הם לא ראו במה שהם עושים שיר ציון אלא שיר ה'. זה לא שירי מולדת כל השירה היא על קרבן.

בעיני, המוסיקה שהיהודי מנגן מאז ועד היום היא הבסיס של מוסיקת הכלזמר. לוקחים ניגונים גם מגויים ומכניסים לתוכם את הגעגוע של "אם אשכחך ירושלים אם לא אעלה את ירושלים על ראש שמחתי"..". זה הכלזמר. זה עונה על הרבה בעיות של מוסיקולוגים שמנסים להגדיר מוזיקת כלזמר. האם זאת מוסיקה שנכתבה על ידי יהודי או יכולה להיכתב על ידי גוי עם רקע יהודי. יש הרבה סתירות בהגדרות הכל נפתר בתאוריה שלי".

הקוראת שרה הרשקוביץ מצאה את הקישור לניגון אלה אזכרה "הקטן" איני יודע אם הוא זהה לניגון "הגדול" אך כדאי וראוי לשמוע

https://mail.google.com/mail/u/0/?shva=1#inbox/141173f8fd7ed5c2


ראה בכיר הכלזמרים בישראל

====================================================
אתר חסידות מודזיץ'

מחקר מקיף על תולדות חסידות מודזיץ' וניגוניה ראה מאמרה של שרה פרידלנד בן-ארי באתר הנפלא "הזמנה לפיוט"

והקישור להסבר על לחן ה"אזכרה"

 

קליפים עם ניגוני מודזיץ'

שימחת תורה

שבע ברכות

יצירה של בן ציון שנקר בביצוע מוסה ברלין

אור חדש על ציון תאיר


28.6 אחוזים מכלל הזוכים בפרס נובל במאה ה-21 יהודים

$
0
0

חוקר אמריקני טוען שההסבר נמצא בחורבן בית ראשון ואף לפני כן * אורח חיים של קשיחות אינטלקטואלית ומערכת חינוך עיצבה עם בעל מנת המשכל  הגבוהה בעולם * עם שנחן באמביציה, דמיון וסקרנות * הגאונות היהודית אינה מתבטאת רק בפרסי נובל אלא בכל תחומי החיים – אמנות, ספרות, מדע, כלכלה ומדינאות * ומה מקשר בין שפינוזה, קפקא, פרויד ומאיר לנסקי

שוב זכו שלושה יהודים בפרס נובל לכימיה. אריה ורשל, מייקל לויט ומרטין קרפלוס מצטרפים לשורה ארוכה של יהודים שזכו בפרס הנכסף. ושוב שואלים: כיצד זוכים היהודים שנה אחר שנה להכרה בגאוניותם. מה ההסבר לכך שבמאה ה-21 בלבד זכו היהודים ב-36 מתוך 126 זכיות. דהיינו 28.6 אחוזים מכלל הזוכים.

שעור הזוכים היהודים בפרס נובל מאז החלו בחלוקת הפרס מגיע ל-22.7 אחוזים [לא כולל הפרס המהולל לשלום שבו זכו רבין פרס וערפאת].

תשובה מקורית לשאלה זו ולשאלות רבות אחרות על הגאונות היהודית נותן ד"ר צ'ארלס מוריי, במאמר שפרסם באפריל 2007 .

המאמר, "הגניוס היהודי" פורסם בכתב העת "קומנטרי" באפריל 2007 .
[Charles Murray JEWISH GENIUS COMMENTARY]

אריה ורשל [ויקישיתוף]

אריה ורשל [ויקישיתוף]

מייקל לויט ויקישיתוף

מייקל לויט ויקישיתוף

הספר שחולל סערה

שמו של צ'ארלס מוריי אינו מוכר לרבים בארץ. אך בעולם המדעי הוא ידוע בזכות הסערה ואפילו המהומות שחולל הספר "עקומת הפעמון" BELL CURVE] ] שחיבר יחד עם ריצ'ארד הרנסטיין.

הרנסטיין עסק במדעי ההתנהגות ומשנות השבעים התמקד בחקר מנת המשכל [ IQ ] בתרבויות שונות.
מוריי בא מתחום מדעי המדינה ומדעי החברה והתפרסם גם בשורה של מאמרים בעיתונות הכללית – ניו יורק טיימס, וולסטריט ז'ורנאל, וושינגטון פוסט ועוד.

השניים ערכו מחקר שנמשך 20 שנה ובמהלכו הם בדקו את מנת המשכל של 10,000 אמריקנים מקבוצות אתניות שונות. התוצאות פורסמו בספר "עקומת הפעמון" בשנת 1994 [הרנסטיין נפטר זמן קצר לפני הפרסום] והן הטילו פצצה לא רק בעולם המדעי אלא בציבור האמריקני.

עקומת הפעמון שער הספר

עקומת הפעמון שער הספר

מנת המשכל של היהודים

לפי המחקר קיימים הבדלים ניכרים ברמת המשכל בין קבוצות אתניות שונות בארצות הברית, כשהממוצע של כל קבוצה באוכלוסייה האמריקנית הוא כדלקמן:
שחורים 85
היספנים 89
לבנים 103
אסיאתים 106
יהודים אמריקאים 113

הספר עורר גל של מחאות חברתיות וגם ביקורת חריפה והמחברים הואשמו בגזענות. מה עוד שהשניים טענו כי הקשר בין מנת משכל (IQ) לבין התורשה גבוה יותר מהקשר בין מנת המשכל והשפעת הסביבה.

מנת משכל [באנגלית: Intelligence Quotient ובראשי תיבות IQ] היא תוצאה מספרית המושגת בסדרת מבחנים קבועים, שפותחו במטרה למדוד את מידת התבונה (יכולת שכלית, אינטליגנציה) של הנבדק, בהתאם לקבוצת הגיל ביחס לשאר האוכלוסייה..

הטענה העיקרית שהועלתה נגד השניים היא שמבחני איי קיו הם תלויי הקשר תרבותי וחברתי ואינם אמורים להיות מבחן אובייקטיבי לאינטליגנציה של אדם וליכולת השכלית שלו.

היו אף שקראו לאסור מחקרים כמו המחקר של מוריי והרנסטיין.

מהו סוד ההצלחה היהודית

מנת המשכל של היהודים, כפי שהראה המחקר, גבוה בכעשר נקודות מעל לממוצע האמריקני. היתרון מתבטא במיוחד ביכולת מילולית וחשיבה רציונאלית ומופשטת.
ניתוח סטטיסטי של מנת המשכל אצל היהודים מראה שמנת משכל של 140 ומעלה (הנחשבת למנת משכל של גאונים) מופיעה באוכלוסיה היהודית בשיעור הגבוה פי שישה משיעורה באוכלוסיה הכללית.

למרות היתרון הבולט של היהודים במנת המשכל, מוריי לא רואה בה את ההסבר היחיד להצלחה היהודית. מנת המשכל לא מודדת סגולות כמו אמביציה, דימיון, התמדה, וסקרנות שהם נתונים מכריעים בהצלחתו של היחיד.
צ'ארלס מוריי לא נרתע מן האפשרות שיואשם בגזענות אלא מנסה להסביר את הצלחת היהודים בתכונות גנטיות.

ברוך שפינוזה

ברוך שפינוזה

השפעת גלות בבל

ההסבר המודרני לריבוי אנשים מוכשרים בעם היהודי מייחס זאת למסורת היהודית של שידוכי ממון של הכלה עם תלמידי חכמים שיכלו להתפנות ולהקדיש את כל זמנם ללימודים.

הסבר זה נכון לימי הביניים והעת החדשה, אך אין בו לדעת מוריי כדי לתת הסבר עמוק יותר מבחינה היסטורית.

בניסיון לאתר את השורשים של התפתחות הגאוניות היהודית צולל מוריי אל חורבן בית ראשון וגלות בבל.

לדעתו של מוריי הייתה לגלות בבל בידי נבוכדנצר, במאה השישית לפני הספירה, השפעה משמעותית על היכולת השכלית של עם ישראל. הוא מבסס הנחה זו על העובדה שלא כל העם שישב בארץ הוגלה לבבל. רק האליטות הוגלו, כנאמר במלכים ב' כד-יד: "וְהִגְלָה אֶת כָּל יְרוּשָׁלַם וְאֶת כָּל הַשָּׂרִים וְאֵת כָּל גִּבּוֹרֵי החיל עשרה אלפים גולה וכל החרש והמסגר לא נשאר זולת דלת עם הארץ".

מוריי סבור שבאותה תקופה היו בארץ כמה מיליוני יהודים אך הוגלו מתוכה רק האליטות הרוחניות והניהוליות ובני המעמד הבינוני. מרבית עם ישראל נשארה בארץ פרוצה, ללא מנהיגות או מרכז רוחני, ומרביתם נטמעו כנראה בעמי הארץ.

מוריי חישב ומצא כי בין המאה הראשונה והמאה השישית לספירה ירד מספר היהודים בעולם מ4.5 מיליון ל1.5 מיליון. מה קרה לשלושת המיליונים שנעלמו, ובמה קשורה שאלה זו לנושא הדיון?
גלות בבל, מסכם מוריי, גרמה לכך שבשיבת ציון בא לארץ ישראל עם ישראל "חדש" מורכב מאליטות ומצאצאיהם.

עזרא המנהיג, בחזרו ארצה מגלות בבל, דרש בפירוש "… והבדלו מעמי הארץ ומן הנשים הנכריות" עזרא י' – יא. גלות בבל הייתה קצרה. אולם בפרק זמן של שבעים שנה מרביתו של עם ישראל נכרת והעם שקם תחתיו נולד לעילית הבבלית והארץ ישראלית שהתמידה ועמדה בכל הקשיים הכרוכים בשמירת חוקי התורה.

פרנץ קפקא

פרנץ קפקא

המהפך בעקבות חורבן הבית השני

העוצמה הרוחנית של עם ישראל בעקבות חורבן הבית הראשון באה לביטוי בעקבות חורבן הבית השני, אומר מוריי.
לאחר חורבן זה גילה העם יכולת פנומנאלית לשרוד, להסתגל למציאות חדשה ולהמשיך בקיומו. אבדן העצמאות המדינית וחורבן המרכז הדתי הביאו לשנויים משמעותיים בעם ישראל:

* המעבר מדת פולחנית עם מרכז פולחני בירושלים לדת המבוססת על למדנות ומפוזרת בבתי מדרש רבים ללא שליטה מרכזית.
* שינוי מקצועי מחקלאות ועבודת אדמה בזמן המקדש למקצועות חופשיים. שום עם לא עבר שנויים קיצוניים כאלה בזמן כה קצר.

מצוות תלמוד תורה

בשנת 64 לספירה קבע רבן יהושע בן גמלא שכל בן זכר יהודי חייב לחבוש את ספסל הלימודים מגיל שש או שבע שנים. היהודים היו למעשה חלוצי העולם בקביעת חינוך חובה מגיל צעיר.

[ כך מובא במסכת בבא בתרא (כא ע"א): "אמר רב יהודה אמר רב: ברם זכור אותו האיש לטוב ויהושע בן גמלא שמו, שאלמלא הוא נשתכחה תורה מישראל, שבתחילה מי שיש לו אב מלמדו תורה, מי שאין לו אב לא היה למד תורה... עד שבא יהושע בן גמלא ותיקן שיהו מושיבין מלמדי תינוקות בכל מדינה ומדינה ובכל עיר ועיר ומכניסין אותן כבן שש כבן שבע"].

השפעת תקנה זו גרמה לכך שהעם היהודי הפך להיות העם היחידי בתבל שכל בניו (ממין זכר בעיקר) היו יודעי קרוא וכתוב.

זיגמונד פרויד

זיגמונד פרויד

מן האמנציפציה ועד ימינו

בימי הביניים וגם בתקופת הרנסאנס מנעו אומות העולם בשיטתיות את גישתם של היהודים למרכזי הלימוד ומוקדי התעסוקה היוקרתיים. התקדמותם של היהודים נחסמה.
בסוף המאה ה-18 עברו ארצות מרכז ומערב אירופה תהליך של אמנציפציה. מיעוטים רבים, כולל היהודים, קיבלו זכויות אזרח שוות ותוך כמה עשרות שנים החלו היהודים להתבלט באקדמיה, בכלכלה, במדע, בספרות באמנות ובכל התחומים של הרוח האנושית – במספרים שעלו מיד על שעורם באוכלוסיה.

מוריי מראה שמראשית המאה ה-20 עד 1950 ייצוג היהודים באליטות היוצרים במדע ובאמנות האירופיים עלה מעל לשיעורם באוכלוסיה. בספרות פי ארבעה, במוסיקה פי חמישה, באמנות ויזואלית פי חמישה, בביולוגיה פי שמונה, בכימיה פי שישה,, בפיסיקה פי תשעה, במתמטיקה פי 12 ובפילוסופיה פי 14. שיעורם היחסי של היהודים בין גדולי האמנות והמדע בעולם נמשך עד היום.

לא רק אשכנזים

יש הסבורים, אומר מוריי, שההצלחה היהודית היא הצלחה אשכנזית [רוב יהודי ארצות הברית הם ממוצא אשכנזי] ואילו שאר עדות ישראל – שחיו בארצות בהן לא התחוללה האמנציפציה – אינם שותפים לה. טעות, טוען מוריי. ההצלחה היהודית קדמה בשנים רבות להתפצלות של אשכנז וספרד. ב"תור הזהב", בסביבת סוף המאה העשירית לספירה האזרחית, יהודים ספרדים בבגדד, בחצי האי האיברי (ספרד ופורטוגל) ובשאר מוקדי ההשכלה של אזורי האסלם הפגינו הישגים בכל התחומים, לא פחות מהישגי היהודים האשכנזים בעת החדשה.

קשה להיות יהודי

קשה להיות יהודי לא רק בימינו, אומר מוריי. זה החל בימי משה. העם הזה העמיס על עצמו מיום מתן תורה עומס בעל אופי אינטלקטואלי מובהק. כל יהודי היה חייב ללמוד ולציית לחוקי התורה. בלופים לא עבדו ביהדות; בן זכר יהודי למד את החוק משום שאביו היה מחויב ללמדו. לא היה מקום לטענה ש"לא לימדו אותי". צ'רלס מוריי מדגיש שהקשיים בשמירת היהדות כחוקתה היוו תמריץ חזק לנשירתם של אלו שלא יכלו לעמוד בדרישות האינטלקטואליות הקשוחות של דתם.

האם אורח החיים היהודי בקשיחותו האינטלקטואלית הביא לשינויים תורשתיים בעם ישראל? או שרק בני האדם בעלי יכולת אינטלקטואלית גבוהה מלכתחילה בחרו בדת הדורשת ממאמיניה דרישות שכליות גבוהות.

צ'רלס מוריי נוטה לאפשרות השנייה.

עד כאן מאמרו של צ'ארלס מוריי.

יהודים מוכשרים בכל התחומים

מצאתי אתר המפרסם מדי חודש רשימה של יהודים מוכשרים מכל התחומים ומכל התקופות בעת החדשה הקשורים לתאריך כלשהו באותו חודש.
להלן הרשימה האקראית של כמה תאריכים:
מדליין אולברייט, שרת החוץ האמריקנית בממשל קלינטון
מארק ספיץ, גדול השחיינים אי פעם

מאיר לנסקי+

מאיר לנסקי+

בובי פישר, גדול השחמטאים אי פעם
גארי קספארוב, השחמטאי הטוב ביותר כיום
וויליאם כהן, שר ההגנה האמריקני בממשל קלינטון
הנרי קיסינג`ר, שר החוץ האמריקני בעבר
ברונו קרייסקי, ראש ממשלת אוסטריה בעבר
קארל מארקס, אבי המרכסיזם והקומוניזם.
פרידריך אנגלס, ממשיכו של מארקס
זיגמונד פרויד, אבי תורת הפסיכואלינזה
נילס בוהר, מגדולי הפיסיקאים של דורנו
רוברט אופנהיימר, אבי פצצת האטום ופצצת המימן
יהודי מנוחין, כנר
אייזק שטרן, כנר
אייזק אסימוב, סופר מדע בדיוני
פול אנקה, זמר
בריאן אפשטיין, האמרגן שגילה את הביטלס
פול סיימון, מחזאי
הארט גרפונקל, זמר
ג`רי סטילר, שחקן (סיינפלד)
ברברה סטרייסנד, זמרת ושחקנית
לאונרד כהן, זמר
ג`רי לואיס, קומיקאי
דני קיי, שחקן
מרסל מרסו, גדול הפנטומימאים
דיוויד לטרמן, מנחה טלוויזיה
לארי קינג, מנחה טלוויזיה ועיתונאי
סרגיי אייזנשטיין, במאי קולנוע רוסי מגדולי הבמאים בכל הדורות
מילוש פורמן, במאי
רומאן פולנסקי, במאי
האחים וורנר, קולנוענים, מייסדי וורנר
לוי שטראוס, ממציא מכנסי הג`ינס
סמואל גולדווין, ממייסדי הוליווד (מ.ג.מ)
לואיס מאייר, מפיק וקולנוען (מ.ג.מ)
יונה סאלק, מדען, מפתח החיסון נגד שיתוק ילדים
פרנץ קפקא, מגדולי הסופרים של דורנו
ארתור מילר, מחזאי וסופר
אייזק בשביס-זינגר, סופר יידי, זוכה פרס נובל
אלי ויזל, סופר, זוכה פרס נובל
פרימו לוי, כימאי וסופר (הזהו אדם)
ג`.ד סלינג`ר, סופר (התפסן בשדה השיפון)
היינריך היינה, מגדולי המשוררים של גרמניה
סול בלו, סופר אמריקני, זוכה פרס נובל
מארק שאגאל, מגדולי הציירים בתקופתנו
מודיליאני, מגדולי הציירים
ראלף לורן, מעצב אופנה
דיוויד בקהאם, שחקן כדורגל כוכב מנצ`סטר יונייטד
פיט סמפרס, טניסאי, אחד הטובים בהיסטוריה
באגסי סיגל, מאפיונר מייסד לאס וגאס
מאיר לנסקי, מראשי המאפיה היהודית בארצות הברית
באז אולדרין, אסטרונאוט, האדם השני על הירח
בנימין ד`יזראלי, ראש ממשלת בריטניה בעבר
רוזה לוכסמבורג, מהפכנית קומוניסטית
סידני ריילי, מרגל בריטי, ההשראה לג`יימס בונד
קווין מיטניק, ההאקר הידוע בעולם
אלן גרינספן, כלכלן, לשעבר נגיד קרן המטבע העולמית
ג`ורג` סורוס, מיליארדר
יאשה חפץ, כנר
ליאון טרוצקי, ממנהיגי המהפכה הקומוניסטית
סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט, אחד האנשים העשירים בעולם
משפחת רייכמן, בעלי אימפריית הנדל"ן הגדולה אי פעם
איב מונטאן, זמר ושחקן
לאונרד ברנשטיין, מלחין ומנצח
ג`ורג` גרשווין, מלחין
אלפרד אדלר, ממניחי היסוד לפסיכולוגיה המודרנית אהרון קופלנד, מלחין
ברוך שפינוזה, פילוסוף
יוהן שטראוס, מלחין
ליאונרד נימוי, שחקן מסע בין כוכבים (קפטן ספוק)
ג`ק למון, שחקן
וולטאר מתאו, שחקן
מייקל בלומברג, ראש עיריית ניו-יורק
אד קוץ`, ראש עיריית ניו-יורק לשעבר
ג`יימס בולגר, ראש ממשלת ניו-זילנד
ג`ון דויטש , ראש הסי.איי.איי לשעבר

ציירים יהודים

מוריץ אופנהיים
לאופולד גוטליב
מאוריץ גוטליב
מרסל ינקו
מאנה כץ
אמדאו מודליאני
מארק שאגאל

אנשי קולנוע ובידור יהודים

וודי אלן
האחים מארקס,
דסטין הופמן
האריסון פורד,
קירק דאגלאס,
מייקל דאגלאס,
טוני קרטיס,
ג`וני וייסמילר, (טרזן)
בוב דילן,
ג`רי סיינפלד
סטנלי קובריק,

[תודה לחברי אשר תורג'מן, היושב זמנית בארה"ב, שהיפנה את תשומת לבי למאמר]

קישורים

 סרטון העוסק בגנטיקה של היהודים

http://www.youtube.com/watch?v=rTJFziTzOeg

פרס נובל יהודים מול העולם

http://www.zeevgalili.com/2009/10/7039

פרסי נובל יהודים מול המוסלמים

http://www.zeevgalili.com/2007/12/546

סוד המוח היהודי

http://www.zeevgalili.com/2005/07/5305

עיתונאי פקיסטאני על השגי היהדים

http://www.zeevgalili.com/2006/06/9503

תגובות

עבודתי כמורה דרך מביאה אותי פעמים רבות לגמלא שבדרום גולן תחתון.
כשמביטים כולם אל גמלא ,הגבעה הקטנה שנכחדה באוקטובר 67 לספירה בידי 3 לגיונות רומיים, אני מסביר לאנשים שהם מביטים אל המהפכה הגדולה ביותר בתולדות האנושות. בעוד הצבא הרומי נעלם בערבות הפסטה והלזניה ושאר מטעמי איטליה העם היהודי מציג יותר הישגים בכל התחומים , תודות למהפכת החנוך של יהושע איש גמלא ! 
שמחתי לקרוא שהסברי קיבל גושפנקה מדעית
 משה בן ברוך

הרובוט הנאנומטרי שיביס את הסרטן

$
0
0

מדעני הנאנו טכנולוגיה נמצאים במרוץ עם הזמן * ככל שמתארכת תוחלת החיים קיימת הסתברות שכל אחד עלול לחלות * איך בונים רובוט שהגודל שלו קטן באלפיים מעובי שערה * מה לומדים המדענים מן הנמלים והזרזירים * איך תחביב האורגמי והטכנולוגיה של הסרט "שרק" הפכו לתכנית בניה * הצצה אל הנעשה במעבדות שבהן רואים את האור בקצה המנהרה

"אתה קם בבוקר מצחצח את שיניך ומפעיל את מד הסרטן המונח ליד משחת השיניים. המכשיר מגלה לך שבגופך מתחולל תהליך סרטני כלשהו. אינך צריך ללכת לרופא. תיגש לסופר הקרוב ושם יתנו לך את התרופה. התרופה היא טיל מונחה בגודל נאנו מטרי. הטיל הזה משוטט בגופך מחפש את התאים הסרטניים ויורה אליהם חיצים המכילים תרופות המשמידות את הסרטן".
משפט זה איננו קטע מספר מדע בדיוני. שמעתי אותו בראיון שקיימתי לפני כשמונה שנים עם פרופסור יוסי שחם מאוניברסיטת תל אביב. פרופסור שחם, ממניחי היסוד של המדע הנאנו מטרי בארץ, אמר לי את המשפט הזה כבדרך אגב. כי הראיון היה בנושא אחר [פיתוח מכשיר נאנומטרי המסוגל לזהות רעלים מסוכנים במי השתיה]. הדברים נשמעו כל כך דמיוניים [או ליתר דיוק עתידניים] שלא נכללו במאמר שפרסמתי אז ב"מקור ראשון".

כולנו עלולים לחלות

פרופסור שחם הסביר אז כך את חשיבות הנושא:
"בכל אחד מאתנו יש כל יום כמה אירועים סרטניים. אירוע סרטני הוא תא היוצא מכלל שליטה. אירועים כאלה קורים כל הזמן. כי בגוף שלנו יש מיליונים מיליונים של תאים, המתחלקים באורח נורמלי. מדי פעם יש כמה התחלקויות היוצאות מכלל שליטה ואז נוצר גידול שאנו קוראים לו סרטני. לגוף שלנו יש מכניזמים מאד מתוחכמים לטפל באותם תאים. המדע מאריך את חיינו וככל שהחיים מתארכים גדלה ההסתברות שהמחלה תפגע בנו. מישהו אמר פעם כי אם נאריך את החיים עד אינסוף אז כולם יהיו חולי סרטן. אם תהליך קורה כל הזמן ואם יש הסתברות מסוימת שאירוע מסוים יקרה אז הוא יקרה. כי הגוף הוא לא מאה אחוז הצלחה ואם תאריך את החיים זה יקרה".
פרופסור שחם סיפר לי אז על כמה מעמיתיו למקצוע המפתחים את הרובוטים העתידניים שיתקפו את הסרטן. והוסיף: "כבר רואים את האור בקצה המנהרה. אמרתי להם, בגילי אני מעוניין בזה אישית. תמהרו".
עד כאן דבריו של פרופסור שחם.

האור שבקצה המנהרה

בימים אלה למדתי לדעת – בהרצאה ששמעתי במרכז הרפואי שערי צדק בירושלים – כי התקרבנו מאד לאור שבקצה המנהרה.
המרצה הוא ד"ר עידו בצלת מאוניברסיטת בר אילן, שדיווח על התפתחות המחקר והפיתוחים שבוצעו באוניברסיטה. צוות החוקרים הוא רב תחומי – ביולוגיה, כימיה, פיסיקה, מדעי המחשב, ארכיטקטורה, הנדסה ועיצוב.
מה פרוש לבנות רובוט בגודל ננו מטרי?
כשאנחנו מדברים על רובוט, רוב האנשים מדמיינים משהו כמו התמונה הזו:

1 רובוט  [ויקיפדיה]

אבל ננו זה אלפית המיליונית של המטר או 10 בחזקת מינוס 9
הרובוטים הרפואיים שעתידים לתקוף את מחלת הסרטן, אם חלילה נלקה בה, ייראו בערך כמו התמונה הבאה. הרובוטים הם הכדורים הלבנים עם הזנבונים המפנים את חיצי הריפוי שלהם לעבר וירוס מסוכן [או תא סרטני] הנמצא בגופנו.

 טילי נאנו תוקפים וירוס  [באדיבות פרופסור יוסי שחם]

טילי נאנו תוקפים וירוס [באדיבות פרופסור יוסי שחם]

איך בונים רובוט ננו מטרי
הרובוטים הרגילים שאנו מסוגלים לראות בעין הבלתי מזוינת עשויים מתכות, חוטים, טרנזיסטורים ורכיבים אחרים, כמו המחשב בו נכתב מאמר זה.
הרובוטים הרפואיים [כך נקרא להם כאן] הם בגודל חמישים ננו מטר, אומר ד"ר בצלת. זהו גודל הקטן פי אלפיים משערה שבראשם של אלה מאתנו שאינם קרחים.
חומר הגלם לבניית הרובוט הרפואי הוא מולקולה "הכי יפה והכי מדהימה שיש בטבע" – מולקולת DNA.
זוהי מולקולה ענקית, המכילה את כל המידע הגנטי לבניית כל החלבונים בתא של כל האורגניזמים – מחיידקים ועד בני אדם. כבר לפני כשלושים שנה גילו כי המולקולה הזו יכולה לשמש אבן בנין למערכת שניתן לתכנת אותה.
במילים אחרות: ניתן להפוך כל מולקולה לאיזה מחשב זעיר שימלא את הפונקציות של המחשב כפי שאנו מכירים אותו בחיי היומיום.
טכניקת DNA אוריגמי
ד"ר בצלת: אני יכול לייצר רצף של DNA ולתכנת אותו כך שיידבק לרצף אחר, והוא יתקפל על עצמו למבנה שאנו מבקשים לעצב. השיטה הזו, שבמשך 20 שנה שיחקו אתה, הביאה לפני שש או שבע שנים בערך לטכנולוגיה הנקראת DNA אוריגמי. היא פועלת כמו באוריגמי של נייר שבמשחקי ילדים.

[אוריגמי היא אמנות קיפולי נייר שמקורה בתרבות היפנית שם שימשה בטקסים בדת השינטו. עם חדירתו של האוריגמי למערב השתכללו והתפתחו שיטות הקיפול וזו הפכה כלי עזר להוראה ולריפוי בעיסוק.
בסוף המאה ה-20 התעורר גם העניין המתמטי, המדעי והטכנולוגי באוריגמי. המחקר בנושא חשף את המורכבות הרבה של האפשרית בקיפולי נייר, ויצר פתח לניצול מורכבות זו בחידושים טכנולוגיים ובננו טכנולוגיה -ויקיפדיה.]

צורות הבנויות מאוריגמי [ויקיפדיה]

צורות הבנויות מאוריגמי [ויקיפדיה]


ניתן לבנות מ-DNA אוריגמי, אומר ד"ר בצלת, כל צורה גאומטרית שרוצים בעזרת תוכנת אנימציה, שבאמצעותה ייצרו למשל סרטים כמו "שרק".
מתכננים צורה, והמחשב מבצע את החישוב הדרוש כדי להפוך את הצורה למולקולות ד.נ.א. הוא פולט דף אקסל שיש בו כמו 200 חתיכות קטנות של ד.נ.א. יש היום שני תריסרי חברות המייצרות חתיכות ד.נ.א. בהזמנה וזה מאד מאד זול. כמה סנטים. אתם שולחים הזמנה ומקבלים בדואר מעטפה עם 200 מבחנות קטנות בכל מבחנה יש מיליוני עותקים של אחת מאבני הבנין שהזמנתם.
כך פועל הרובוט
המוצר שנבנה מאבני הבנין הללו הוא הרובוט. יש לו צורת קונכיה שיוצאות ממנה זרועות ובתוכו יש "נוגדן" שהיא התרופה המסוגלת לפגוע בתא המטרה. לרובוט הזה יש אפשרות לזהות את תאי המטרה [במקרה שלנו תא סרטני] להחדיר לתוך התא את התרופה ההורסת אותו. לאחר שהרובוט חיסל תא אחד הוא נסגר ומחפש תאים סרטניים אחרים בלי לפגוע בתאים הבריאים.
אפשר להכניס קומבינציה של עשר תרופות ברובוט אחד ואז ניתן לשלוח בערך אלף מיליארד כאלה. אפשר גם להטמין תרופות מסוגים שונים ברובוטים שונים לתכנת תקשורת ביניהם כך שכאשר רובוט אחד מסיים את תפקידו ולא הצליח להשיג את המטרה במלואה יבוא רובוט אחר וישלים את העבודה וכך הלאה.

הרובוטים האלה מאד זולים. הם שורדים כ-20 דקות אך אפשר לתכנן אותם שישרדו גם עד 24 שעות.
לומדים מן הנמלים והזרזירים
ד"ר בצלת מדגיש כי בטבע יש דברים הרבה יותר מתוחכמים מן הרובוטים יצירי המדע. להקה של נמלים מסוגלת לפתור בעיות חישוביות מאד מורכבות ולהעביר מסרים ביניהם. אם אנחנו מבקשים להתמודד עם בעיות כאלה נצטרך להשקיע הון עתק כדי לכתוב תוכנה מתאימה. הוא הדין בוירוסים, בלהקות טרמיטים, להקות זרזירים ועוד.
בכל מעבד של מחשב יש מיליוני טרנזיסטורים, הקשורים אחד לשני וזה אנלוגי ללהקה של טרמיטים וגם להתנהגות הצפויה של מיליוני הרובוטים שמזריקים לגוף חי.
תהינו, אומר ד"ר בצלת, האם אפשר להשיג משהו שמקביל לחישוב דיגיטאלי אמיתי. אם נוכל ללמד את הרובוטים לדבר אחד עם השני כמו שטרנזיסטורים מדברים ביניהם בתוך מחשב. ההבדל הוא שבתוך מחשב יש סדר גודל של מיליארד טרנזיסטורים. בריאקציה פשוטה של סינתזה של רובוטים אנחנו מייצרים בערך פי מיליון רובוטים, החיים בתוך טיפת מים קטנה והם פועלים בתוך גוף חי.
הרובוטים "מדברים" זה עם זה
בנינו רובוטים שמסוגלים לדבר אחד עם השני כמו שטרנזיסטורים מדברים אחד עם השני במעבד של מחשב. הם מסוגלים להפיק התנהגויות שמקבילות למרכיבים של המחשבים הבסיסיים אצלכם בבית – פונקציות לוגיות בסיסיות.
יש כל מיני סמנים בדם וצרופים שונים של הסמנים אומרים שיש סרטן מסוג כזה או כזה. ברגע שיש צרוף מסוים של סמנים בדם אזי שיכבה של רובוטים שקולטת את הסמנים האלה מעבירה את המידע כקלט לשיכבה שניה של רובוטים שלוקחת אותה ואז השיכבה השניה מעבירה אותה לשיכבה שלישית וכן הלאה ואחרי שכל המסלול הזה נגמר ניתנות התרופות בהתאם.
צריך 16 רובוטים מסוגים שונים כדי לעשות את המעגל הזה ובסופו של דבר, על סמך הסמנים האלה, הם מייצרים בדיוק את הקומבינציה הנכונה של תרופות.

ד"ר עידו בצלת [צילום: זאב גלילי]

ד"ר עידו בצלת [צילום: זאב גלילי]

האם הרובוטים יכולים "להחליט"
כשלוקחים מיליארד או אלף מיליארד רובוטים ונותנים להם להשתולל בתוך גוף, אלוהים יודע מה הם יכולים לעשות שם –אומר ד"ר בצלת.
הסופר הנודע איזאק אסימוב, שהטביע חותמו על דור שלם בסיפוריו על הרובוטים, קבע את שלושת חוקי הרובוטיקה :
* רובוט לא יפגע בבן אדם,
* רובוט ימלא כל הוראה בתנאי שאינה סותרת את החוק הראשון.
* רובוט יגן על עצמו בתנאי שהדבר לא סותר את שני החוקים הקודמים.
בפועל, החוקים האלה עובדים בספרות ולא במציאות. אונקולוג לומד 15 שנים ומסוגל להחליט איזה קוקטייל של תרופות להפעיל לגבי כל סוג של גידול.
השאלה אם אפשר לקחת קבוצה של רובוטים ללמד אותם לעשות את זה ולתת להם להחליט איזה קומבינציה להפעיל. כמו שרופא עושה.
לא ברור לאף אחד בתחום הרובוטיקה איך אפשר בכלל ללמד רובוט מה זה "לא להזיק לבן אדם".

איזק אסימוב חוקי הרובוטיקה שלו טובים לספרות ולא עובדים במציאות

איזק אסימוב חוקי הרובוטיקה שלו טובים לספרות ולא עובדים במציאות [ויקיפדיה]

נכון להיום – אין רובוט שיודע לעשות את זה. וההנחה היא שגם לא יהיה כזה.
במקום לסמוך על "שיקול הדעת" של הרובוטים חייבים לקבוע כללי בטיחות ולהשאיר בידינו שליטה על הרובוטים. איננו רוצים לשלוח אותם ושהם יחליטו לבד .
יש לנו דרך מאד פשוטה להפסיק את הפעילות שלהם מיד. מזריקים אנזים שלא קיים בגוף שיודע לפרק אותם והם מתפרקים תוך כמה דקות
השמים הם הגבול
לפי תאוריו של ד"ר בצלת השמיים הם הגבול לפיתוחים אפשריים של השימוש ברובוטים רפואיים:
* שיקום חוט שדרה שנפגע. סיבי העצב שנחתכו אינם יודעים להתחבר זה עם זה כי יש מיליוני סיבים שכל אחד צריך למצוא את הקצה של הסיב שהוא ניתק ממנו. כבר יש היום רובוטים במבחנה שיכולים למצוא את קצות העצבים שנחתכו לזהות שני תאי עצב מאותו סוג ליצור ביניהם גשר פיזי ולעודד צמיחה של תא עצב.
* חולה הסוכרת לא יצטרך למדוד בקביעות את רמות הסוכר בדמו ולהזריק לעצמו אינסולין. הרובוטים יעשו זאת במקומו.
* רופא הנמצא בכנס בלוס אנג'לס יוכל לתת הוראות לרובוטים שבגוף הפציינטים שלו בישראל דרך האינטרנט.
* הצליחו כבר להרכיב אנטנות מזהב שמאפשרות להפעיל רובוטים עם ג'וי סטיק.
* אפשר להכניס לרובוטים אנזימים שחותכים ריקמה ואנזימים שתופרים ריקמה, מרפאים דלקת ומשככים כאבים.

• באמצעות הרובוטים יוכלו לעשות מיפוי של המוח. אולי לטפל באפילפסיה.
• אחד הסטודנטים במעבדה של ד"ר בצלת טייס בחיל האווירו עושה דוקטוראט שנועד לאפשר לטייס לאתר בזמן אם הוא בסטרס או בבלקאאוט.
ד"ר בצלת מדגיש שכל התיאורים הללו של רובוטים רפואיים הם כבר מציאות קיימת כחול לבן. אבל אין לו כמובן תשובה לשאלה מתי נוכל לקנות רובוטים כאלה בסופר. בינתיים זה עובד בתוך מבחנות בעכברים ובג'וקים. מתקרבים כבר לאפשרות של אולי ניסויים בבני אדם.
הכנסים במרכז הרפואי שערי צדק
הרצאתו של ד"ר בצלת נעשתה ביום העיון השנתי שעורך המרכז הרפואי שערי צדק זו השנה ה-22. ימי העיון נערכים לזיכרה של פרופסור נעמי אמיר ז"ל. נושא הכינוס השנה היה "מציאות ועתידנות בנוירולוגיה של הילד".
פרופסור רות שלו הרצתה על דיסקלקוליה וטיפול בלקויי למידה,

ד"ר רונית אלוני על התפתחות מינית בריאה ,

פרופסור ורדה גרוס על קישוריות המוח.

קישורים

http://www.zeevgalili.com/2004/06/309

"מעוז צור ישועתי"– מקורותיו ומשמעותו של הפיוט

$
0
0


                                                        – מאת: ד"ר יואל רפל -

השיר המפורסם ביותר של שירי חנוכה, המושר בכל בית, לא נתחבר לכבוד החג אלא לציון מצוקות העם והניסים שנעשו לו מיציאת מצרים ועד מסעי הצלב

מעוז צור ישועתי הוא הפיוט הפופולארי ביותר משירי חנוכה. על אף שהפיוט לא נכתב לחג החנוכה הוא נתחבב על כל קהילות ישראל. הוא מושר כמעט בכל בית יהודי במנגינות מסורתיות, לאחר הדלקת הנרות ואמירת "הנרות הללו".
עיון בבתי השיר מלמד כי רק הבית הראשון והחמישי מתייחסים לנס החנוכה. זו הסיבה שבתים אלה הם המושרים בפי העם במהלך החג. יתר הבתים מתייחסים לרדיפות, גזרות ומעשי טבח שנעשו בעם ישראל. מטרת הפיוט כולו באה לביטוי בבית השישי. הפייטן מבקש מהאל ישועה עבור היהודים הסובלים מהאומה הרשעה – גרמניה. לצורך כך הוא מזכיר שורה של אירועים בהיסטוריה היהודית שבהם זכו היהודים לישועה ניסית שהיא , מאליו מובן, אלוהית.
נס חנוכה הוא אחד הבולטים בניסים אלה.

השערות לגבי מחבר הפיוט

שם המחבר הוא מרדכי וזהותו המדויקת אינה ידועה. אם נצרף זו לזו את האות הראשונה שבחמשת בתיו הראשונים נקבל את השם: מרדכי.
הפיוט חובר במאה השלוש עשרה באחת מארצות הקיסרות הגרמנית, כנראה בהשפעת רדיפות היהודים באותה עת.
הועלתה השערה כי מרדכי הוא רבי מרדכי בן הלל מנירנברג שנפל בעצמו קרבן לרדיפות אלה.
שלוש יסודות להשערה זו:
• רבי מרדכי בן הלל חי בנירנברג במאה השלוש עשרה.
• הוא חיבר ספר פיוטים וקינות, ועל כולם חתם בשם: מרדכי
• הוא ניספה בטבח בנירנברג בטבח בו נרצחו 600 יהודים.
בכל ההספדים והקינות מאותם ימים הובלט שמו יותר מכל הנרצחים.
יש המזהים את 'מרדכי' עם הרב מרדכי בן יצחק הלוי,שנולד באיטליה ועבר להתגורר במיינץ (=מגנצא, שבגרמניה}.

נירנברג [ויקישיתוף]

מראה כללי של נירנברג [ויקישיתוף]

משמעות בתי הפיוט [נוסח מלא ראה למטה]

בית ראשון – הקדמת תודה לאלוהי ישראל על ישועותיו.
בית שני – גלות,שעבוד ויציאת מצרים.
בית שלישי – גלות בבל והחזרה לארץ -ישראל.
בית רביעי – נס פורים.
בית חמישי – נס חנוכה.
בית שישי – מתייחס לשלטון 'אדום' המזוהה עם הנוצרים, והוא הד לאירועים קשים, רדיפות וגזירות בימי מסעי הצלב בגרמניה.

פרידריך ברברוסה אדום הזקן

פרידריך ברברוסה אדום הזקן

פרוש מושגים שבפיוט המתייחסים לחנוכה

"מעוז צור ישועתי" – כינויים לאלוהי ישראל החזק והמושיע בעת צרה ומצוקה.
"לך נאה לשבח" – אתה ראוי לשבח.
"תיכון בית תפילתי" – תבנה את בית המקדש העתידי. (השלישי) שנקרא גם 'בית תפילה'.
"ושם תודה נזבח" – בבית המקדש נקריב קרבן תודה.
"לעת תכין מטבח מצר המנבח" – בעת הגאולה והנקמה ובניין המקדש תערוך טבח באויב הצר המחרף ומקלל ככלב הנובח.
"אז אגמור בשיר מזמור" – בעת הגאולה אשלים את תפילת ההלל עם חנוכת המזבח.

"יוונים נקבצו עלי,אזי בימי חשמנים" – היוונים התקבצו ועלו עלי למלחמה בימי החשמונאים, כנאמר בתפילת 'על הניסים' הנאמרת בימי חג החנוכה,
"בימי מתתיהו בן יוחנן כהן גדול חשמונאי ובניו כשעמדה מלכות יוון הרשעה על עמך ישראל"
"ופרצו חומות מגדלי" – פרצו את חומות ירושלים "ושלוש עשרה פרצות היו שם שפרצום מלכי יוון"(משנה,מידות פ"ב מ"ג).
"וטמאו כל השמנים" – "שכשנכנסו יוונים להיכל טמאו כל השמנים שבהיכל"(בבלי, שבת,כא ע"ב).
"ומנותר קנקנים" – ומכל הקנקנים שבהם נשמר שמן לעבודת המקדש "לא מצאו אלא פך אחד של שמן שהיה מונח בחותמו של כהן גדול, ולא היה בו אלא להדליק יום אחד" (שבת,כא ע"ב).
"נעשה נס" – שנאמר במסכת שבת (שם) "נעשה בו נס והדליקו ממנו לשמונה ימים".
"לשושנים" – כינוי לעם ישראל המשולים ל'שושנה בין החוחים' (שיר השירים ב ב).
"בני בינה" – כינוי לחכמי ישראל "ומבני יששכר יודעי בינה" (דברי הימים א,יב,לג).
"ימי שמונה ,קבעו שיר ורננים" – חכמי ישראל, קבעו את שמונת ימי החג .
מונחים אחרים בפיוט המתייחסים לגזרות וניסים

"נקום נקמת דם עבדיך" – צירוף מילים הנזכר פעמיים בסידור התפילה. מתייחסת בפיוט למסעי הצלב.

מותו של פרידריך ברברוסה ציור של דורה

מותו של פרידריך ברברוסה ציור של דורה

"חיי מררו בקושי" – בגלות מצרים "וימררו את חייהם בעבודה קשה" (שמות א.יד).
"בשעבוד מלכות עגלה" – רמז לשעבוד מצרים. [על פי ירמיהו 'עגלה' –כינוי למצרים, "עגלה יפהפיה מצרים" (מו,כ)].
"ובא נוגש והגלני" – נבוכדנצר מלך בבל הוא הנוגש שהגלני מארץ ישראל,
"כרות קומת ברוש ביקש אגגי בן המדתא" – ברוש הוא כינוי למרדכי היהודי.
"ונהייתה לו לפח ולמוקש" – בקשתו להרוג את מרדכי הייתה מוקש לחייו,והוא נתלה "על העץ אשר הכין למרדכי"(אסתר ז,י).

יצירתה של נעמי שמר
על יסוד הפיוט 'מעוז צור' כתבה נעמי שמר ב-1970 את השיר שבחי מעוז. סיפורו של השיר ומספר ביצועים מתוך אתר עונ"ש (=עונג שבת) של ההיסטוריון פרופ' דוד אסף (אוניברסיטת תל-אביב).
http://onegshabbat.blogspot.com/2011/12/blog-post_25.html

הנוסח המלא של הפיוט
[רק הבית הראשון והחמישי מתייחסים לחנוכה]

מָעוֹז צוּר יְשׁוּעָתִי לְךָ נָאֶה לְשַׁבֵּחַ

תִּכּוֹן בֵּית תְּפִלָּתִי וְשָׁם תּוֹדָה נְזַבֵּחַ

לְעֵת תָּכִין מַטְבֵּחַ מִצָּר הַמְנַבֵּחַ

אָז אֶגְמֹר בְּשִׁיר מִזְמוֹר חֲנֻכַּת הַמִּזְבֵּחַ

            

רָעוֹת שָׂבְעָה נַפְשִׁי  בְּיָגוֹן כֹּחִי כָּלָה

חַיַּי מֵרְרוּ בְקֹשִׁי בְּשִׁעְבּוּד מַלְכוּת עֶגְלָה

וּבְיָדוֹ הַגְּדוֹלָה הוֹצִיא אֶת הַסְּגֻלָּה

חֵיל פַּרְעֹה וְכָל זַרְעוֹ  יָרְדוּ כְּאֶבֶן בִּמְצוּלָה

            

דְּבִיר קָדְשׁוֹ הֱבִיאַנִי  וְגַם שָׁם לֹא שָׁקַטְתִּי

וּבָא נוֹגֵשׂ וְהִגְלַנִי  כִּי זָרִים עָבַדְתִּי

וְיֵין רַעַל מָסַכְתִּי כִּמְעַט שֶׁעָבַרְתִּי

קֵץ בָּבֶל זְרֻבָּבֶל לְקֵץ שִׁבְעִים נוֹשַׁעְתִּי

            

כְּרוֹת קוֹמַת בְּרוֹשׁ בִּקֵּשׁ אֲגָגִי בֶּן הַמְּדָתָא

וְנִהְיָתָה לוֹ לְפַח וּלְמוֹקֵשׁ וְגַאֲוָתוֹ נִשְׁבָּתָה

רֹאשׁ יְמִינִי נִשֵּׂאתָ וְאוֹיֵב שְׁמוֹ מָחִיתָ

רֹב בָּנָיו וְקִנְיָנָיו עַל הָעֵץ תָּלִיתָ

            

יְוָנִים נִקְבְּצוּ עָלַי אֲזַי בִּימֵי חַשְׁמַנִּים

וּפָרְצוּ חוֹמוֹת מִגְדָּלַי  וְטִמְּאוּ כָּל הַשְּׁמָנִים

וּמִנּוֹתַר קַנְקַנִּים נַעֲשָׂה נֵס לַשּׁוֹשַׁנִּים

בְּנֵי בִינָה יְמֵי שְׁמוֹנָה  קָבְעוּ שִׁיר וּרְנָנִים

            

חֲשׂוֹף זְרוֹעַ קָדְשֶׁךָ וְקָרֵב קֵץ הַיְשׁוּעָה

נְקֹם נִקְמַת עֲבָדֶיךָ  מֵאֻמָּה הָרְשָׁעָה

כִּי אָרְכָה הַשָּׁעָה   וְאֵין קֵץ לִימֵי הָרָעָה

דְּחֵה אַדְמוֹן בְּצֵל צַלְמוֹן  הָקֵם לָנוּ רוֹעִים שִׁבְעָה

                                                                            

הבית שהושמט מהפיוט

מקובל בין החוקרים כי הבית השישי (חשוף זרוע קודשך) היה חלק אורגני מן הפיוט אך הוא הושמט במשך שנים רבות מסידורים בארצות גרמניה, בגלל המילים 'נקום נקמת דם עבדיך'.
המילים 'דחה אדמון בצל צלמון' כוונו ככל הנראה כלפי קיסר גרמניה פרידריך ברברוסה,בעל הזקן האדמוני שהיה שותף לארגון מסע הצלב השלישי.

 עוד על חנוכה ראה:

 סביבון סוב סוב חנוכה הוא חג טוב

http://www.zeevgalili.com/2012/12/17472

 חנוכה מחג דתי לחג ציוני

http://www.zeevgalili.com/2000/12/65

 כל מה שרצית לדעת על חנוכה

http://www.zeevgalili.com/2009/12/7916

 לביבות מעופרת יצוקה

http://www.zeevgalili.com/2009/01/1123

 מי באמת כתב את מגילות מדבר יהודה

http://www.zeevgalili.com/2007/01/37

מקורות
אפרים חזן וישראל רוזנסון, עיוני מעוז צור, בתוך: ישראל רוזנסון והרב עזריה אריאל (עורכים), באורך נראה אור: קובץ מאמרים לחנוכה לזכרו של סגן דני כהן,‫ ירושלים: משפחת כהן, תשס"ד, עמ' 379–400
יואל רפל, מועדי ישראל, ת"א תש"נ (ערכים שונים).
זאב גלילי, חגי ישראל תל אביב תשנ"א

 http://www.piyut.org.il/textual/123.html

http://library.osu.edu/projects/hebrew-lexicon/hbe/00499002.pdf

http://www.daat.ac.il/encyclopedia/value.asp?id1=3484

 

עתה ניתן לשמוע את הניגון "אזכרה"של חסידי מודזיץ'

$
0
0

לפני כמה שנים פרסמתי כאן את הסיפור המופלא על הניגון החשוב ביותר של חסידות מודזיץ' לפיוט נורא הוד, "אזכרה", הנאמר בתפילת ראש השנה ובתפילת נעילה של יום הכיפורים.  בעקבות פרסום המאמר פנו אליי רבים בשאלה היכן ניתן לשמוע את הניגון. ברור העלה שחסידי מודזיץ' נמנעו מלהוציא לאור את הניגון המופלא הזה וניתן לשמעו רק בהתוועדויות שלהם.

בימים אלה הגיעה לידי, באדיבות המכון לשימור ניגוני מודז'יץ, הקלטת הניגון והוא מובא בזה לציבור הקוראים [יש ללחוץ על החץ שמשמאל. אורך הניגון כ-20 דקות]

 

להלן עיקרי המאמר שפרסמתי  בנושא:

 

ערב הימים הנוראים  זכיתי לחוויה מרגשת ויחידה במינה: שמעתי ניגון. הניגון הזה ליווה אותי משך כל התפילות של ראש השנה ויום הכיפורים והוא הוסיף להתנגן בתוכי ללא הרף, משך כל השנה. הניגון עורר בי תובנות לגבי מקומו של הניגון בהוויה היהודית בכלל ובתפילה בפרט, ואני מבקש לשתף בהן את קוראיי.

המדובר בניגון החשוב ביותר של חסידות מודז'יץ. הוא הולחן, על ידי אבי השושלת, ר' ישראל ממודז'יץ, לפיוט נורא הוד, הנאמר בתפילת ראש השנה ובתפילת נעילה של יום הכיפורים.

 

מרן ר' ישראל טאוב זצוק"להרבי הראשון של חסידות מודז'יץ מחבר הניגון

ואלה מילות הפיוט:

אזכרה אלוקים ואהמיה
בראותי כל עיר על תילה בנויה
ועיר האלוקים מושפלת עד שאול תחתיה
ובכל זאת אנו ליה ועינינו ליה

מדת הרחמים עלינו התגלגלי
ולפני קונך תחינתנו הפילי
ובעד עמך רחמים שאלי
כי כל לבב דוי וכל ראש לחולי

יהי רצון מלפניך שומע קול בכיות
שתשים דמעתנו בנאדך להיות
ותצילנו מכל גזרות אכזריות
כי לך לבד עינינו תלויות
(הפייטן: אמיתי בן שפטיה),

שלא כניגונים רבים שחסידות מודז'יץ משופעת בהם המופצים ברבים, הלחן הזה נשמר בסוד ומושמע רק בארועים מיוחדים. זכיתי לשמוע את הניגון תודות לידידי, הסופר חיים באר, ששום דבר יהודי אינו רחוק מהשג ידו הברוכה.

ייחודו של הניגון

חסידות מודז'יץ העשירה אותנו באלפי ניגונים, שתוויהם נרשמו ורבים מהם הוקלטו, וניתן לשמוע אותם בכל עת מעל גבי תקליטורים.

לא כן הניגון ל"אזכרה", שאותו משמיעים החסידים רק פעם בשנה, ביום פטירתו של ר' ישראל ממודז'יץ (י"ג בכסלו), בבית המדרש של מודז'יץ בבני ברק, ונאסר להוציאו לרשות הרבים.

ייחודו של הניגון המופלא הזה הוא באיכותו המוסיקלית, שאי אפשר לתאר אותה במילים. אך הוא גם נעוץ באגדת היווצרותו של הניגון, המסופרת בגירסות שונות.

ניגון על ערש דווי

 

הנכד שמואל אליהו טאוב

לפי גירסתו של ר'  שמואל אליהו טאוב, נכדו של ר' ישראל, שכב סבו בשנת 1923 בבית חולים בברלין, לצורך ניתוח לכריתת שתי רגליו, בגלל מחלת הסוכרת. ר' ישראל סרב להצעת הרופאים שהניתוח ייעשה בהרדמה כללית, והניתוח בוצע כשהוא בהכרה מלאה. ר' ישראל התגבר על הכאבים הנוראים של הניתוח על ידי כך שבמהלכו התרכז בהלחנת הניגון.

סיפור זה, המזכיר את הסיפור על ר' אמנון ממגנצא, שחיבר את תפילת "ונתנה תוקף", קיבע את קדושתו של הניגון הזה בעיני חסידי מודז'יץ.

ניגון של שגב ותעצומות

על הניגון, נסיבות הלחנתו ומעמדו בחסידות מודזיץ' כותבת החוקרת שרה פרידלנד בן-ארי באתר הנפלא "הזמנה לפיוט":
"סיפור מכונן זה קשור בקשר עמוק בניגון ה'אזכרה' בתודעתם של השרים אותו והמאזינים לו, וקושר לראשו עטרה נוספת. אף מעבר לעוצמתו של הניגון הגדול הזה כשלעצמו, מעניקה לו שגב ותעצומות נוספות דמותו של הרבי השוכב בבית החולים שבברלין ומתייסר בשעה שנכרתת רגלו, וזעקות כאבו ואנחותיו מתרחבות מרגלו הנכרתת אל צער האומה וא-לוהיה, אל שפלות ירושלים ואבל השכינה… "

על המבנה המורכב של הלחן כותבת החוקרת:
"…הוא נחווה כגעש ספונטני… גלי מצבים רגשיים שונים גואים בו חליפות. למשמע קטעיו המינוריים, המתחננים, של הניגון, עשוי השומע להזדהות עם כאבו של העם במצוקתו הלאומית והדתית ועם מרירותו…"

 

מאוריצי גוטליב תפילת יום בכיםורים  1878

ייחודם של ניגוני מודז'יץ

על אופיה המיוחד של חסידות מדוזיץ ותרומתה למוסיקה היהודית כותבת החוקרת עוד:

לא בסיפורי מופתים על אודות מנהיגיה הרוחניים, לא בחדשנותה ההגותית ואף לא במספר החסידים שהיא מונה, שאינו גדול, נודעה חסידות מודז'יץ. שמה של חסידות זו, שהוקמה בפולין בשלהי המאה הי"ט, יצא לה בשל המקום המיוחד שתופסת בה הפעילות המוסיקלית… ניגוני מודז'יץ פשטו בכל רחבי העולם היהודי האשכנזי, ואולי אף מעבר להם.

 

סמל ארגון חסידי מודז'יץ

כל אחד מחמשת האדמו"רים לשושלת טאוב, שהנהיגו את החסידות הזאת לאורך למעלה ממאת השנים האחרונות, הלחין מדי שנה לקראת הימים הנוראים ובהזדמנויות נוספות לאורך השנה לחנים חדשים.

יצירה פוריה וענפה

משמעותה של עובדה זו כפולה היא: ראשית, ניתן להתרשם מפוריותה של יצירה ענפה ומתמשכת זו, המסתכמת בכ-4,000 לחנים. מעבר לעניין הכמותי הזה, ראויה לציון העובדה שהיוצרים המרכזיים במסורת זו הם מנהיגיה הרוחניים של העדה לדורותיהם.

שושלת של מלחינים

אף שידועים ניגונים שהולחנו על ידי צדיקים בחסידויות אחרות (נזכיר בזה רק את המגיד ממעזריטש, בעל התניא, ר' נחמן מברסלב, ר' לוי יצחק מברדיטשב ור' בן ציון הלברשטאם מבובוב, ר' שלמה מרדומסק. אך יש עוד רבים), רק בחסידות מודז'יץ שושלת הצדיקים כולה היא שושלת של מלחינים פוריים. בעובדה זו יש כדי להעיד כי הניגונים והתחדשותם הם המוקד המרכזי של עבודת הקודש במודז'יץ.

אמירה אילמת מול אמירה מפורשת

לצד 'האמירה האילמת' שבמעשה זה, בולטות לעין במודז'יץ גם אמירות מפורשות המדברות בערך הנגינה. למרות שהעולם החסידי העמיד את הנגינה כנתיב חשוב בעבודת ה', הנהגה זו התבטאה בעיקר בעידוד המעשי של דרך זו, ולא רבים הם דברי התורה העוסקים בזמרה. רובם הגדול מרוכז בכתביהם של ר' נחמן מברסלב, של אדמו"רי חב"ד, ושל האדמו"רים ממודז'יץ. יש להעיר כי שלוש חסידויות אלו נשתבחו ברפרטואר מוסיקלי עשיר, המשרת את החסידים בעומדם בתפילה ובישיבתם לשולחן.

ואולם, לעומת ר' נחמן מברסלב ואדמו"רי חב"ד, שמקום של כבוד מבוצר להם בעולמה של החסידות מבחינת פוריות יצירתן הספרותית-דרשנית וההגותית ועומקה וגם מבחינת היקף השפעתן החברתית… נוכח מורכבות ההגות והעושר הדרשני שבכתביהם של ר' נחמן מברסלב ואדמו"רי חב"ד, דרשותיהם בנושא הנגינה מצומצמות בהיקפן, ותופסות שם מקום שולי. בהשוואה לכך בולטת מרכזיותו של העיסוק במעשה המוסיקלי במסגרת דברי התורה שנאמרו ושנכתבו בשם הצדיקים ממודז'יץ."

עד כאן דבריה של החוקרת שרה פרידלנד בן-ארזה.

מן הניגון לכליזמר

הסיפור על ניגון "אלה אזכורה" החזיר אותי לנושא שכבר עסקתי בו והוא מקומו של הכלזמר בהיסטוריה היהודית ותרומתו הייחודית של חברי משה (מוסה) ברלין למסורת זו בארץ ישראל.

בשעתו כתבתי מאמר על תולדות הכלזמר במזרח אירופה "הכליזמר כתת תרבות יהודית".

מאמר זה התבסס על ראיון וקורס ששמעתי מפי פרופסור זאב פלדמן, מגדולי המומחים בעולם בנושא. המונח "תת תרבות" היה ניסוח שלי והוא התבסס על מה ששמעתי וקראתי בדבר מעמדם הירוד של נגני הכליזמר בחברה היהודית, שהעמידה את לימוד התורה בראש סולם הערכים שלה.

מאוחר יותר פרסמתי ראיון עם מוסה ברלין שהציג את הנושא מזווית אחרת לגמרי. הכליזמר לא היו חבורות פוחחים, שהתפרנסו מניגון בחתונות, אלא חוליה בשרשרת מפוארת שראשיתה בבית המקדש והיא לא פסקה אף לרגע אחד עד ימינו. מוסה ברלין, כממשיך נאמן של מסורת הכלזמר, רואה בניגון מעין תפילה.

בעקבות ניגון "אזכרה" חזרתי למוסה ברלין ושאלתי אותו על יחסיו לחסידות מודז'יץ ונגינתה.

מכיר את מדוז'יץ מנעוריו

אני בוש להודות שבראיון הראשון שלי עם מוסה ברלין לא העליתי בכלל את נושא מודז'יץ. הנחתי בטעות שאין קשר בין חלקים שונים של המוסיקה היהודית. בעוד שהמוסיקה הווקאלית (חזנות, שירי חסידות ועוד) עוסקת בענייינים שבקדושה הרי הכליזמר הם כאמור מעין "תת תרבות". זו היתה טעות לחשוב כך.

ואלה דבריו של מוסה בראיון שקייתי עמו לאחר ששמעתי את הניגון:

גדלתי על ניגוני מודז'יץ

"כשאבי הגיע ארצה הוא גר בדרום תל אביב. (אבי עבד בדפוס הפועל המזרחי ברחוב הרצל 78). הואיל והיה ממוצא חסידי הוא חיפש איזה שטיבל כי הקהילה שלו הושמדה בשואה. הוא מצא את השטיבל של הרבה ברחוב כפר גלעדי. כשהרבה נפטר הם עברו לרחוב דיזינגוף. אבי היה בא הביתה, שר שירים ואחר כך גיליתי שהם ממודז'יץ. למעשה גדלתי על ניגוני מודז'יץ. בברית שלי שרו אחד מניגוני מודז'יץ והוא מופיע באחד התקליטורים שלי. כך שיש לי סנטימנטים גדולים למודז'יץ ואני מנגן בחתונות ניגוני מודז'יץ. למטרה זו אני צריך נגנים שיודעים את הניגונים האלה. אם יש לי אותם אני מנגן ואם יש קהל של מודז'יץ אז זה נשפך.

 אני מכיר את הניגון "אזכרה". מכיר אבל לא מנגן. זה ניגון ארוך עם שלושים ושתיים בבות. במודז'יץ שרים אותו רק ביארצייט של הרבי הראשון. יש לי אותו מוקלט וגם תווי הניגון הזה פורסמו.

אבל אני מנגן ניגונים מקבילים לניגון הזה. ניגונים בני ארבע בבות. בכל תקליט שלי יש ניגון אחד של מודז'יץ.

הפילוסופיה של מודז'יץ

שאלה: איך אתה מגדיר את הייחוד של מודז'יץ,
איפה הכלזמר בשרשרת המוסיקה היהודית. ואיפה מקומה בתפילה.

מוסה: הניגון של מודז'יץ מבטא את הפילוסופיה שלה. הם אומרים כך: כדי שהתפילה תעלה למעלה היא צריכה להתגבר על המכשולים. יש שני סוגי מקטרגים סוג אחד הם מקטרגים מלנכוליים וסוג אחר הם שמחים ועליזים. כדי להתגבר עליהם אתה צריך להשמיע ניגון קצת מלנכולי איטי ואחר כך שמח ובכל פעם הניגון מרגיז את הקבוצה השניה וכך הם רבים ביניהם ונפתח השער והתפילה שלך עולה.

לכן, ניגון קדוש או ניגון מיוחד הוא ניגון עם המבנה הזה. יש לי ניגונים של חמישה אדמו"רים כשלכל אחד מהם ניגון משמעותי המאפיין אותו.

אין הבדל בין כלזמר לניגון

בעיניי אין הבדל בין נגינה חסידת ונגינה כלזמרית. זה אותו הדבר. הכלזמרים השתמשו במוטיבים חסידיים והחסידים השתמשו במוטיבים כלזמריים והגבול מטושטש. ההבחנה היחידה היא שהכלזמר אינסטרומנטלי והחסידות היא יותר ווקאלית.

היום בחתונות החסידיות משתמשים הרבה במוסיקה ווקלית. יש זמרים וציוד הגברה חזק בניגוד למה שהיה פעם שהכלזמר הוביל את השמחה. זה קצת חבל אבל זה מה שקורה.

התאוריה בספר תהלים

 

"התאוריה שלי נמצאת במזמור קלז בתהלים". משה ברלין.

מוסה ברלין [צילום זאב גלילי]

"על נהרות בבל". התחדשו לי כמה דברים מאז. השובים אומרים שירו לנו משיר ציון והם אומרים איך נשיר את שיר ה' על אדמת נכר. כלומר הם לא ראו במה שהם עושים שיר ציון אלא שיר ה'. זה לא שירי מולדת כל השירה היא על קרבן.

בעיני, המוסיקה שהיהודי מנגן מאז ועד היום היא הבסיס של מוסיקת הכלזמר. לוקחים ניגונים גם מגויים ומכניסים לתוכם את הגעגוע של "אם אשכחך ירושלים אם לא אעלה את ירושלים על ראש שמחתי"..". זה הכלזמר. זה עונה על הרבה בעיות של מוסיקולוגים שמנסים להגדיר מוזיקת כלזמר. האם זאת מוסיקה שנכתבה על ידי יהודי או יכולה להיכתב על ידי גוי עם רקע יהודי. יש הרבה סתירות בהגדרות הכל נפתר בתאוריה שלי".

תגובות

לזאב גלילי שלום וברכה
אני מתפלל שנים במודזיץ, אם בסליחות לילה ראשון או בשנים האחרונות ביום כיפור. אבל תמיד רציתי לשמוע את ה"אזכרה" המפורסם, והנה זיכית אותי.
תודה רבה מקרב הלב.
שר אותו ר' בנציון שנקר, מי שבעצם החיה את המוזיקה החסידית בימינו. בהיותי ילד (ואני בן 65) יצא התקליט של 45 סיבובים שכלל שני שירים: אמר ה' ליעקב ו"ככתוב". התקליט הזה היה תחילת המוזיקה החסידית, לפחות באמריקה. הכה הדים גם בילד צעיר כמוני.
אני שמח לשלוח לך את הסליחות של ר' בנציון שנקר תשכ"ג. אולי יש לך. אם לא, תתמוגג על התפילה של א' מגדולי בעלי התפילה בימינו.
בברכת חנוכה שמח
משה לייבלר
כוכב השחר
הלינק לסליחות במכון לתיעוד של מודזיץ:
http://www.modzitz.co.il/%D7%90%D7%A8%D7%9B%D7%99%D7%95%D7%9F/%D7%A0%D7%99%D7%92%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%9D/809/%D7%A1%D7%9C%D7%99%D7%97%D7%95%D7%AA%20%D7%A2%D7%9D%20%D7%94%D7%A8%D7%94

———————————————————————————————————————

 תודה. מרגש.  ואיזה קול נפלא!

 

דפנה נתן

———————————————————————————————————————

 

הקוראת שרה הרשקוביץ מצאה את הקישור לניגון אלה אזכרה "הקטן"

https://mail.google.com/mail/u/0/?shva=1#inbox/141173f8fd7ed5c2


ראה בכיר הכלזמרים בישראל

====================================================
אתר חסידות מודזיץ'

מחקר מקיף על תולדות חסידות מודזיץ' וניגוניה ראה מאמרה של שרה פרידלנד בן-ארי באתר הנפלא "הזמנה לפיוט"

והקישור להסבר על לחן ה"אזכרה"

 

קליפים עם ניגוני מודזיץ'

שימחת תורה

שבע ברכות

יצירה של בן ציון שנקר בביצוע מוסה ברלין

אור חדש על ציון תאיר

אז איך אתה נרדם עיתונאי קטן –השיר של אריק אינשטיין שהתקשורת לא אהבה

$
0
0
ארונו של אריק אינשטיין בכיכר רבין [צילום זאב גלילי]

ארונו של אריק אינשטיין בכיכר רבין [צילום זאב גלילי]

התקשורת נתנה אתמול ביטוי חסר תקדים לאהבה שרוחש העם לאריק אינשטיין. אך בתוך הגל האדיר  של שירי אינשטיין ששודרו, בקושי נשמע השיר על העיתונאי הקטן, פרי עטו של אריק. השיר מתאר את העיתונאים ש"מסרסים ומלכלכים בלי שום רחמים", "נכנסים אל המיטות מציצים מהסדקים", מלבינים את הפנים, פוגעים במשפחה", "הורגים עם המילים" והוא מסיים:

אז איך אתה ישן בלילה 

עיתונאי קטן שלי

איך אתה נרדם

על מה אתה חולם בלילה

אחרי שפיכת הדם

איך אתה נרדם

בן אדם, איך אתה נרדם 

להלן קישור לשיר שהולחן על ידי מיקי גבריאלוב:

http://www.youtube.com/watch?v=kU2bMx5RRYs

Viewing all 229 articles
Browse latest View live